Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Διαφωνούν με τη μετατροπή του ΕΛΓΑ σε ΑΕ

Σε ημερίδα η οποία έγινε στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο  νομοσχέδιο που θέλει τον ΕΛΓΑ να λειτουργεί στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών

Τις έντονες ανησυχίες τους ότι η μετεξέλιξη του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) - όπως προωθείται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας που «βαδίζει» προς ψήφιση στη Βουλή - εξέφρασαν πολλοί ομιλητές από το βήμα του «Βελλίδειου» κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον 21ο αιώνα.

Δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΕΛΓΑ σε ανώνυμη εταιρία, ο διοικητής του Οργανισμού, Μιλτ. Τσόγκας, ισχυρίστηκε ότι ο ΕΛΓΑ δε θα μπορέσει να αντέξει για πολύ αν μείνει ως έχει! Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα το ν/σ για τη λειτουργία του αντασφαλιστικού οργανισμού ΟΑΣΙΣ και να υποβληθεί αίτημα προς την Κομισιόν για την κατ' εξαίρεση επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί μεταβατικά το πρόβλημα της απώλειας των 16 δισ. δρχ. Ο Μ. Τσόγκας ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα ο Οργανισμός έχει χρέος 33 δισ. δρχ. και ότι οι εισροές του δεν επαρκούν για εξαιρετικές περιπτώσεις ζημιών.

Στις παρεμβάσεις τους οι περισσότεροι από τους ομιλητές - κυρίως στελέχη ή και εργαζόμενοι στον Οργανισμό, συνδικαλιστές και αγροτιστές - καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική, που, αφού άφησε απροστάτευτο και ακάλυπτο τον ΕΛΓΑ, τώρα μιλάει για μετεξέλιξή του και μετατροπή του σε ΑΕ. Οπως τόνισαν, αν ο Οργανισμός μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία, αυτό θα αποτελέσει ταφόπετρα για τον Ελληνα αγρότη, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα επιδιώκεται μόνο η κερδοφορία του νέου Οργανισμού. Με ένα τέτοιο καθεστώς ο ΕΛΓΑ δε θα μπορέσει να παίξει το ρόλο του, που είναι αυτός της αλληλεγγύης και της κοινωνικής πρόνοιας στον αγροτικό κόσμο. Το σύστημα θα πρέπει να βελτιωθεί αλλά σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στο δημόσιο. Οσον αφορά στα περί εναρμόνισης του νομοσχεδίου με την κοινοτική νομοθεσία, οι ομιλητές είπαν ότι καλύτερα αυτό να εναρμονιστεί με τις ανάγκες του Ελληνα αγρότη.

Απαντώντας στον διοικητή του ΕΛΓΑ, που ανέφερε ότι μπορεί να είναι προαιρετική η ασφάλιση, τόνισαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει ένα 35-40% των αγροτών - που δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω και της γενικότερης οικονομικής τους κατάστασης - στην περιθωριοποίηση.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο οι αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα έχουν δυσμενέστερο ασφαλιστικό καθεστώς. Αυτό που έχει ανάγκη ο ΕΛΓΑ, υπογραμμίστηκε, είναι να στελεχωθεί και να αποκεντρωθεί, να βελτιωθεί ο μηχανισμός εισφορών και το κράτος, με τους πολλούς τρόπους που αυτό διαθέτει, να καλύψει τα αυξημένα έξοδα του Οργανισμού λόγω του κοινωνικού ρόλου που αυτός έχει. Τέλος, οι ομιλητές εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία τους γιατί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιέχεται η έννοια συνυπευθυνότητα, λες και ο αγρότης είναι υπεύθυνος για την καταστροφή που έγινε στην παραγωγή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ