Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ιδιοι πόροι» σημαίνει κι άλλοι φόροι

Οι δήμαρχοι καλούνται να εγκρίνουν ερήμην των δημοτών το νέο χαράτσωμα

Στα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα αναμένεται να σταθεί το συνέδριο, σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλου που παρουσιάστηκε σε τέσσερις, όλες κι όλες, περιφερειακές συσκέψεις που προηγήθηκαν κι ήταν ο μόνος «διάλογος» που έγινε σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης τουλάχιστον. Η εισήγηση αποτυπώνει καθαρά τη βούληση της ΚΕΔΚΕ να σύρεται πίσω από τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο συνέδριο από την υπουργό Εσωτερικών.

Αυτές αφορούν το δραστικό περιορισμό της οικονομικής επιχορήγησης των δήμων, την προώθηση των μητροπολιτικών λειτουργιών και των διαδημοτικών συνεργασιών και τη λεγόμενη Χάρτα της Αυτοδιοίκησης του 21ου αιώνα, που απεικονίζει το νέο ρόλο του θεσμού. Απαντήσεις θα κληθεί να δώσει η υπουργός και στο ζήτημα της εκλογής του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο - σχεδιασμοί που διέρρευσαν από το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών και αρνήθηκε στη συνέχεια η ίδια.

Πάντως ο νέος αυτός ρόλος θέλει την ΤΑ συνένοχο στις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές και επιτυγχάνεται με την αποδυνάμωσή της από τη μία από πόρους και την... εξύψωση της συμβολής της στον «ύψιστο εθνικό στόχο για μια ισχυρή Ελλάδα». (Βέβαια δεν απαντάται το ερώτημα, ισχυρή Ελλάδα για ποιους;).

Η ΤΑ αποδυναμώνεται κατ' αρχήν με τον περιορισμό των ΚΑΠ που εισπράττει. Η κυβέρνηση κάνει σαφές πως οι δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν επιβάλλοντας ίδιους πόρους (κάτι σαν επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνονται για κάθε τι που παρέχουν) και αξιοποιώντας τη δημοτική έκταση ή τη συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο. «Η ενίσχυση των ίδιων πόρων της ΤΑ είναι άρρηκτα δεμένη με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείρισή της», δηλώνει το υπουργείο. Αυτές οι επιλογές αποψιλώνουν την ΤΑ από το κοινωνικό της περιεχόμενο και μάλιστα επιβάλλονται με δείκτες αποδοτικότητας. Οσοι δε λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνουν και λιγότερους ΚΑΠ, προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει φροντίσει να δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου ώστε η ΤΑ να λειτουργήσει σύμφωνα με τις επιλογές της, ανάγοντας το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας σε απόλυτο άρχοντα. Χαρακτηριστικό είναι πως με πρόσφατο νόμο καταργείται η δυνατότητα των δήμων να προσβάλλουν αποφάσεις της Περιφέρειας, οι οποίες θεωρούνται τελεσίδικες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, που είναι πιθανόν να καλυφθεί από κάποιο πυροτέχνημα - δεν αποκλείεται η υπουργός να ανακοινώσει στην Κω πως μοιράζει κάποια χρήματα (80 δισ. δραχμές) από τις παρακρατήσεις στο φόρο εισοδήματος προηγουμένων ετών που δικαιούνται οι δήμοι - η ΚΕΔΚΕ, διά του προέδρου της «βλέπει» μόνο μεγάλα βήματα. Ασχετα αν επαναφέρει ως μελλοντικές ενέργειες, αποφάσεις που έχουν παρθεί από προηγούμενα συνέδρια.

Πάντως και σ' αυτό το συνέδριο, έντονη αναμένεται η παρουσία των «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων, αφού τα προβλήματα που υποτίθεται πως θα έλυνε, έγιναν περισσότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ