Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Κυβερνητική προσπάθεια ωραιοποίησης
  • Ολα πάνε καλά, είπαν χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι αρμόδιοι υπουργοί και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004»
  • Στον εκλεκτό της ΔΟΕ Μ.  Ρομέρο η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των αγώνων

Προσπάθεια ωραιοποίησης τόσο των πεπραγμένων όσο και αυτών που πρόκειται να γίνουν στην πορεία προς το 2004 κατέβαλαν χτες οι υπεύθυνοι υπουργοί της κυβέρνησης και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» που ενημέρωσαν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Λαλιώτης, Γ. Φλωρίδης και η Γ. Αγγελοπούλου εμφάνισαν μία εικόνα περίπου ειδυλλιακή, έκαναν λόγο για «εθνική υπόθεση» και ισχυρίστηκαν ότι τα όποια έργα γίνουν όχι μόνο θα υποβαθμίσουν το Λεκανοπέδιο, αλλά αντίθετα θα το αναβαθμίσουν και θα μείνουν για χρήση στους κατοίκους του.

Ο Θ. Πάγκαλος στην ομιλία του είπε ότι οι αγώνες πρέπει να μείνουν έξω από την προεκλογική αντιπαράθεση των δημοτικών εκλογών και των βουλευτικών, που θα προηγηθούν των αγώνων και ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του πολιτιστικού χώρου του Λεκανοπεδίου και άλλες πολιτιστικές υποδομές, καθώς και χώροι άθλησης σε όλες τις συνοικίες. Αναγνώρισε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα με τους εθελοντές που πρέπει να πλαισιώσουν την προσπάθεια.

Ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι κανένα από τα Ολυμπιακά έργα που ανέλαβε το υπουργείο του δεν πρόκειται να κατασκευαστεί με απευθείας ανάθεση και ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στη σκανδαλολογία και ισχυρίστηκε ότι για όλα τα έργα υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναφερόμενος στο Σχοινιά, έφτασε στο σημείο να πει ότι σήμερα αποτελεί μόνο... «κατ' όνομα» οικοσύστημα και ότι μετά τα έργα για τους Ολυμπιακούς θα γίνει... ουσιαστικό οικοσύστημα!

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Γ. Φλωρίδης είπε μεταξύ άλλων για το θέμα του Ιπποδρόμου ότι υπάρχει σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός, αλλά αυτός δε θα τεμαχιστεί για να πάρει κάποιος μόνο στο ιπποδρομιακό στοίχημα.

Η Γ. Αγγελοπούλου είπε ότι έγινε λάθος με τον καθορισμό των υψηλών αμοιβών των στελεχών του οργανισμού και αυτό διορθώθηκε στη συνέχεια και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η αντιπαράθεση για το ποιος έχει το πάνω ή το κάτω χέρι στην υπόθεση των αγώνων. Είπε ακόμη ότι ο οργανισμός «Αθήνα 2004» πρέπει να δουλεύει με όρους ιδιωτικού τομέα.

Τα ραδιοτηλεοπτικά

Στην εταιρία του εκλεκτού της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μ. Ρομέρο, την ISB , με την οποία έχει συμφωνήσει συνεργασία η ΕΡΤ, θα ανατεθεί τελικά η οργάνωση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της «Αθήνα 2004» κατόπιν των υποδείξεων και παρατηρήσεων της 6μελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ, που συγκροτείται από εκπροσώπους τηλεοπτικών κολοσσών, που έχουν «αγοράσει» ήδη τα τηλεοπτικά δικαιώματα από τη ΔΟΕ.

Υστερα από την πολύμηνη κόντρα των δύο κοινοπραξιών (σ.σ. και των πολιτικών τους εκπροσώπων), δηλαδή του Ρομέρο και της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας EBC (συμμετείχαν το βρετανικό BBC, η ιταλική RAI και οι γαλλικές FR3 και TDF) αποφασίστηκε το προδιαγεγραμμένο. Να πάει η «δουλιά» σε αυτόν που θα την πήγαινε έτσι ή αλλιώς...

Οπως ανέφεραν παράγοντες που ασχολήθηκαν με το θέμα, «ο διαγωνισμός που διεξήχθη, εκτός του ότι δημιούργησε έναν αντίπαλο, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος του έργου, με δεδομένη την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην ανάθεση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης»... Το συνολικό κόστος του έργου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004» θα φτάσει τα 170 δισ. δρχ. (σημερινή ισοτιμία δραχμής - δολαρίου).

Από την αξιολόγηση των προσφορών των δύο κοινοπραξιών που έγινε από την 6μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ προέκυψε ότι η ISB είχε καλύτερη τεχνική προσφορά και επιπροσθέτως μέτρησε η εμπειρία από την κάλυψη προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Οσο για τις οικονομικές προσφορές, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή της κοινοπραξίας EBC είναι «λίγο καλύτερη από αυτή του Ρομέρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ