ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεσηκώθηκε ο λαός της Λέσβου!

  Χιλιάδες λαού, αγρότες - εργάτες - επαγγελματοβιοτέχνες, κατέκλυσαν χτες την κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους  και διαδηλώνοντας την απόφασή τους να  συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ως το τέλος  

Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων πραγματοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου, χτες το πρωί. Χιλιάδες κόσμου που έφτασαν από κάθε σημείο του νησιού, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με υπέρμετρο ζήλο υιοθετεί και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, εκπρόσωποι επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ένωσαν τη φωνή τους, για να δηλώσουν στους ιθύνοντες ότι «αφού δεν κάνετε τίποτα εσείς για να προστατέψετε τα συμφέροντά μας θα κάνουμε εμείς γι' αυτά».Στη Μυτιλήνη τα μαγαζιά και οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν κλειστά, ενώ οι εργάτες είχαν κηρύξει απεργία, συμμετέχοντας δυναμικά στο πλάι των αγροτών.Τελικά, η πλατεία αποδείχτηκε μικρή και ο κόσμος κατέλαβε το κεντρικό οδόστρωμα και την προκυμαία. Τα πανό απαιτούσαν την προστασία της αγροτικής παραγωγής και της κοινωνικής ασφάλισης: «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση», έγραφε το πανό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ενώ το πανό των κατοίκων της Αγιάσιου πρόβαλλε: «Με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ».

Στη συγκέντρωση σύντομες ομιλίες απηύθυναν όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού. Εκπρόσωποι από την αγροτιά, την εργατική τάξη, τους εμπόρους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης μιλώντας ως πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Λέσβου, έκανε καθαρό στην ομιλία του ότι το συλλαλητήριο δεν πρέπει να είναι το τέλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αλλά η αρχή. Αναφερόμενος στα προβλήματα επισήμανε ότι δεν πέσανε από τον ουρανό αντίθετα είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται για δεκάδες χρόνια από τις παλαιότερες και ιδιαίτερα από τη σημερινή κυβέρνηση. Γι' αυτό, συνέχισε δεν αρκεί η απλή καταγγελία, είναι απαραίτητος ο ενωμένος αποφασιστικός αγώνας με στόχο την επιβολή μιας λαϊκής πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρό της τον παράγοντα άνθρωπο, θα ανταμείβει το μόχθο του αγρότη και του εργάτη, θα απαλλάσσει από το άγχος του κλεισίματος τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που θα δίνει προοπτικές στη νέα γενιά.

Ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, Δ. Σιαμέτης, υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη απεργεί και βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, γιατί και οι δύο έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό που είναι τα μεγάλα αφεντικά της ΕΕ, της ΟΝΕ. «Είμαστε εδώ, τόνισε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με όσους αγώνες χρειαστούν, για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε τη δική μας πολιτική, που να υπηρετεί τα γνήσια συμφέροντα των γνήσιων παραγωγών, των εργατών και των αγροτών και όχι των καπιταλιστών».

Ακόμα μίλησαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, Π. Τσαΐρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕπαγγελματοβιοτεχνώνΝ. Μπουμπούλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Α. Γιατζιτζόγλου και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου. Ολοι τους επισήμαναν ότι αν δε λυθούν τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της Λέσβου τότε ο κίνδυνος εγκατάλειψης του νησιού είναι πολύ μεγάλος. Ακόμα, υπογράμμισαν την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Πάντως για «του... ρεπορτάζ το αληθές» πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γιουχαΐστηκε από τους συγκεντρωμένους που καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του του ζήταγαν να κατέβει από το βήμα. Ο λόγος, όπως μάθαμε, για το ρόλο του κυβερνητικού βαστάζου που ακολουθεί ως πρόεδρος της ΕΓΣ, για να περνά η καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

Τη συγκέντρωση έκλεισε με την ομιλία του ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής και δήμαρχος Μυτιλήνης Ν. Γιακαλής, επισημαίνοντας ότι στόχος του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Γι' αυτό, συνέχισε, απαξιώνεται συνεχώς η περιουσία των παραγωγών και υπάρχει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και ερήμωσης της επαρχίας. «Οι αγρότες, τόνισε, κυκλοφορούν απογοητευμένοι και σκυφτοί, σαν να ντρέπονται γι' αυτό που είναι. Ομως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα όσα μας επιφυλάσσουν. Πρέπει να αντισταθούμε στη συρρίκνωση και αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνουμε εμείς».

Στη συγκέντρωση μίλησε και η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξηροτύρη, που στη βάση της ευρωλαγνείας και της διαχειριστικής λογικής που χαρακτηρίζει το κόμμα της - περιορίστηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης που... δεν ξέρει να αξιοποιήσει τα θετικά που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση! Από την άλλη, ο νομάρχης Λέσβου Δ. Βονάτσος, που δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ότι θα αναφερθεί μόνο στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, παραβλέποντας ακόμα και αυτά τα πανό της συγκέντρωσης που έθεταν συνολικά τα προβλήματα του λαού της Λέσβου, ισχυρίστηκε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φρόντισε και φροντίζει για τους αγρότες... με το να διαφημίζει το λάδι, να φιλοξενεί ξένους και ντόπιους μεγαλεμπόρους, να φτιάχνει ειδικά έντυπα για τη λεσβιακή γαστρονομία και να μοιράζει μικρά μπουκαλάκια με λάδι στους τουρίστες...

Στο τέλος της συγκέντρωσης, επιτροπή ανέλαβε να παραδώσει στον ΓΓ του υπουργείου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα. Ενώ, την ερχόμενη Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του νησιού θα μεταβούν στην Αθήνα για να το επιδώσουν στα κόμματα, στη Βουλή, ώστε να πάρουν θέση για τα προβλήματα των κατοίκων της Λέσβου και να είναι καθαρό ποιος είναι ο σύμμαχός τους και ποιος ο αντίπαλός τους.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε»...

Τα κύρια αιτήματα του συλλαλητηρίου ήταν η προστασία της αγροτικής παραγωγής, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και η απαίτηση να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ενώ από τις συζητήσεις που γίνονταν στα πηγαδάκια, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ήταν εμφανές ότι η χτεσινή κινητοποίηση δεν ήταν κορύφωση της πάλης τους, αλλά η απαρχή της. Χαρακτηριστικά σε συζητήσεις που κάναμε θα μας πουν:

Ο Γ. Χατζηκωνσταντίνου, αγρότης από την Αγιάσσο, μας επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αβάσταχτη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το κόστος παραγωγής πια. Το πρόβλημα με το λάδι είναι πρόβλημα όλου του νησιού. Οι αγώνες μπορούν και πρέπει να συναντηθούν με αυτούς των εργατών και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και επιπλέον δεν πρέπει να σταματήσουν μέχρι να αλλάξει η σημερινή πολιτική».

Ο Γ. Δελλόγγος, αγρότης και αυτός, όταν τον ρωτήσαμε για τη σημασία του αγώνα, μας απάντησε με τη φράση «κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, τίποτε δεν ήρθε από μόνο του». Στη συνέχεια με ποιητική διάθεση παράφρασε το ποίημα του Κ. Παλαμά «Η ελιά» για να καταδείξει τους υπεύθυνους της κατάστασης: «Είμαι του ήλιου θυγατέρα, χρόνια η αγάπη του πατέρα, σε αυτό τον τόπο να κρατεί, εδώ στη ρίζα μου από κάτω, ήρθε ο Χριστός να αναπαυθεί» και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση Σημίτη, θέλει να με ξεριζώσει, και στους Ιούδες της Ευρώπης να με παραδώσει».

Ο Ευστρ. Μουλάς, από το χωριό Κλειού μας εξηγεί ότι κατέβηκε για την τιμή του λαδιού. «Πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να προστατέψει την αγροτική παραγωγή και να χτυπήσει την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων». Η αγρότισσα, Πελ. Αρχοντή από τη Γέρα τονίζει: «Πρέπει σε όλους μας τους αγώνες να κατεβούμε ενωμένοι, δεν μπορούμε άλλο πια. Μας έχουν ρουφήξει το αίμα». Ενώ ο νέος σε ηλικία Φ. Ξαφέλλης, όταν τον ρωτήσαμε για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και αν τους προστατεύει, θα απαντήσει με οργή: «Ποια κυβέρνηση, για μας δεν υπάρχει κυβέρνηση, μας έχει ξεχασμένους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα παιδιά μου θα γίνουν κλέφτες».

Στη συγκέντρωση βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Λέσβου, Γρ. Παράσχο, ο οποίος τόνισε πως «τα προβλήματα εργατών και αγροτών είναι κοινά. Αλλωστε πολλοί από τους οικοδόμους στο νησί ασχολούνται και με τις ελιές. Εμείς προσανατολίζοντας τον αγώνα μας σε ταξική κατεύθυνση δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου, Βαγ. Κελμάλη, που επισήμανε: «Εμείς δε βλέπουμε τα προβλήματά μας ξεκομμένα. Σήμερα ζητάμε να αυξηθεί η τιμή του λαδιού, αύριο θα αγωνιστούμε για το ασφαλιστικό. ΑΛλωστε είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα των αγροτών, εργατών και τα δικά μας έχουν κοινή αιτία που δεν είναι άλλη από τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Τέλος, η ιδιωτική υπάλληλος, Γαρ. Πλέλη, υπογραμμίζει: «Κατεβαίνω στο συλλαλητήριο γιατί τα συμφέροντά μου είναι κοινά με αυτά των αγροτών. Το καλοκαίρι δούλευα ένα μήνα χωρίς ασφάλιση» και οι μαθητές από το Λύκειο Γέρας μας εξηγούν ότι κατέβηκαν στην κινητοποίηση γιατί χτυπιούνται οι δουλιές των γονιών τους και γιατί αυτοί ως νέοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας την άποψη που λέει ότι η ωριμότητα δεν είναι συνάρτηση μόνον της ηλικίας αλλά και των εμπειριών που ο καθένας βιώνει, μας εξέπληξαν θετικά, επισημαίνοντας πως «αγρότες και εργάτες πρέπει να βοηθάνε ο ένας τον άλλο στους αγώνες τους».

Το ψήφισμα

Σήμερα Πέμπτη, 1η Φλεβάρη, εμείς οι συγκεντρωμένοι αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, εργαζόμενοι, έμποροι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ακούσαμε τους ομιλητές, οι οποίοι επισήμαναν τα τεράστια προβλήματα της λεσβιακής οικονομίας εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών του λαδιού, του βασικού αγροτικού προϊόντος, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, της έλλειψης ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, αποφασίζουμε ομόφωνα και διεκδικούμε από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο τα παρακάτω αιτήματα:

1. Να παρθούν μέτρα στήριξης του λαδιού ώστε η τιμή του να διαμορφωθεί για τον άσο στις 1.000 δρχ. το κιλό.

2. Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία του λαδιού.

3. Να παρθούν μέτρα για τις ανεξέλεγκτες και αθρόες εισαγωγές λαδιών από άλλες χώρες.

4. Να μη χαθεί ούτε δραχμή από την επιδότηση και να αποδοθεί ακέραια στους παραγωγούς.

5. Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής στο νησί και να επιδοτηθούν οι τιμές σε γεωργικά εργαλεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών.

6. Να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά για τον έλεγχο των εισαγομένων ζώων-κρεάτων, ώστε να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή, που δοκιμάζεται σκληρά από το πρόβλημα που προέκυψε με τις «τρελές αγελάδες».

7. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας.

8. Να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να αυξηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ στο επίπεδο της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ, ώστε να μπορεί να ζήσει ο απόμαχος αγρότης.

9. Να υπάρξει επιδότηση των μεταφορών από και προς το νησί μας.

10. Να λυθεί το πρόβλημα των προστίμων στην παραγωγή.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στη συνολική αντιαγροτική- αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να υπερασπίσουμε με τον αγώνα το δικαίωμά μας να ζήσουμε σ' αυτόν τον τόπο και να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές μας προσπάθειες.

Καλούμε όλους σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση των παραπάνω αιτημάτων.

Εγκρίνουμε το παρόν ψήφισμα και αναθέτουμε στην Παλλεσβιακή Επιτροπή, για την επιβίωση του νησιού μας, να το επιδώσει στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στα κόμματα, στα αρμόδια υπουργεία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακόμη η Επιτροπή αυτή να οργανώσει τη συνέχεια του αγώνα μας.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ
ΦΩΤΟ: Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ