Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Υπέρογκα μισθώματα καλείται να καταβάλει η ΥΠΑ!

Υπέρογκα μισθώματα ζητά η εταιρία του Αερολιμένα Αθηνών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τις εγκαταστάσεις της στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει τον άκρως αποικιοκρατικό χαρακτήρα της σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση με την κατασκευάστρια γερμανική εταιρία «Χόχτιφ».

Παράλληλα, το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι σαν αντάλλαγμα για τη μείωση του χρόνου εκμετάλλευσης από 50 σε 30 χρόνια (50 χρόνια προέβλεπε η σύμβαση της ΝΔ), η κυβέρνηση παρείχε σχετική δέσμευση να υπάρξουν υπέρογκα τέλη, ώστε να εξασφαλίσει η «Χόχτιφ» τα ίδια υπερκέρδη σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προβλέπει την καταβολή υπέρογκων μισθωμάτων από την πλευρά της υπηρεσίας, για τους χώρους που θα χρησιμοποιεί στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα αρμόδια στελέχη της ΥΠΑ θεωρούν ότι τα μισθώματα που ζητά ο ΔΑΑ «κινούνται εκτός του πλαισίου της καλής πίστης» και εισηγούνται να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο άρθρο 7 της σχετικής σύμβασης, ώστε να μειωθούν. Σημειώνεται ότι η αποικιοκρατική σύμβαση ορίζει ρητά ότι ο καθορισμός των τελών του αεροδρομίου, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΔΑΑ. Οπως είναι αυτονόητο δηλαδή, η κυβέρνηση με τη σύμβαση που υπέγραψε εξασφάλισε όλες τις προϋποθέσεις στη «Χόχτιφ» να βλέπει σαν «πελάτες» τους πάντες και φυσικά και το Ελληνικό Δημόσιο!

Ενα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν τα στελέχη της ΥΠΑ, προκειμένου να μειωθούν τα υπέρογκα μισθώματα που αξιώνει ο ΔΑΑ, είναι ότι η ΥΠΑ θα διαθέσει προσωπικό για τη λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο θα μισθοδοτεί η ίδια. Επίσης, επισημαίνουν ότι η ΥΠΑ διέθεσε για την προμήθεια των ραδιοβοηθημάτων, περισσότερα από 48 δισ. δρχ., ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθεί η παροχή οικοπεδικών εγκαταστάσεων (17.000 στρέμματα), έσοδα δεκάδων δισ. δρχ. από το «Σπατόσημο», εγγυήσεις για δάνεια κλπ.

Τέλος, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι αν ισχύσουν αυτά τα υπέρογκα μισθώματα, εκείνοι που θα επιβαρυνθούν είναι τελικά οι επιβάτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για διευκολύνσεις και υπηρεσίες που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ