Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Απαίτηση για άμεση ρύθμιση

Αμεση καταβολή και   διπλασιασμό   του ζητά η ΕΣΑΚ- Δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση επιλέγει επικίνδυνες μεθοδεύσεις μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, για χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό φορέα, η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να «προχωρήσει» άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση τριών θεμάτων: Να οριστεί ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής των χρημάτων, να καταβληθεί το επίδομα και στους δύο συζύγους ανεξαρτήτως εργασίας σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα και να εφαρμοστεί η ισότητα των δύο φύλων, χωρίς διακρίσεις στις χήρες, άγαμες μητέρες, διαζευγμένες ή σε διάσταση, για όσο διάστημα έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου θεωρεί ότι η απόφαση «πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κι όχι με ρυθμίσεις παραπομπής σε 10ετία ή 15ετία». Να θυμίσουμε την παλιότερη, ανάλογη εμπειρία, με το 18χίλιαρο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το δικαστήριο τούς δικαίωσε το '95, αλλά η κυβέρνηση το κατέβαλε σε...10 δόσεις. Αρκεί να πούμε ότι η τελευταία δόση δόθηκε το 2000!

Ζητά, λοιπόν, η ΕΣΑΚ «να δοθεί στους δύο συζύγους, από το χρόνο περικοπής, προσαυξημένο με τον εκάστοτε τιμάριθμο. Επιπλέον, να διπλασιαστεί, γιατί είναι κοινωνικό επίδομα και δεν είναι ανάλογο, με τις σημερινές οικογενειακές ανάγκες».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η απόφαση της αναδρομικότητας αφορά πάνω από 170.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και 140.000 συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι σε κάθε δικαιούχο θα πρέπει να δοθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου.

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί με πολύ επικίνδυνες μεθοδεύσεις να «μπλοκάρει» έμμεσα την καταβολή αναδρομικών για διάφορα επιδόματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία μέσα από την τροποποίηση του άρθρου 80 του Συντάγματος επιδιώκει να φαλκιδεύσει δικαιώματα των εργαζομένων και να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, τα δικαστήρια αρκετές φορές, με βάση την αρχή της ισότητας επιδικάζουν συντάξεις, επιδόματα κλπ. και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όταν παρέχουν ίσης αξίας εργασία.

Με την προτεινόμενη πρόταση αναθεώρησης απαιτείται για την καταβολή των επιδικασθέντων χρημάτων να ψηφιστεί πρώτα σχετικός νόμος και να εγκριθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Συνεπώς, αν δεν προωθηθεί ο νόμος και έγκριση κονδυλίου, μπορεί να «παγώνει» η καταβολή των χρημάτων, παρά την ευνοϊκή δικαστική απόφαση.

Η διάταξη αυτή στοχεύει και στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς το δημόσιο γνώριζε ποια θα είναι η τελική δικαστική κρίση, λόγω Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μ. Δεκλερής προειδοποίησε ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν «συνταγματική ανωμαλία», αφού η παρούσα Βουλή είναι αναθεωρητική και όχι συντακτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ