ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τον σακάτεψε το «κράτος του αστυνόμου»

Κροκοδείλια δάκρυα από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον άγριο ξυλοδαρμό από ΜΑΤ 17χρονου που χαροπαλεύει

Εξέφρασαν τη λύπη τους, διέταξαν ΕΔΕ, διευκρίνισαν πως «έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να μη χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί το κλομπ ειδικά στο κεφάλι», και πιστεύουν ότι καθάρισαν. Στην πραγματικότητα, το μόνο καθαρό είναι πως ένα 17χρονο παιδί χαροπαλεύει μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς. Πολιτική και αστυνομική ηγεσία έσπευσαν να κατευνάσουν την οργή, αν όχι και να κουκουλώσουν τη βάρβαρη πράξη. Μόνο που όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός πως με την προτροπή «το κράτος είστε εσείς» τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν τα κρούσματα τραμπουκισμού των δυνάμεων καταστολής εναντίον αθώων και υπόπτων, τα κρούσματα «απώλειας ζωής» από λάθος εκπυρσοκρότηση των όπλων.

Θύμα αυτή τη φορά είναι ο 17χρονος μαθητής γυμνασίου Γιάννης Χριστάκης από τον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο, εξαιτίας της αναίτιας επίθεσης που δέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης από άνδρες των ΜΑΤ, μετά το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-Αρη στην Τούμπα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου Χ. Ντουμάζιου, φίλου του θύματος, που επιβεβαιώθηκε και από την Αστυνομία, κατά την ομαδική αποχώρηση των φιλάθλων του Αρη, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, ο Γιάννης Χριστάκης δέχτηκε επίθεση στο κεφάλι από κλομπ αγνώστου μέχρι στιγμής αστυνομικού, στη συμβολή των οδών Πύργου και Καππαδοκίας. Στη συνέχεια, στο σπίτι του φίλου του, όπου θα φιλοξενούνταν τη νύχτα, αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, καθώς η αξονική τομογραφία έδειξε ότι από το χτύπημα προκλήθηκε αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Χτες ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Ι. Παναγόπουλος, παρουσιάζοντας την υπόθεση, επιχείρησε να μειώσει τις ευθύνες του, σημειώνοντας πως για το αιματηρό περιστατικό δεν ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των διμοιριών των ΜΑΤ που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης μέσα και έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό και τη συμπαράσταση στην οικογένεια του άτυχου μαθητή και, απαντώντας σε ερώτηση, φρόντισε να διευκρινίσει πως «έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να μη χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί το κλομπ, ειδικά στο κεφάλι».

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε πως παράλληλα διενεργείται Ενορκη Διοικητική Εξέταση και δικαστική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να εντοπιστεί ο αστυνομικός ή οι αστυνομικοί που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον 17χρονο και να καταλογιστούν σε βάρος τους και ποινικές ευθύνες.

Αξίζει πάντως να σχολιάσουμε πως το βράδυ του αγώνα, με σχετικό δελτίο της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωνε ότι δε σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο και ότι όλα κύλησαν ομαλά. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το ΑΤ Τούμπας, ενώ ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης έχει διατάξει ιατροδικαστική εξέταση του μαθητή.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προσπαθώντας να υπερασπίσει τη... δημόσια εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. «κατήγγειλε με δριμύτητα το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι παρόμοια περιστατικά αποτελούν πρακτικές βαναυσότητας που δεν έχουν καμιά σχέση με το πνεύμα μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Αστυνομίας». Αυτά αναφέρονται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου. Επίσης, επισημαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί προανάκριση από εισαγγελικό λειτουργό προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι του βαρύτατου τραυματισμού του 17χρονου Γιάννη Χριστάκη και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις από την ελληνική Δικαιοσύνη.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Απαίτηση για άμεση ρύθμιση

Αμεση καταβολή και   διπλασιασμό   του ζητά η ΕΣΑΚ- Δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση επιλέγει επικίνδυνες μεθοδεύσεις μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, για χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό φορέα, η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να «προχωρήσει» άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση τριών θεμάτων: Να οριστεί ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής των χρημάτων, να καταβληθεί το επίδομα και στους δύο συζύγους ανεξαρτήτως εργασίας σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα και να εφαρμοστεί η ισότητα των δύο φύλων, χωρίς διακρίσεις στις χήρες, άγαμες μητέρες, διαζευγμένες ή σε διάσταση, για όσο διάστημα έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου θεωρεί ότι η απόφαση «πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κι όχι με ρυθμίσεις παραπομπής σε 10ετία ή 15ετία». Να θυμίσουμε την παλιότερη, ανάλογη εμπειρία, με το 18χίλιαρο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το δικαστήριο τούς δικαίωσε το '95, αλλά η κυβέρνηση το κατέβαλε σε...10 δόσεις. Αρκεί να πούμε ότι η τελευταία δόση δόθηκε το 2000!

Ζητά, λοιπόν, η ΕΣΑΚ «να δοθεί στους δύο συζύγους, από το χρόνο περικοπής, προσαυξημένο με τον εκάστοτε τιμάριθμο. Επιπλέον, να διπλασιαστεί, γιατί είναι κοινωνικό επίδομα και δεν είναι ανάλογο, με τις σημερινές οικογενειακές ανάγκες».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η απόφαση της αναδρομικότητας αφορά πάνω από 170.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και 140.000 συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι σε κάθε δικαιούχο θα πρέπει να δοθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου.

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί με πολύ επικίνδυνες μεθοδεύσεις να «μπλοκάρει» έμμεσα την καταβολή αναδρομικών για διάφορα επιδόματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία μέσα από την τροποποίηση του άρθρου 80 του Συντάγματος επιδιώκει να φαλκιδεύσει δικαιώματα των εργαζομένων και να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, τα δικαστήρια αρκετές φορές, με βάση την αρχή της ισότητας επιδικάζουν συντάξεις, επιδόματα κλπ. και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όταν παρέχουν ίσης αξίας εργασία.

Με την προτεινόμενη πρόταση αναθεώρησης απαιτείται για την καταβολή των επιδικασθέντων χρημάτων να ψηφιστεί πρώτα σχετικός νόμος και να εγκριθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Συνεπώς, αν δεν προωθηθεί ο νόμος και έγκριση κονδυλίου, μπορεί να «παγώνει» η καταβολή των χρημάτων, παρά την ευνοϊκή δικαστική απόφαση.

Η διάταξη αυτή στοχεύει και στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς το δημόσιο γνώριζε ποια θα είναι η τελική δικαστική κρίση, λόγω Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μ. Δεκλερής προειδοποίησε ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν «συνταγματική ανωμαλία», αφού η παρούσα Βουλή είναι αναθεωρητική και όχι συντακτική.

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ
Συμμετοχή στη μέρα δράσης για τα «λευκά κελιά»

Κάλεσμα προς όλα τα Εργατικά Κέντρα και τα νομαρχιακά τμήματα της χώρας να ευαισθητοποιηθούν και να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας - είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 14 Φλεβάρη - απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ανταπόκριση σχετικής πρόσκλησης της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους κρατούμενους στα «λευκά κελιά». Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν πως όλα τα Εργατικά Κέντρα της χώρας είναι αναγκαίο «να ενταχθούν στο πρόγραμμα δράσης, το οποίο ξεκινά στις 14 Φλεβάρη, με εκδήλωση συμπαράστασης σε κάθε νομό».

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη Τετάρτη η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους της Τουρκίας και του Κουρδιστάν αποφάσισε να κηρύξει την 14η Φλεβάρη Πανελλήνια Ημέρα Δράσης. Την ημέρα εκείνη στα Προπύλαια θα γίνει συμβολικά απεργία πείνας, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όσοι πολίτες το επιθυμούν, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, μέσα στις ερχόμενες ημέρες αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα επισκεφθεί - συμβολικά - μία εφημερίδα και ένα τηλεοπτικό κανάλι και θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, για τη σιωπή των ΜΜΕ σχετικά με αυτό το θέμα. Κεντρικό σύνθημα θα είναι: «Η σιωπή είναι συνενοχή»!

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ψήφος στον Ενωτικό Αγωνιστικό Συνδυασμό

Να ενισχύσουν με την ψήφο τους τον «Ενωτικό Αγωνιστικό Συνδυασμό ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας», καλούνται οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, μπροστά στις εκλογές του σωματείου, που γίνονται στις 5, 6 και 7 Φλεβάρη.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου η επίθεση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ισοπεδώνουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

«Αυτή η πολιτική, είναι κοινή συνείδηση σε όλους μας, ότι δεν αντιμετωπίζεται από τις σημερινές πλειοψηφίες που υπάρχουν, από το σωματείο ως τη ΓΣΕΕ. Ενας από τους σοβαρούς λόγους για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα συνδικαλιστικά όργανα, ξεκινά από το Σωματείο», υπογραμμίζει ο συνδυασμός, για να υπενθυμίσει στους εργαζόμενους ότι: «Ο Συνδυασμός μας αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν, με τις λίγες δυνάμεις που είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο πρωτοστάτησε στην ενημέρωση των εργαζομένων για να αποκαλυφθεί αυτή η πολιτική».

Για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, υπογραμμίζει ότι αφορούν τις άσχημες συνθήκες στο χώρο παραγωγής, τη βελτίωση του εισοδήματός τους, την αύξηση του προσωπικού -κύρια στην παραγωγή με συμβάσεις αορίστου χρόνου- και την απομάκρυνση των εργολάβων.

Καταλήγοντας, διατυπώνει τα αιτήματα για: Βελτίωση του εισοδήματός μας. Ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Αξιολογήσεις και διαβάθμιση των εργαζομένων με διαφάνεια. Καθορισμός κατώτερου μεροκάματου όχι κάτω του Γ' τεχνίτη. Πλήρη σταθερή απασχόληση - 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.

Αρχίζει η ανέλκυση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Από αύριο Κυριακή, αν ο καιρός το επιτρέψει, αρχίζουν οι διαδικασίες ανέλκυσης του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που κατέπεσε στις 14.1.2001, παρασύροντας στον υγρό τάφο πέντε ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΑΒ επισημαίνει ότι υιοθετώντας το αίτημα της Επιτροπής Διερεύνησης του ατυχήματος (19.1.2001) ανέδειξε με τις συντομότερες νόμιμες διαδικασίες, με την από 30.1.2001 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εταιρία, η οποία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ), θα ανελκύσει τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ