Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
«Καμπάνες» σε 11 βιομήχανους

Νεκρά ψάρια στη λίμνη
Νεκρά ψάρια στη λίμνη
Ενοχους για ρύπανση του περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους βιομηχάνους, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο διοχέτευαν στη λίμνη Κορώνεια ποσότητες αποβλήτων, χωρίς αυτές να έχουν υποστεί την απαιτούμενη επεξεργασία, με αποτέλεσμα την καταστροφή του βιότοπου. Με την απόφαση που εκδόθηκε μετά πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, επιβάλλονται στους υπεύθυνους έντεκαβιομηχανιών ποινές φυλάκισης από έξι μέχρι δώδεκα μήνες και χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 500.000 μέχρι και 2.000.0000 δραχμές.

Οι βιομήχανοι Κ. Περτσινίδης και Θ. Βουλινός καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους ο καθένας και σε χρηματική ποινή 2.000.000 δραχμών, ενώ οι Αλ. Μπακατσέλος και Χρ. Αποστόλου σε φυλάκιση έξι μηνών και χρηματική ποινή 1.000.000 δραχμών. Τρεις άλλοι βιομήχανοι αθωώθηκαν γιατί δεν αποδείχτηκε πως ρύπαιναν το περιβάλλον, ενώ αθώος κρίθηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Α. Ζαρκάδας, που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος.

Στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας τόνισαν ότι οι βιομηχανίες και ιδιαίτερα τα βαφεία αντλούν καθημερινά τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα την ανατροπή του ισοζυγίου του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. «Σε λίγα χρόνια, πέρα από τη μόλυνση, δε θα έχουμε νερό να πιούμε», δήλωσαν. Επίσης παρατέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα επικίνδυνα απόβλητα των βιομηχανιών μετέτρεψαν την Κορώνεια σε νεκρή λίμνη, με ένα τεράστιο βαθύ ίζημα.

«Εχουμε τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος, ήδη η Κορώνεια έχει καταστραφεί, αλλά την ίδια τύχη έχει και η λίμνη της Βόλβης, κι αυτά την ώρα που λέγεται ότι η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ», τόνισε στο «Ρ» ο Χρ. Χατζηπαραδείσης, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά.

«Ο Σύλλογός μας, πρόσθεσε, θα ήθελε να μη βρίσκονται κατηγορούμενοι μόνο οι βιομήχανοι, αλλά και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι θεσμικοί φορείς, οι οποίοι τόσα χρόνια που αγωνιζόμαστε για την εξυγίανση του περιβάλλοντος, αυτοί ανέχονται να καταστρέφεται με τόσο βάναυσο τρόπο η περιοχή. Ο Σύλλογός μας έχει να παλέψει με δύο μεγαθήρια. Τους μεγιστάνες του πλούτου και τους θεσμούς του κράτους. Οι βιομηχανίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό και αν μετά βρουν οι υπηρεσίες ότι δε δημιουργείται πρόβλημα να τους χορηγούνται οι σχετικές άδειες».

«Θα πρέπει κάποτε να αλλάξει η νομοθεσία και να δει το κράτος πιο αυστηρά και πιο σοβαρά τα ζητήματα του περιβάλλοντος κι αυτοί που εγκληματούν σε βάρος του να μη δικάζονται απλά στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό αλλά κυρίως, για μας, είναι πολιτικό. Θα πρέπει επιτέλους να παρθούν πολιτικές αποφάσεις για την επίλυσή του. Δεν πάει άλλο. Η αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής είναι πολύ μεγάλη και δεν ξέρω πού θα φτάσουμε», κατέληξε ο Χρ. Χατζηπαραδείσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ