Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάνδημο «όχι» στη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ

Χιλιάδες κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου και ιδιαίτερα νέοι και νέες διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν  το νέο έγκλημα σε βάρος της περιοχής τους. Εκλεισαν για μια  περίπου ώρα την εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου

Δυναμική η παρουσία και των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιοχής
Δυναμική η παρουσία και των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιοχής
Η χτεσινή μέρα ήταν ξεχωριστή για το πολύπαθο Θριάσιο Πεδίο. Γέμισε από το πάθος και τον αγωνιστικό παλμό μιας νεολαίας, που μεγαλώνει ζώντας μέρα με την ημέρα μικρά και μεγάλα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και του ίδιου του ανθρώπου. Γέμισε από τις φωνές της οργής των νέων παιδιών που δε θέλουν η «μουντάδα» στον αέρα του Θριάσιου να μπει και στην ψυχή τους. Είπαν προς όλους εκείνους που τους έκλεψαν το δάσος και τη θάλασσα, που θυσίασαν και θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους το περιβάλλον, «φτάνει πια!». Δήλωσαν με μια φωνή πως οι νέες επεκτάσεις που σχεδιάζει ο όμιλος Λάτση στο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ και η κυβέρνηση προωθεί, με πρόσχημα «την οικονομική ανάπτυξη» (έτσι ονομάζει την ασυδοσία του κεφαλαίου), δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν με τη δική τους συμφωνία.

Ηταν χιλιάδες οι κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι που διαδήλωσαν χτες στην Ελευσίνα και απέκλεισαν την ανατολική είσοδο της πόλης, αποδεικνύοντας την πλατιά λαϊκή συσπείρωση που υπάρχει γύρω από το αίτημα: «Οχι στις νέες επεκτάσεις». Το σημαντικότερο ήταν, ότι έδειξαν σε όλους εκείνους που επιχειρούν να υποθηκεύσουν το μέλλον τους, τη διάθεσή τους να παλέψουν δυναμικά, μαζί με το λαό, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος του εισαγγελέα και του αστυνόμου δεν τους τρομάζει.


Σύσσωμη η τοπική κοινωνία στρέφεται ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει τη γιγάντωση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, γιατί θα ακυρώσει στην πράξη κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του Θριάσιου υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού και της νεολαίας. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει «μεγάλης έκτασης ατύχημα» και ξέρουν ότι ενδεχόμενη επέκταση του διυλιστηρίου σε απόσταση αναπνοής, κυριολεκτικά, πλέον από την ΠΥΡΚΑΛ θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους για κάτι τέτοιο, ενώ επιπλέον θα απαξιώσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου (στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Περσεφόνης), ακόμα και τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων.

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων, που απαρτίζεται σχεδόν από το σύνολο των μαζικών φορέων της περιοχής, δηλώνει ξεκάθαρα: «Το Θριάσιο είναι βιομηχανικά κορεσμένη περιοχή και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί (Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας), καθώς και η κυβέρνηση συνολικά αναλαμβάνουν βαρύτατες ευθύνες απέναντι στο λαό του Θριάσιου Πεδίου».

Μάθημα αγώνα

Οι μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ελευσίνας, της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και της Μαγούλας, μαζί με τους καθηγητές τους και τους γονείς τους άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 10.30 π.μ. μπροστά από το δημαρχείο της πόλης κρατώντας στα χέρια μαύρες σημαίες, πικέτες και πανό με συνθήματα κατά της σχεδιαζόμενης γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ και περίπου στις 11 π.μ. ξεκίνησαν την πορεία τους προς την ανατολική πύλη της Ελευσίνας. Η ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής για να διευκολύνει την προσέλευση των μαθητών και εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο είχε εξαγγείλει για χτες στάση εργασίας από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 1.30 μ.μ. Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες, για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, και οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στη διασταύρωση της εθνικής με την ανατολική είσοδο της Ελευσίνας
Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στη διασταύρωση της εθνικής με την ανατολική είσοδο της Ελευσίνας
Με κεντρικά συνθήματα «όχι στις νέες επεκτάσεις», «θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας» και «όχι άλλο έγκλημα στο Θριάσιο», οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της πόλης, ενώ τα μεγάφωνα μετέδιδαν συνεχώς μηνύματα που ενημέρωναν τους κατοίκους για το τι πραγματικά θα σημάνουν για την περιοχή οι επεκτάσεις του διυλιστηρίου. Το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θριάσιου, που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας ήταν σαφές, για το ποιοι βρίσκονται απέναντί τους: «Κυβέρνηση και Λάτσης συμφωνούν. Απαντάμε: Οι εργαζόμενοι δε διαπραγματεύονται τη ζωή τους για τα κέρδη των ολίγων. ΟΧΙ στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ». Περίπου στις 11.30 π.μ. οι διαδηλωτές έφτασαν στην ανατολική είσοδο της πόλης όπου είχε οριστεί ως χώρος συγκέντρωσης, κλείνοντας το δρόμο για περίπου μιάμισι ώρα.

«Ο Σημίτης έκανε αναφορά στη Βουλή για εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία σχετικά με το Χρηματιστήριο. Εσείς δίνετε σήμερα ένα πολύ σημαντικότερο μάθημα σε όλους: Το μάθημα του αγώνα», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό της προς τους συγκεντρωμένους η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, καλώντας τους ακόμη να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι τη ματαίωση των εγκληματικών σχεδίων του ομίλου Λάτση.

Να μη μας κλείσουν το δρόμο προς το μέλλον

«Η σημερινή μας κινητοποίηση δε στρέφεται εναντίον του πολίτη, δεν κλείνουμε το δρόμο στους κατοίκους. Είναι ο αγώνας μας για να μη μας κλείσει η κυβέρνηση το δρόμο προς το μέλλον», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του προς την κινητοποίηση ο δήμαρχος Μάντρας Αλ. Μαραγκός. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα, πως σε τούτη εδώ την πατρίδα δεν μπορεί όποιος θέλει να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, όπως θέλει», πρόσθεσε ο Γ. Γεωργόπουλος δήμαρχος Ελευσίνας και συνέχισε: «Η παρουσία της νεολαίας μας σήμερα σε αυτήν την κινητοποίηση είναι συγκλονιστική, οι νέοι μας έχουν αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι ξέρουν και μπορούν να αγωνίζονται. Ο αγώνας μας θα είναι αυτός που θα αποτρέψει το περιβαλλοντικό έγκλημα, που ξεκίνησε από τη δικτατορία, εις βάρος της περιοχής μας, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί την περίοδο της δημοκρατίας».

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου Γ. Λιάκος επισήμανε ότι ο αγώνας των κατοίκων βρίσκεται ακόμη στην αρχή και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς για να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας αφαιρούν εδώ και τόσα χρόνια».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαγούλας Δ. Μίχας είπε στους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της ΠΕΤΡΟΛΑ και κάλεσε και εκείνους που δε συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση, να ενωθούν με τον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των επεκτάσεων. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμη εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.ά.

Αμέσως μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Babylone, Magic de Spell και του Λάκη Παπαδόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ