Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΗΕ
Παιδιά στη μάχη κατά του ρατσισμού

Στους νέους που βλέπουν με άλλα μάτια τον κόσμο, στα παιδιά που οι λέξεις «μισαλλοδοξία, μίσος και προκατάληψη» είναι παντελώς άγνωστες, απευθύνεται - όχι τυχαία, φυσικά - το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ και τους ζητά να υπογράψουν μια διακήρυξη, με την οποία θα υπόσχονται να πολεμήσουν το ρατσισμό σε όλες του τις μορφές.

«Ως νέος/ νέα πολίτης της παγκόσμιας κοινωνίας, στέκομαι στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων και κάθε μορφής μισαλλοδοξίας. Σε όλη μου τη ζωή θα προσπαθήσω να προωθήσω την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια μεταξύ των ανθρώπων, στην πατρίδα μου και παντού στον κόσμο», είναι το πλήρες κείμενο της διακήρυξης.

Η συλλογή υπογραφών έχει ξεκινήσει σε όλες τις χώρες του κόσμου με τη συμμετοχή χιλιάδων παιδιών, ηλικίας 6 έως 18 χρόνων, ενώ όλες οι υπογραφές θα σταλούν για να εκτεθούν στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας στη Νότια Αφρική, από τις 31 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτέμβρη του 2001. Ο ΟΗΕ, πάντως, τονίζει πως «επειδή δυστυχώς στην εποχή μας παρατηρείται μια έξαρση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και των προκαταλήψεων, ακόμα και με νέες μορφές άγνωστες ως πρόσφατα», αποφάσισε να προκηρύξει το έτος 2001 ως το «Διεθνές Ετος Κινητοποίησης κατά του Ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και της Σχετικής Μισαλλοδοξίας». Οσα παιδιά και όσοι νέοι της χώρας ενδιαφέρονται να υπογράψουν τη σχετική διακήρυξη μπορούν να επισκεφτούν καθημερινά τα γραφεία του ΟΗΕ, στη Λ. Αμαλίας 36 στο Σύνταγμα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 μ.μ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι παράλληλα με τη συλλογή υπογραφών ο ΟΗΕ συλλέγει και έργα τέχνης παιδιών, απ' τα οποία θα επιλεγούν τα καλύτερα και θα παρουσιαστούν σε έκθεση έργων τέχνης στο περιθώριο της Διάσκεψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων (2004-01-08 00:00:00.0)
Οι σημαιοφόροι της ξενοφοβίας... (2000-11-01 00:00:00.0)
Οι φασίστες δεν παραβιάζουν το νόμο! (1998-04-30 00:00:00.0)
Εξαπλώνεται η ρατσιστική προπαγάνδα μέσω "Ιντερνέτ" (1997-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ