Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Οι κάτοικοι σταμάτησαν τη διάλυση

Με μια αδικαιολόγητη απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ αποφασίστηκε η μεταφορά των γιατρών σε γειτονικά υποκαταστήματα

Οι κάτοικοι στο Γεροβουνό του Καματερού είχαν μια πρόγευση της διαλυτικής πολιτικής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα προωθήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και το οποίο θα ακολουθήσει το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο. Ηδη συζητείται στη Βουλή το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο που διαλύει τα νοσοκομεία.

Ετσι λοιπόν προχτές οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν ότι ο διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στους Αγίους Αναργύρους στις 31.1.2001 πήρε ένα έγγραφο από τη Διοίκηση του Ιδρύματος που τον ενημέρωνε ότι μέχρι τις 10.2.2001 θα διαλυθεί ο Υγειονομικός Σταθμός και οι γιατροί θα μεταφερθούν σε γειτονικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Πρόκειται για απόφαση που διαπνέεται απ' την καποδιστριακή λογική σύνθλιψης των δημόσιων υπηρεσιών που προωθεί η κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα. Ηδη το Καματερό έμεινε και χωρίς Εφορία, καθώς μεταφέρθηκε στα Ανω Λιόσια, που διοικητικά ανήκει στο Υπόλοιπο Αττικής.

Εκατοντάδες κάτοικοι μαζεύτηκαν έξω απ' το Σταθμό και ήταν αποφασισμένοι να κατέβουν στη Διοίκηση του ΙΚΑ. Ενημερώθηκαν ότι η υποδιοικητής του ΙΚΑ Ευ. Χατζηανδρέου έστειλε έγγραφο για την προσωρινή αναστολή της απόφασης, ενώ υποσχέθηκε να μεταβεί επιτόπου την ερχόμενη Τρίτη.

Συγκροτήθηκε Διαπαραταξιακή Επιτροπή από τις τέσσερις δημοτικές παρατάξεις και το δήμαρχο Καματερού Χρ. Δανάκο, που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα εφεξής.

Η απόφαση διάλυσης, που δεν έχει καμία δικαιολογία, αποκαλύπτει - πέραν των άλλων - πόσο υποκριτικές ήταν εκείνες οι διαβεβαιώσεις που έδιναν οι κυβερνητικοί παράγοντες αμέσως μετά το σεισμό της 7.9.1999 ότι θα ενισχυθεί η ΠΦΥ στις σεισμόπληκτες περιοχές - όπως είναι το Καματερό. Επιπλέον αποκαλύπτει πόσο φρούδες είναι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη σύνταξη του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, με βάση τον οποίο - τάχατες - θα γίνει η ανάπτυξη των υγειονομικών υπηρεσιών στην ΠΦΥ και στη νοσοκομειακή κάλυψη και αφού προηγηθεί... διάλογος.

Διότι ο Υγειονομικός Σταθμός του Γεροβουνού είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης, όταν στη δημοτική αρχή ήταν η Δημοκρατική Ενότητα Καματερού και είχε δήμαρχο κομμουνιστή. Η προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο δήμος είχε 25.000 κατοίκους, ενώ σήμερα έχει 32.000 κατοίκους. Οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία εργάτες και ασφαλισμένοι κατά 90% στο ΙΚΑ. Ο Υγειονομικός Σταθμός άρχισε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε κτίριο που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Καματερού. Λειτουργούν ιατρεία με εφτά ειδικότητες και εννέα γιατρούς και καθημερινά επισκέπτονται το Σταθμό περισσότεροι από 200 άρρωστοι.

Μάλιστα το 1996 ο τέως διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός - με βάση την απόφαση 325/42/12.9.1996 του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος - ανακοίνωσε την έγκριση πίστωσης 140 εκατ. δραχμών για την αγορά οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί κτίριο 2.500 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση Διοικητικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Επίσης ο νυν διοικητής Μ. Νεκτάριος στις 2.11.2000 σε έγγραφό του προς το Δήμο Καματερού τον πληροφορούσε ότι έχει μισθωθεί κτίριο από τις 29/5/2000 που θα παραδιδόταν στις 29/11/2000 για να χρησιμοποιηθεί για τις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Μάλιστα ο Δήμος Καματερού ζήτησε επιπλέον τρία ιατρεία στον υγειονομικό σταθμό, καθώς και την ανάπτυξη εργαστηρίων στο κτίριο το οποίο ανέφερε ο Μ. Νεκτάριος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ