Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Ανάπλαση μέσω κερδοσκοπίας και τσιμεντοποίησης!

Σοβαρή καταγγελία του πρύτανη του Γεωργικού Πανεπιστημίου

Μόνο ως εμπαιγμό θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τα «μεγάλα λόγια» και «έργα» της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με την ανάπλαση του Ελαιώνα, που, από εν δυνάμει μεγάλος πνεύμονας του Λεκανοπεδίου, οδηγείται με την ένταξή του στο σχέδιο που προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στην ασύδοτη κερδοσκοπία και τσιμεντοποίηση.

Αυτό αποδεικνύει χτεσινή καταγγελία του πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Καραμάνου, σύμφωνα με την οποία ακόμη και η Εθνική Τράπεζα, που το 1993 είχε αποφασίσει να μετατρέψει ένα οικόπεδό της, έκτασης 58 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Ελαιώνα σε χώρο πρασίνου, αναθέτοντας, μάλιστα, τη σχετική μελέτη στο γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τώρα υπαναχωρεί και ετοιμάζεται να πουλήσει την έκταση αυτή για οικόπεδο!

«Ενώ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο - αναφέρει ο πρύτανης - ανέμενε την εντολή της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει και στην εφαρμογή της μελέτης, ο χώρος απαλλοτριώθηκε προσωρινά από την Αττικό Μετρό και χρησιμεύει μέχρι σήμερα ως εργοτάξιο.

Πληροφορηθήκαμε ότι η ΕΤΕ ετοιμάζεται να εκποιήσει τα οικόπεδά της στον Ελαιώνα και, μάλιστα, με πολύ υψηλό τίμημα. Ηδη, για την 1/11/2000, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός οικοπέδου της ΕΤΕ 11 περίπου στρεμμάτων, στον ίδιο χώρο, με τιμή εκκίνησης 300 εκατ. δρχ., ενώ υπάρχει σαφής πρόθεση να εκποιηθεί και η έκταση των 58 στρ. που προοριζόταν ως χώρος πρασίνου αμέσως μόλις αποχωρήσει η Αττικό Μετρό. Είναι προφανές ότι κανείς αγοραστής δε θα καταβάλει τόσο υψηλό τίμημα, αν δεν έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά την έκταση, με άλλα λόγια να την τσιμεντοποιήσει».

«Αναρωτιόμαστε δικαιολογημένα - τονίζει ο πρύτανης - αν οι κατά καιρούς μεγαλόστομες διακηρύξεις φορέων του Ελληνικού Δημοσίου για σεβασμό στο περιβάλλον έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η μεγαλύτερη τράπεζα του Δημοσίου προβαίνει σε πράξεις πλήρους περιφρόνησης του αττικού περιβάλλοντος με μόνο κριτήριο την κερδοσκοπία».

Ο πρύτανης καλεί την Εθνική Τράπεζα να επανεξετάσει την επιλογή της για εκποίηση των οικοπέδων της στον Ελαιώνα, «με την ανωτερότητα που επιβάλλει ο ιερός σκοπός της αναβάθμισης του αττικού περιβάλλοντος», το Δήμο της Αθήνας να δραστηριοποιηθεί, ώστε να αποφευχθεί η συνέχιση της τσιμεντοποίησης και το ΥΠΕΧΩΔΕ «να σεβαστεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας για την ανάπλαση του Ελαιώνα». Καλεί, τέλος, όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος «να ξεκινήσουν επιτέλους κάποιες ουσιαστικές ενέργειες για την αναβάθμιση του Ελαιώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνυπεύθυνοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.(2008-12-10 00:00:00.0)
Σχέδιο για μεγάλες μπίζνες(2008-11-09 00:00:00.0)
«Φυτεύει» στο Βοτανικό τσιμεντένια μεγαθήρια(2006-06-30 00:00:00.0)
Τσιμέντο και με τη... βούλα(2005-12-23 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τους κατοίκους του ή για το μεγάλο κεφάλαιο;(2002-09-14 00:00:00.0)
Λαϊκή κινητοποίηση για τους ελεύθερους χώρους(1999-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ