Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεσηκώθηκε ο λαός της Λέσβου!

  Χιλιάδες λαού, αγρότες - εργάτες - επαγγελματοβιοτέχνες, κατέκλυσαν χτες την κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους  και διαδηλώνοντας την απόφασή τους να  συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ως το τέλος  

Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων πραγματοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου, χτες το πρωί. Χιλιάδες κόσμου που έφτασαν από κάθε σημείο του νησιού, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με υπέρμετρο ζήλο υιοθετεί και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, εκπρόσωποι επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ένωσαν τη φωνή τους, για να δηλώσουν στους ιθύνοντες ότι «αφού δεν κάνετε τίποτα εσείς για να προστατέψετε τα συμφέροντά μας θα κάνουμε εμείς γι' αυτά».Στη Μυτιλήνη τα μαγαζιά και οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν κλειστά, ενώ οι εργάτες είχαν κηρύξει απεργία, συμμετέχοντας δυναμικά στο πλάι των αγροτών.Τελικά, η πλατεία αποδείχτηκε μικρή και ο κόσμος κατέλαβε το κεντρικό οδόστρωμα και την προκυμαία. Τα πανό απαιτούσαν την προστασία της αγροτικής παραγωγής και της κοινωνικής ασφάλισης: «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση», έγραφε το πανό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ενώ το πανό των κατοίκων της Αγιάσιου πρόβαλλε: «Με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ».

Στη συγκέντρωση σύντομες ομιλίες απηύθυναν όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού. Εκπρόσωποι από την αγροτιά, την εργατική τάξη, τους εμπόρους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης μιλώντας ως πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Λέσβου, έκανε καθαρό στην ομιλία του ότι το συλλαλητήριο δεν πρέπει να είναι το τέλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αλλά η αρχή. Αναφερόμενος στα προβλήματα επισήμανε ότι δεν πέσανε από τον ουρανό αντίθετα είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται για δεκάδες χρόνια από τις παλαιότερες και ιδιαίτερα από τη σημερινή κυβέρνηση. Γι' αυτό, συνέχισε δεν αρκεί η απλή καταγγελία, είναι απαραίτητος ο ενωμένος αποφασιστικός αγώνας με στόχο την επιβολή μιας λαϊκής πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρό της τον παράγοντα άνθρωπο, θα ανταμείβει το μόχθο του αγρότη και του εργάτη, θα απαλλάσσει από το άγχος του κλεισίματος τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που θα δίνει προοπτικές στη νέα γενιά.


Ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, Δ. Σιαμέτης, υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη απεργεί και βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, γιατί και οι δύο έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό που είναι τα μεγάλα αφεντικά της ΕΕ, της ΟΝΕ. «Είμαστε εδώ, τόνισε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με όσους αγώνες χρειαστούν, για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε τη δική μας πολιτική, που να υπηρετεί τα γνήσια συμφέροντα των γνήσιων παραγωγών, των εργατών και των αγροτών και όχι των καπιταλιστών».

Ακόμα μίλησαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, Π. Τσαΐρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕπαγγελματοβιοτεχνώνΝ. Μπουμπούλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Α. Γιατζιτζόγλου και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου. Ολοι τους επισήμαναν ότι αν δε λυθούν τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της Λέσβου τότε ο κίνδυνος εγκατάλειψης του νησιού είναι πολύ μεγάλος. Ακόμα, υπογράμμισαν την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Πάντως για «του... ρεπορτάζ το αληθές» πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γιουχαΐστηκε από τους συγκεντρωμένους που καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του του ζήταγαν να κατέβει από το βήμα. Ο λόγος, όπως μάθαμε, για το ρόλο του κυβερνητικού βαστάζου που ακολουθεί ως πρόεδρος της ΕΓΣ, για να περνά η καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...


Τη συγκέντρωση έκλεισε με την ομιλία του ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής και δήμαρχος Μυτιλήνης Ν. Γιακαλής, επισημαίνοντας ότι στόχος του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Γι' αυτό, συνέχισε, απαξιώνεται συνεχώς η περιουσία των παραγωγών και υπάρχει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και ερήμωσης της επαρχίας. «Οι αγρότες, τόνισε, κυκλοφορούν απογοητευμένοι και σκυφτοί, σαν να ντρέπονται γι' αυτό που είναι. Ομως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα όσα μας επιφυλάσσουν. Πρέπει να αντισταθούμε στη συρρίκνωση και αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνουμε εμείς».

Στη συγκέντρωση μίλησε και η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξηροτύρη, που στη βάση της ευρωλαγνείας και της διαχειριστικής λογικής που χαρακτηρίζει το κόμμα της - περιορίστηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης που... δεν ξέρει να αξιοποιήσει τα θετικά που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση! Από την άλλη, ο νομάρχης Λέσβου Δ. Βονάτσος, που δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ότι θα αναφερθεί μόνο στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, παραβλέποντας ακόμα και αυτά τα πανό της συγκέντρωσης που έθεταν συνολικά τα προβλήματα του λαού της Λέσβου, ισχυρίστηκε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φρόντισε και φροντίζει για τους αγρότες... με το να διαφημίζει το λάδι, να φιλοξενεί ξένους και ντόπιους μεγαλεμπόρους, να φτιάχνει ειδικά έντυπα για τη λεσβιακή γαστρονομία και να μοιράζει μικρά μπουκαλάκια με λάδι στους τουρίστες...

Στο τέλος της συγκέντρωσης, επιτροπή ανέλαβε να παραδώσει στον ΓΓ του υπουργείου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα. Ενώ, την ερχόμενη Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του νησιού θα μεταβούν στην Αθήνα για να το επιδώσουν στα κόμματα, στη Βουλή, ώστε να πάρουν θέση για τα προβλήματα των κατοίκων της Λέσβου και να είναι καθαρό ποιος είναι ο σύμμαχός τους και ποιος ο αντίπαλός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ