Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δωρεάν υγεία για όλο το λαό»

Πανυγειονομική καταδίκη των αυταρχικών και ανθυγιεινών σχεδίων της κυβέρνησης, που διαλύει και εκχωρεί  στους επιχειρηματίες το δημόσιο σύστημα υγείας

«Θέλουμε υγεία και εργασία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», ήταν απ' τα συνθήματα της ΠΟΕΔΗΝ
«Θέλουμε υγεία και εργασία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», ήταν απ' τα συνθήματα της ΠΟΕΔΗΝ
Με μια μαζική διαδήλωση - τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων - αλλά και με συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεπέρασε το 80%, απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα αντιλαϊκά σχέδια, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το χώρο της υγείας και τα οποία θα πλήξουν τόσο τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, όσο και τους εργαζόμενους στους δημόσιους τομείς υγείας και πρόνοιας.

Στην Αθήνα, μετά από μια μαχητική πορεία -στην οποία συμμετείχαν και οι φοιτητές της Ιατρικής- οι διαδηλωτές έφτασαν στο υπουργείο Υγείας, όπου εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κατέφθασαν και δυνάμεις των ΜΑΤ. Την αυταρχική αντιμετώπιση ολοκλήρωσε ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος αρνούμενος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) «καταγγέλλει τον αυταρχισμό του υπουργού που αρνήθηκε να δεχτεί τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ για να του επιδώσουν υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης για την υγεία».

Συγκέντρωση και πορεία

Από τις 10 π.μ., την ώρα του προκαθορισμένου ραντεβού στην πλατεία Μαβίλη άρχισαν να φτάνουν συντεταγμένα οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας.

Προπομπός της πορείας ήταν τα ασθενοφόρα. Ομως υπήρχε και ...συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων
Προπομπός της πορείας ήταν τα ασθενοφόρα. Ομως υπήρχε και ...συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων
«Οχι στη διάλυση του ΕΣΥ. Οχι στην αντι - ΕΣΥ μεταρρύθμιση»,«Απαιτούμε διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Κατοχύρωση του ρόλου και της προσφοράς μας» και «Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Ορθολογική διάθεση - διαχείριση πόρων», έγραφαν τα πανό της ΠΟΕΔΗΝ . Ακολουθούσαν τα πανό της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αλλά και των εργαζομένων και γιατρών από το Ασκληπιείο της Βούλας, τον « Αγιο Σάββα», το Σπηλιοπούλειο, το Σισμανόγλειο, το Πατησίων, το Παίδων «Αγία Σοφία», το Αμαλία Φλέμινγκ, τον Ερυθρό Σταυρό, το Θριάσιο, το Κρατικό της Νίκαιας, το Κρατικό της Αθήνας, το Παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, το Ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», το Τζάνειο, αλλά και από το νομαρχιακό νοσοκομείο Κορίνθου. Αισθητή και η παρουσία των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών, οι οποίοι διάβασαν στην προσυγκέντρωση την απόφαση - καταδίκη της μεταρρύθμισης του υπουργού Υγείας του Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων των Ιατρικών Σχολών της χώρας.

«Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Αυτή η πολιτική δεν είναι της υγείας, του Κοντομηνά είναι παραγγελία» και «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας», ήταν τα πρώτα συνθήματα που έδωσαν το ρυθμό για την πορεία που ξεκίνησε με προπομπό τέσσερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. «Κάτω τα χέρια απ' τα ταμεία, δώστε λεφτά για την υγεία», «Θέλουμε υγεία και εργασία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών καθώς, διέσχιζαν τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ ταυτόχρονα μοίραζαν και φυλλάδια στους περαστικούς.


Πρώτη στάση των διαδηλωτών το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ παρέδωσε στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών το υπόμνημα, με τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν: «Δώστε λεφτά για την υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία»,«Δωρεάν υγεία για όλο το λαό» και «Εξω τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία, δώστε λεφτά για δωρεάν υγεία».

«Με ΜΑΤ δε γίνεται υγεία»

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας όπου συνάντησαν μια ασπίδα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κατέφθασαν και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στο αίτημα των εργαζομένων να συναντηθεί το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Υγείας για να του παραδώσουν το υπόμνημα, αντιμετώπισαν άρνηση με το αιτιολογικό ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν σε κάποια σύσκεψη.

Οταν οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για την άρνηση του υπουργού, τότε οι εργαζόμενοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και απαίτησαν να δεχτεί ο υπουργός την αντιπροσωπεία τους. Μετά από πίεση και μικροσπρωξίματα ο υπουργός Υγείας δέχτηκε για λίγα λεπτά τετραμελή αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, που του επέδωσε τελικά το υπόμνημα και τους όρισε συνάντηση για αύριο Πέμπτη στις 2 μ.μ.

Αγανακτισμένοι οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, όπως «Αίσχος», «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται υγεία», «Εσείς με ΜΑΤ και με τρομοκρατία, εμείς με το λαό για δωρεάν υγεία». Μάλιστα, παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης, αλλά και του αυταρχικής αντιμετώπισης απ' την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο υπόμνημά της η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε έξι σημεία που εμπορευματοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας και θέτουν υπό αίρεση τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ θα «συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιό της την Παρασκευή (3.11.2000) για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις(2012-10-05 00:00:00.0)
Και ναί και όχι στην περιστολή(2004-07-01 00:00:00.0)
Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων(2003-10-17 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν για αυξήσεις στους μισθούς και λαϊκή υγεία(2003-10-10 00:00:00.0)
Ανέξοδες υποσχέσεις για την επόμενη πενταετία(1999-02-26 00:00:00.0)
Εκσυγχρονιστική αναλγησία(1998-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ