Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι σημαιοφόροι της ξενοφοβίας...

Με αφορμή την περιπέτεια του μικρού Αλβανού μετανάστη - ο οποίος, παρότι το θέλησε, το άξιζε και το δικαιούτο, δεν ευτύχησε, τελικά, να κρατήσει αυτός την ελληνική σημαία στη μαθητική παρέλαση, για να τιμήσει το «ΟΧΙ» των Ελλήνων (και του λαού της δικής του χώρας, ταυτόχρονα) στο φασισμό - αναπτύχθηκε, στα ΜΜΕ, μια μακρά συζήτηση. Προσπάθησα να αποφύγω τον πειρασμό να ασχοληθώ κι εγώ, όπως τόσοι άλλοι - από ειδικούς μέχρι άσχετους, από σοβαρούς μέχρι γραφικούς κι από ακροδεξιούς μέχρι αριστερούς - με το θέμα, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε διαβάζοντας τα σημερινά «ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ», δεν τα κατάφερα.

Η συζήτηση επί του θέματος, το οποίο προέκυψε, μάλλον, ξαφνικά και πήρε διαστάσεις μεγαλύτερες του αναμενομένου, περιστράφηκε γύρω από δυο βασικά ζητήματα: Πρώτον, στο τι είναι και τι συμβολίζει η σημαία και, δεύτερον, στο αν υπάρχει - πού, πόσο και γιατί - κλίμα ξενοφοβίας και φυλετικού ρατσισμού στη χώρα μας.

Κοινή ήταν η θέση των περισσότερων τοποθετήσεων ότι η σημαία είναι το σύμβολο της πατρίδας και οι εκδηλώσεις προς τιμήν της αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη θέληση των Ελλήνων να αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η σημαία δεν είναι σύμβολο ενός έθνους - καθότι πολλές εθνότητες μπορούν να συνυπάρχουν σε μια πατρίδα - αν και στη χώρα μας η περιβόητη «εθνικοφροσύνη» - «δεξιά», ή και «νεο-εθνικοσοσιαλιστική» που έχει «σπουδάσει» και παίρνει άριστα στο «μάθημα» της πατριδοκαπηλίας - εξακολουθεί να ταυτίζει τις έννοιες «πατρίδα» και «έθνος». Δεν είναι ούτε σύμβολο της κρατικής εξουσίας, όπως αυτή λειτουργεί σε μια ταξική κοινωνία, αν και, πολλές φορές, η άρχουσα τάξη θέλησε να τη μετατρέψει σε σύμβολο της δύναμης και της δυνατότητας επιβολής της.

Αυτά, βεβαίως, επί των θεωρητικών διακηρύξεων. Διότι πολλοί απ' αυτούς που δηλώνουν ότι θεωρούν πατριωτικό σύμβολο τη σημαία και φροντίζουν να μη λείπουν από καμιά εθνική παρέλαση, σπεύδοντας να αναθεματίσουν όλους όσοι αναζητούν, βρίσκουν και τιμούν, επί του πρακτέου, το πραγματικό νόημα του συμβολισμού της, είναι έτοιμοι να την παραδώσουν στον κατακτητή - όπως κάποιοι πρόγονοί τους στους ναζί - είτε να την απομακρύνουν από τα Ιμια - γιατί τους το ζήτησε, εκ μέρους των Τούρκων, ο Κλίντον - ή να την υποστείλουν στη Λάρισα, για να υψώσουν στη θέση της τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, είναι φανερό ότι στη χώρα μας από παλιά - αλλά ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων σε γειτονικές χώρες - καλλιεργείται, επιμόνως και με πρόγραμμα, κλίμα ξενοφοβίας, που οδηγεί στο φυλετικό ρατσισμό. Είναι, δε, γνωστό ότι οι «καλλιεργητές» αυτού του κλίματος βρίσκονται μέσα στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε άλλα κόμματα, σε κρατικούς «θεσμούς», όπως ο στρατός, η αστυνομία, η δημόσια διοίκηση, αλλά και σε άλλους «θεσμούς», που διαμορφώνουν το «εποικοδόμημα» της κοινωνίας, όπως η Εκκλησία, το σχολείο, τα ΜΜΕ.

Το καλλιεργούμενο άνωθεν κλίμα ξενοφοβίας και φυλετικού ρατσισμού δε φαίνεται μόνο στην περιπέτεια του Αλβανού μαθητή, αλλά στη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους προς κάθε μετανάστη που έρχεται στη χώρα μας. Και καλλιεργείται για να δικαιολογηθεί η κυβέρνηση, που στερεί από το μετανάστη τη δυνατότητα να ζει νόμιμα, ελεύθερα και δημιουργικά στην Ελλάδα, να έχει τα ίδια δικαιώματα στη δουλιά, στην ασφάλιση, στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στη δικαιοσύνη με τον Ελληνα συνάνθρωπό του.

Κι όσο αυτές οι διακρίσεις διατηρούνται κι αυξάνονται, τόσο πιο υποκριτικές ακούγονται οι διακηρύξεις κυβερνητικών και «αντιπολιτευτικών» παραγόντων, ότι, δήθεν, το ελληνικό κράτος ενδιαφέρεται για τους μετανάστες. Η συμπαράσταση του υπουργού Παιδείας και του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης προς τον Αλβανό μαθητή είναι χαρακτηριστικό δείγμα της «εκσυγχρονιστικής» εξουσιαστικής υποκρισίας. Αλλά ακόμα κι αν ήταν εκδήλωση ειλικρινούς μετανοίας για την κυβερνητική πολιτική έναντι των μεταναστών, δεν μπορεί να άρει όλες τις αμαρτίες, καθότι στην πολιτική δε λειτουργούν «κολυμβήθρες του Σιλωάμ»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ