Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλείται να δώσει άλλοθι δημοκρατίας σε μια αντιλαϊκή πολιτική

Χωρίς καν εισήγηση αρχίζουν αύριο στην Κω οι εργασίες του συνεδρίου των δημάρχων.

 

Από προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Από προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Στη... «μάχη» για να διατηρήσουν τα ψίχουλα που εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό «ρίχνονται» οι αιρετοί από τις 2 έως τις 5 του Νοέμβρη, οπότε θα διεξαχθεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στην Κω. Η κυβέρνηση, έχοντας κάνει σαφές πως το 2001 δεν πρόκειται να αυξηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που δίνονται στους δήμους (παράλληλα μεθοδεύει τη σταδιακή κατάργησή τους), κατάφερε - πριν ακόμα ξεκινήσει το συνέδριο - να μετατρέψει την ευθύνη της για την οικονομική μιζέρια της ΤΑ σε εσωθεσμική διαμάχη μεταξύ δήμων του κέντρου και της περιφέρειας.

Η «διαμάχη» αυτή είχε καλλιεργηθεί έντονα στο προηγούμενο ετήσιο συνέδριο, στη Ρόδο, και συνεχίστηκε στο έκτακτο στη Χαλκιδική, καταφέρνοντας να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την «πηγή του κακού» και να δώσει πρόσφορο έδαφος σε αντιλήψεις περί απόκτησης φορολογικής εξουσίας των δήμων. Και αναμένεται να συνεχιστεί και στην Κω, όπου η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, θα καταθέσει τις προτάσεις της για το νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ. Και όχι μόνο.

Εχει σημασία ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ διαμόρφωσε τη θεματική του συνεδρίου με βάση αυτές τις προτάσεις-εξαγγελίες της υπουργού για το νέο ρόλο της ΤΑ, που επικεντρώνουν στην «αποτελεσματική» λειτουργία της, δηλαδή στη μείωση των κοινωνικών δαπανών και στην εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών απαιτήσεων της ΟΝΕ. Με λίγα λόγια, επικεντρώνουν στη συρρίκνωση του κοινωνικού και πολιτικού ρόλου της ΤΑ και, από την άλλη μεριά, στην αξιοποίηση του θεσμού για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. «Το συνέδριό μας θα σηματοδοτηθεί από την έναρξη του εθνικού διαλόγου για τα τεράστια θέματα της Αυτοδιοίκησης, που ανοίγουν με πρωτοβουλία της υπουργού Εσωτερικών», είχε δηλώσει, για του λόγου το αληθές, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος. Πρόκειται για προτάσεις για τις οποίες η ΤΑ στο σύνολό της δεν έχει καν εκφράσει γνώμη, αντίθετα έχει καταγγείλει - όπως έγινε σε πρόσφατη συνεδρίαση των δημάρχων της Αττικής - την κυβέρνηση για προειλημμένες αποφάσεις.

Από τη διαπίστωση, όμως, έως την αντιμετώπιση και τη δράση υπάρχει μια απόσταση, που καλούνται οι αιρετοί να καλύψουν στο συνέδριο, αν όντως θέλουν να περισώσουν τη σημασία της αιρετότητας, τουλάχιστον. Καλούνται να αναπληρώσουν το κενό της μαζικής εκπροσώπησης της ΤΑ και σ' αυτό το συνέδριο και κατά συνέπεια το έλλειμμα δημοκρατίας, που συνιστούν: ο αντιδημοκρατικός τρόπος εκλογής των Δημοτικών Συμβουλίων και των οργάνων της ΚΕΔΚΕ. Η μη πληροφόρηση των Δημοτικών Συμβουλίων για τα θέματα του συνεδρίου.

Παρά τα ανάλογα αιτήματα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, μέχρι και χτες, δεν είχε διαμορφώσει συγκεκριμένη εισήγηση, ώστε να ενημερωθούν τα Δημοτικά Συμβούλια και να προετοιμαστούν οι σύνεδροι. Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί το σχετικό κείμενο στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών της χώρας... Ισως γιατί «η Αυτοδιοίκηση περιμένει στην Κω να περάσει ένα όμορφο τριήμερο για να μην κηρύξει επανάσταση», όπως δήλωσε ο Π. Κουκουλόπουλος. Αλλωστε, οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Τουλάχιστον όσο οι αιρετοί εξαντλούν τις αντιδράσεις τους σε ευχολόγια και σε απροθυμία σύγκρουσης με την κυβέρνηση ή και με τις ηγεσίες των συλλογικών τους οργάνων - στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ενότητας της Αυτοδιοίκησης! Οσο δεν απαντούν στη δήθεν προσπάθεια της κυβέρνησης «να εναρμονιστεί το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης με το δικαίωμα της όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων», με... μηχανισμούς ελέγχου της ΤΑ. Οσο επιλέγουν να λογοδοτούν στην κεντρική εξουσία και να υλοποιούν αποφάσεις της, απεμπολώντας έτσι τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της αιρετότητάς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ