Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση

Κύριο πεδίο συγκρούσεων θα είναι τα ισχυρά συνδικαλιστικά συστήματα είπε η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, σε προχτεσινή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ

Το συγκρουσιακό πνεύμα που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την προώθηση της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ ήταν διάχυτο στην εκδήλωση που οργάνωσε προχτές το βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών της Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς και της Οικολογίας, με θέμα την πολιτική υγείας.

«Η μεταρρύθμιση στην Υγεία: Από το όραμα στην πράξη», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης. Την πράξη, τις μεθόδους επιβολής αυτής της μεταρρύθμισης εξήγησε η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη μια μέρα πριν τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Κεντρικό σημείο στην προσπάθειά μας είναι η συνειδητοποίηση των αναγκαίων συγκρούσεων», είπε η Χρ. Σπυράκη και τόνισε ότι οι συγκρούσεις ήδη έχουν ξεκινήσει και θα επεκταθούν σε πάρα πολλά επίπεδα. Κύριο πεδίο συγκρούσεων θα είναι τα ισχυρά συνδικαλιστικά συστήματα, είπε η υφυπουργός και μίλησε για συνδικαλιστικά ή συντεχνιακά συστήματα των επαγγελματιών, των στελεχών στο σύστημα.

«Η προοπτική ενός πολυτελούς βίου δεν είναι εύκολο να διακοπεί», είπε η Χρ. Σπυράκη. Να αναφερόταν άραγε στον... πολυτελή βίο που ζουν οι νοσηλευτές, κάποιοι από τους οποίους πληρώνονται με 150.000 δρχ. το μήνα; «Ενα σύστημα χωρίς εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, χωρίς έλεγχο είναι επόμενο να έχει αφήσει περιθώριο για αυτονομίες», συνέχισε και μίλησε για καθιερωμένες νόρμες που δημιούργησαν ανισορροπίες και γέννησαν προοπτικές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το σχέδιο της μεταρρύθμισης θα κατατεθεί σε δυο φάσεις (δυο νομοσχέδια) υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο που πρέπει να υπάρξει είναι ενιαία πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας η οποία όμως θα νομοθετηθεί όπως έχει εξαγγείλει στο δεύτερο νομοσχέδιο.

Στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας από το κράτος, αλλά και στις εκτεταμένες ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές που φτάνουν το 42,8% της συνολικής δαπάνης και βγαίνουν άμεσα από την τσέπη των χρηστών, την ώρα της συναλλαγής, ως βασικά συμπτώματα του υγειονομικού μας συστήματος αναφέρθηκε ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.

«Υπάρχει πρόβλημα ισότητας. Με τόσο μεγάλες ιδιωτικές πληρωμές η πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα εξαρτάται από το εισόδημα. Αυτό αποκλείει τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους» τόνισε ο Γ. Κυριόπουλος και επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί.

Το 4,7% του ΑΕΠ που δίνει το κράτος για κοινωνική ασφάλιση είναι πολύ λίγο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του συστήματος στη χώρα μας, συνέχισε. «Από μια στενή άποψη των οικονομικών της υγείας θα μπορούσα να πω ότι έχουμε το καλύτερο σύστημα υγείας. Με τόσα λίγα χρήματα 10 εκατομμύρια Ελληνες και 1,5 εκατομμύριο μετανάστες περιθάλπονται δωρεάν και μάλιστα με τόσο καλή αποδοτικότητα και τόσο καλούς δείκτες υγείας», είπε.

Στην προχτεσινή εκδήλωση μίλησαν και μια σειρά άλλοι εκσυγχρονιστές υποστηριχτές, όπως ο Γιάννης Τούντας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αρης Σισσούρας καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και εκπρόσωποι της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Πρωτοβουλίας.

Και... διαλλακτικό πνεύμα

Κι ενώ εσωκομματικά δόθηκε η εντολή της σύγκρουσης, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επιχείρησε να δώσει διαλλακτική εικόνα.

«Η προωθούμενη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεταρρύθμιση, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τομή και θα δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του ΕΣΥ, είπε ο Δ. Ρέππας. Καλό, λοιπόν, είναι να συμβάλλουν όλοι σε αυτό. Και πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και κυρίως οι γιατροί, γιατί αυτοί είναι οι στυλοβάτες του ΕΣΥ. Χωρίς τη δική τους συμβολή δεν μπορεί να προκύψει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη συνεργασία μαζί τους. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο κινείται το υπουργείο Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ