Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεκτέλεστες αποφάσεις «σημαδεύουν» το συνέδριο

Πριν ακόμα ξεκινήσει το συνέδριο υπάρχει ένα δεδομένο που καθιστά αναξιόπιστη την πρακτική σημασία των όποιων αποφάσεών του, τουλάχιστον ως προς την ωφελιμότητά τους για τους δημότες. Αυτό έχει να κάνει με τη μη υλοποίησή τους. Το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ έχει εξαντλήσει τη... διεκδικητικότητά του σε επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, άντε και σε επιμέρους παρατηρήσεις επί των κατευθύνσεων που η τελευταία χαράζει.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένες αποφάσεις του προηγούμενου ετήσιου συνεδρίου στη Ρόδο, οι οποίες όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά δρομολογήθηκε το ακριβώς αντίθετό τους. Συγκεκριμένα, το συνέδριο αποφάσισε:

  • Την άμεση εφαρμογή του άρθρου 13 του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) - τη συγκέντρωση σε αυτό των κονδυλίων του υπουργείου για τη στήριξη του «Καποδίστρια». Μέχρι τώρα μόνο οι δήμοι έχουν συνεισφέρει 242 δισ. δραχμές.
  • Την απόδοση των μη αποδοθέντων παρακρατηθέντων πόρων - από το '90 μέχρι σήμερα έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους 1,2 τρισ. δραχμές. Η απάντηση, πρόσφατα, της υπουργού, ήταν «ξεχάστε τα».
  • Τη συμμετοχή της ΤΑ στον προγραμματισμό και υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ. Η συζήτηση για τα έργα έχει ήδη ξεκινήσει και η ΤΑ - κατά την ΚΕΔΚΕ - πρέπει τώρα να πιέσει για να έχει γνώμη...
  • Την αύξηση από 20 σε 25% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που εισπράττει η ΤΑ. Οχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά αντίθετα έχουμε μείωση στο ποσοστό που εισπράττει η ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας (από 50 σε 35%). Η απόφαση αφορούσε υποτίθεται μόνο το '97, θα συνεχιστεί όμως και το 2001.
Στο καλάθι η δημοκρατία

Το άλλο δεδομένο του συνεδρίου είναι, αφ' ενός, η σύνθεση των μελών του, αφού δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη αντιπροσώπευση όλων των απόψεων και κατ' επέκταση των δημοτών και, αφ' ετέρου, η διαδικασία διεξαγωγής του. Εγκαιρα ο δημοτικός σύμβουλος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος είχε στείλει επιστολή στο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ζητώντας να διαμορφώσει συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία θα αποσταλεί στα Δημοτικά Συμβούλια για την ενημέρωσή τους και την έκφραση γνώμης. Στόχος, όπως τόνιζε, «η μαζική συμμετοχή των εκπροσώπων της ΤΑ, ώστε οι αποφάσεις να είναι πλησιέστερα στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες των ανθρώπων της ΤΑ και των δημοτών».

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, προκαλώντας την αντίδραση της ΤΕΔΚΝΑ, η οποία ζήτησε το συνέδριο να γίνει την ερχόμενη Ανοιξη ώστε να υπάρξει προετοιμασία και αυτό της Κω να ασχοληθεί μόνο με την κατανομή των ΚΑΠ για το 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ