ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Την Τετάρτη διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι

Συγκέντρωση και πορεία χτες στην Πάτρα

Από την πορεία στην Πάτρα
Από την πορεία στην Πάτρα
«Να καταβληθεί σε όλους το Δώρο Πάσχα» ετοιμάζονται να διαδηλώσουν οι συνταξιούχοι, στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν την 1η Απρίλη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Στην Αττική, η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ., ΙΚΑ Αριστοτέλους), στη Λάρισα, στο Βόλο και στα Τρίκαλα, ενώ παγκρήτια συγκέντρωση θα γίνει στο Ρέθυμνο.

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στους δρόμους της πόλης, έκαναν χτες οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΔΕΗ στην Πάτρα.

Κάλεσμα στα μέλη του να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις στην Αττική και τις άλλες πόλεις απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών: «Να βγούμε στους δρόμους του αγώνα όλοι, οργανωμένα, με το σωματείο μας για να εμποδίσουμε τα νέα μέτρα, να διεκδικήσουμε την επιστροφή των κλεμμένων. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους κόπους μιας ζωής, δεν παραχωρούμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αυτήν την κρατάμε και την υπερασπιζόμαστε όχι στις Βρυξέλλες και στα κομπρεμί με τους θεσμούς της τρόικας, αλλά με τον αγώνα, την πάλη και τη δράση μας», αναφέρει ο Σύλλογος, ανάμεσα σε άλλα.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Να αποκατασταθούν όλα τους τα δικαιώματα που έχουν σφαγιαστεί, μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά και κοινωνικά. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Η Ενωση Συνταξιούχων Πειραιά καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Ρέντη (Μπαλτατζή 32).
ΕΜΠΟΡΙΟ
Περιοδείες και συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας

Την απεργία τους την Κυριακή 5 Απρίλη προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο. Ηδη μια σειρά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις και υλοποιούν πρόγραμμα εξορμήσεων για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Η Κυριακή 5 Απρίλη είναι μία από τις επτά Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση, νόμος που διατηρείται και από τη σημερινή.

Μέχρι στιγμής απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Ρόδου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας, Χανίων, Αγρινίου, Καλαμάτας, Αχαΐας, Ξάνθης και Λαμίας και τα Επιχειρησιακά Σωματεία «LIDL» Ν. Αττικής, «Praktiker Ελλάς» και «Αρβανιτίδη». Στο πλευρό τους στέκονται Ενώσεις των ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.

Καθημερινές περιοδείες πραγματοποιεί σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Χτες, περιοδείες έγιναν στα «Carrefour - Μαρινόπουλος» σε Περιστέρι και Αιγάλεω, στα «Lidl», «Jumbο» και «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Αιγάλεω. Σήμερα, στα «Lidl» σε Περιστέρι και Ν. Ιωνία, «ΑΒ Βασιλόπουλο» σε Ν. Ιωνία και Μενίδι, «Carrefour Μαρινόπουλο» σε Κολιάτσου, Ομόνοια, Πατησίων και Περιστέρι. Το Σάββατο σε «Lidl» στο Ιλιον και «Carrefour Μαρινόπουλο» σε Χολαργό και Αγία Παρασκευή. Τη Δευτέρα στα «Praktiker» στο Αιγάλεω και την Τρίτη στο «Σκλαβενίτη» στο Χαϊδάρι.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλ. Αριστοτέλους, ενώ οργανώνει Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 6 μ.μ. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την ίδια μέρα και ώρα σε δύο σημεία της πόλης, δυτικά και ανατολικά. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (πλατεία Διάκου 1). Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας καλεί τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και τα άλλα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο νομό να κηρύξουν απεργία για την Κυριακή 5 Απρίλη. Το Συνδικάτο καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 6 μ.μ. (Εργατικό Κέντρο) καλεί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με θέμα την οργάνωση της απεργίας. Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, αντιπροσωπεία του σωματείου καθώς και του Παγκερκυραϊκού Συνδέσμου Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Ν. Πανδή, στην οποία έθεσαν το αίτημά τους για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Οπως αναφέρουν τα σωματεία, η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους, τόνισε ότι στην πράξη δεν μπορεί να στηρίξει τα αιτήματά τους, «καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει σύγκρουση με το νόμο». Παράλληλα, «δεν παρέλειψε να δημιουργήσει κλίμα αναμονής και να καλλιεργήσει αυταπάτες για τη δήθεν κατάργηση του μέτρου από τη συγκυβέρνηση, τη στιγμή που αυτό έχει διαψευστεί από τα πιο επίσημα χείλη».

ΒΟΛΟΣ
Συγκέντρωση σωματείων για την Υγεία

Αγωνιστική συγκέντρωση για την Υγεία οργανώνουν την Πέμπτη, 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου, στο Βόλο, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Επίσης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνουν γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα, καλούν σε σύσκεψη σωματείων και φορέων της περιοχής, σήμερα Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των σωματείων αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές της δημόσιας Υγείας στην περιοχή, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, ότι αυτήν τη στιγμή στο Βόλο, με πληθυσμό πάνω από 120.000, υπάρχουν όλοι και όλοι 6 παιδίατροι: 1 στο ΠΕΔΥ, 3 στο νοσοκομείο (οι δύο μάλιστα είναι επικουρικοί, των οποίων η σύμβαση λήγει τον Ιούνη) και δύο συμβεβλημένοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τα ραντεβού και το μαρτύριο του τηλεφώνου κάθε 1η του μήνα για να προλάβουν το «πλαφόν».

Το δικό τους καθημερινό Γολγοθά περνούν και οι χρόνια πάσχοντες στην πόλη, για την περίθαλψη των οποίων γίνεται προσπάθεια από διάφορους παράγοντες να επικρατήσει η «λογική» ότι η περίθαλψή τους είναι πολυτέλεια.

Σήμερα οι συνταξιούχοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Βόλου για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας Υγείας στην περιοχή οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις νομού Μαγνησίας, σήμερα Παρασκευή, 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., μετά από σχετικές αποφάσεις που πάρθηκε στην Πανσυνταξιουχική Συγκέντρωση στις 10 Μάρτη, με αιχμή τα προβλήματα του Ασφαλιστικού, της Υγείας και της άμεσης καταβολής του δώρου του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους.

ΔΡΑΜΑ
Συγκέντρωση για την Υγεία στις 2 Απρίλη

Αγωνιστική συγκέντρωση για τα μπει τέρμα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας στη Δράμα διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς του νομού, την Πέμπτη 2 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Η αναγκαιότητα για την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας μαζί με το λαό της περιοχής αναδείχθηκε μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Δράμας του ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της συγκέντρωσης και επιβεβαιώνεται από τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ βάζουν την πρόταση στα σωματεία και τους φορείς και τους καλούν να αποφασίσουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Να μπουν μπροστά στον αγώνα για παροχές Υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να απαιτήσουν: Αμεση πρόσληψη όλων των γιατρών που λείπουν με βάση τον τελευταίο οργανισμό, για να λειτουργήσει με ασφαλείς όρους το νοσοκομείο Δράμας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δράση στον τομέα της Υγείας.

Σ' αυτό το κάλεσμα γύρισε την πλάτη ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εβαλε εμπόδια ώστε να μη συζητηθεί στη συνέλευση των εργαζομένων που έγινε τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, απέρριψε το γραπτό αίτημα που υπέβαλε το εκλεγμένο στέλεχος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Σωματείου για συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου προκειμένου να συζητήσει: «1. Τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς στο Νοσοκομείο της Δράμας, 2. τη συμμετοχή του σωματείου στο συλλαλητήριο για την Υγεία που έχουν προκηρύξει πρωτοβάθμια σωματεία - φορείς, στις 2 Απριλίου στις 18:30 στην κεντρική πλατεία της Δράμας».

Μάλιστα, εξαπέλυσε και χυδαία φραστική επίθεση εναντίον του στελέχους του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά του συγκεκριμένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει ότι «ο ίδιος και η παράταξή του, κάνουν ό,τι μπορούν για να επικρατήσει στο Νοσοκομείο στάση αναμονής για τη νέα κυβέρνηση και σιγή ιχθύος για τα προβλήματα που έχουν χτυπήσει κόκκινο». Και καλεί κάθε εργαζόμενο να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να οργανώσει τον αγώνα του σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στάση εργασίας στο «Αττικόν»

Στάση εργασίας στη διάρκειας της εφημερίας (1-5 το απόγευμα) στις 2 Απρίλη 2015 αποφάσισε το Σωματείο των εργαζομένων στο «Αττικό» νοσοκομείο με αφορμή τα ράντζα και τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Στη διάρκεια της στάσης προγραμματίζεται και κινητοποίηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο

Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος», θα πραγματοποιήσουν σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους και θα συναντηθούν με τη Διοίκηση του νοσοκομείου καθώς και τη Διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ