Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπούλημα του ΟΤΕ με κάθε τρόπο

Η απροθυμία των μεγάλων ξένων εταιριών στρέφει την κυβέρνηση σε εναλλακτικά σενάρια

Στην άνοιξη του 2001 μεταθέτουν τώρα κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, το πέρας της προσπάθειάς τους για ανεύρεση «στρατηγικού συμμάχου» για τον Οργανισμό.

Πριν μερικές εβδομάδες, κυβερνητικά στελέχη διαχέανε στους διαδρόμους την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί σύντομα τηλεπικοινωνιακή εταιρία του εξωτερικού, προκειμένου να της παραδώσουν 17-20% των μετοχών του ΟΤΕ και οι σχετικές διαδικασίες εξαγοράς θα έχουν προχωρήσει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Η κυβέρνηση απευθύνθηκε σε 11 εταιρίες, για να εισπράξει μόλις τέσσερις απαντήσεις κι αυτές διερευνητικού χαρακτήρα.

Τώρα η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο πώλησης στο Χρηματιστήριο των μετοχών, που σκόπευε να δώσει στην ξένη εταιρία. Χθες - με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών περί πέμπτης μετοχοποίησης του Οργανισμού - η διοίκηση του ΟΤΕ δήλωσε ότι η διαδικασία ανεύρεσης «στρατηγικού συμμάχου» βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να διαρκέσει και το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Πρόσθεσε ότι κάθε άλλη πληροφορία (περί νέας μετοχοποίησης) μπορεί να προκαλέσει «εσφαλμένη αποτύπωση της πραγματικότητας». Βέβαια, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ Ν. Μανασής, τροφοδότησε σενάρια εισαγωγής νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, δηλώνοντας πρόσφατα ότι «ίσως να μπορεί να προχωρήσει και μια νέα μετοχοποίηση του Οργανισμού την άνοιξη του 2001».

Να σημειωθεί και ένα τρίτο σενάριο, που θέλει την κυβέρνηση να παραχωρεί μερίδιο των υφιστάμενων θυγατρικών του ΟΤΕ σε ξένες εταιρίες, είτε να ιδρύει μαζί τους νέες θυγατρικές. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται, να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ξένους, καθώς θα βρεθούν - με ελάχιστα χρήματα ως δική τους συμμετοχή στις θυγατρικές - να αποκομίζουν κέρδη, εκμεταλλευόμενοι υποδομές που για να στηθούν χρειάστηκε η για δεκαετίες εργασία του προσωπικού του και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Συγκρούσεις για την ασύρματη

Σε αδιέξοδο κατέληξε η χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, με αντικείμενο το αν θα δραστηριοποιηθεί ή όχι η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες.

Η ΔΕΗ ζητά μία ή δύο από τις επτά άδειες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας που δημοπρατεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (δύο έλαβε ήδη ο ΟΤΕ). Οι κανόνες δημοπρασίας που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων την αποκλείουν από τη δημοπρασία, καθώς δεν επιτρέπουν την αδειοδότηση και δεύτερου οργανισμού που ελέγχεται από το δημόσιο σε ποσοστό άνω του 15%.

Υπουργείο Ανάπτυξης και ΔΕΗ επιμένουν στην αδειοδότηση της επιχείρησης, έχοντας επενδύσει πολλά στην ενασχόλησή της και με τα τηλεπικοινωνιακά, ενόψει της μετοχοποίησής της. Το ΥΜΕ αρνείται, καθώς η ΔΕΗ θα προβάλει ως ισχυρός ανταγωνιστής του ΟΤΕ και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών, που θα σπεύσουν να συνεταιριστούν μαζί της για να αναπτύξουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αγνοώντας συνακόλουθα τον ΟΤΕ και θέτοντας άδοξο τέλος στην προσπάθειά του να βρει «στρατηγικό σύμμαχο».

Χτες στη σύσκεψη των τριών υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανάπτυξης επέμεινε στη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ, συναντώντας την άρνηση του Μεταφορών να τροποποιηθούν οι κανόνες συμμετοχής στη δημοπρασία. Από το Ανάπτυξης πάντως διαχέεται ότι η ΔΕΗ θα αναζητήσει τρόπο συμμετοχής στη δημοπρασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ