Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την ημέρα που θα συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια θα γίνει η συμβολική περικύκλωση στη Βουλή

Την ημέρα που πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για την αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος θα γίνει η συμβολική περικύκλωση της Βουλής που διοργανώνουν οι εκατοντάδες συνεργαζόμενες οργανώσεις ενάντια στην αναθεώρηση. Η κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε, γιατί δεν έγινε η προγραμματισμένη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, λόγω της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Χτες βράδυ συνεδρίασε η Επιτροπή κατά της αναθεώρησης και αποφάσισε να γίνει η κινητοποίηση την ημέρα που θα καθοριστεί η συζήτηση στη Βουλή.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε η μεγάλη συναυλία όπου δεκάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες κόσμου εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με την καταστροφική για το περιβάλλον αναθεώρηση. Για το σοβαρότατο αυτό θέμα έχει ξεσηκωθεί ήδη ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων, στο οποίο προστίθενται καθημερινά όλο και περισσότεροι φορείς.

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας τονίζει πως «σε μια εποχή που η κατάσταση του περιβάλλοντος σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο επιδεινώνεται, η ελληνική κοινωνία περίμενε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος 25 χρόνια μετά την ψήφισή του θα θωράκιζε περισσότερο θεσμικά το περιβάλλον. Δυστυχώς η τροποποίηση των άρθρων 24-94-95 και 100 που δρομολογείται, ανοίγει δρόμους για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Με πρόσχημα την ποιότητα ζωής, το δικαίωμα στην κατοικία, τις χρήσεις γης και τους όρους πολεοδόμησης καταργείται στο άρθρο 24 το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δασών, τα οποία θα μπορούν με νόμο πλέον να οικοπεδοποιούνται». Επίσης το ΔΣ αποφάσισε τη διοργάνωση εκδήλωσης στις 4 του μήνα στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ ακόμη αποφάσισε τη συμμετοχή του δήμου σε όποιες άλλες κινητοποιήσεις πραγματοποιηθούν ενάντια στην αναθεώρηση των σχετικών άρθρων.

Ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ταύρου, στο οποίο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος, η οποία περιέχει τροποποιήσεις που συνεπάγονται αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Ακόμη στο ψήφισμα τονίζεται ότι βασική προϋπόθεση για τη σωστή προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και των νόμων, αλλά η πιστή και αυστηρή εφαρμογή τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αρκετοί δικαστές χαρακτήρισαν «επικίνδυνες» τις προτεινόμενες από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναθεωρήσεις του άρθρου 24 και υπογράμμισαν ότι η αυστηρή νομολογία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, παρέχει την εγγύηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι χέρι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2007-01-11 00:00:00.0)
Ολονυκτία με κεριά έξω από τη Βουλή (2001-04-03 00:00:00.0)
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή (2001-03-06 00:00:00.0)
Μπορούμε να αποτρέψουμε την αναθεώρηση του άρθρου 24 (2000-11-19 00:00:00.0)
Καθολική η αντίδραση στην αναθεώρηση του άρθρου 24 (2000-11-16 00:00:00.0)
Αντίθετο και το WWF στην αναθεώρηση του άρθρου 24 (2000-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ