ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «FORTHNET/NETMEND» - ΣΕΤΗΠ
Χαιρετίζουν τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία

Καταγγέλλουν τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εταιρείας

Από την περιφρούρηση της απεργίας, τη χτεσινή δεύτερη μέρα
Από την περιφρούρηση της απεργίας, τη χτεσινή δεύτερη μέρα
Ολοκληρώθηκε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στον Ομιλο «Forthnet», με βασικά αιτήματα να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, να σταματήσουν οι απολύσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις, υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, να προσληφθούν από τη «Forthnet» όλοι οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι.

Χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, το Συνδικάτο Εργαζομένων «Forthnet - Νetmed» και το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής σημειώνουν σε ανακοίνωση: «Ειδικότερα χαιρετίζουμε τη συμμετοχή συναδέλφων που απήργησαν για πρώτη φορά, στηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία δείχνει τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για το δικαίωμά μας στη δουλειά, την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους που απολύθηκαν. Δείχνει τη συσπείρωση και τη δυναμική του οργανωμένου αγώνα κόντρα στους μηχανισμούς και τα τσιράκια της εργοδοσίας, που δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά».

Καταγγέλλουν ακόμα ότι τις μέρες της απεργίας στελέχη της επιχείρησης «πήγαιναν από κτίριο σε κτίριο προσπαθώντας να γκρουπάρουν τους εργαζόμενους ενάντια στο σωματείο και την περιφρούρηση της απεργίας. Προϊστάμενοι που μπροστά στις εισόδους τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους. Ακόμη και ότι "θα καταρρεύσει ο ελληνικός τουρισμός" λόγω της απεργίας ακούστηκε!».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Δεν τρομοκρατούμαστε! Δύναμή μας η ενότητα και ο οργανωμένος αγώνας. Δύναμή μας η στήριξη και η αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, αλλά ακόμη και συνδικάτων από το εξωτερικό που με τα μηνύματά τους μας έδωσαν δύναμη και κουράγιο. Δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για ανάκληση των απολύσεων, ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζομένους του ομίλου χωρίς διαχωρισμούς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Καμιά δέσμευση για την καταβολή των μισθών

Κινητοποίηση προχτές στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας έκανε την Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα της απληρωσιάς που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, που παράλληλα διεκδικούν την έκτακτη ενίσχυση των οικογενειών ΑμΕΑ μπροστά στο Πάσχα και τη στήριξη των ανέργων ΑμΕΑ.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των φορέων με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι πριν το Πάσχα, ούτε δόθηκε θετική απάντηση στο αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό για τη Συλλογική τους Σύμβαση, που εδώ και καιρό έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει: «Στο αίτημά μας για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ώστε να κάνουν και οι εργαζόμενοι Πάσχα με τις οικογένειές τους, μας απάντησαν ότι έχουν προχωρήσει με την κατανομή της Α' δόσης στα ΝΠΙΔ ειδικής αγωγής από μεριάς τους και πως το ζήτημα τώρα βρίσκεται στην Περιφέρεια. Βρισκόμαστε δηλαδή και πάλι στη γνωστή κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας. Σε καμία δε περίπτωση, δεν μπορούν να εγγυηθούνε ότι η καταβολή θα έχει γίνει πριν από το Πάσχα. Για τους εργαζόμενους στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών του ΕΚΚΑ είπαν πως έχει δοθεί εντολή και θα προχωρήσει η πληρωμή τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Το Σωματείο κάλεσε σε επιφυλακή και ετοιμότητα, προκειμένου να οργανωθεί νέα κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε εργαζόμενους. Να μη γίνει καμία μείωση μισθών και να μπει τέρμα στην εργασία με «μπλοκάκι» και στις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των κέντρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Κατάργηση κάθε πληρωμής από τις οικογένειες, είτε άμεσα είτε έμμεσα (δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.).

Καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς των οδηγών

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας οδηγών φορτηγών σε εργολαβίες στα εργοτάξια της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, αλλά και στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, κατήγγειλαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ). Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ανέφεραν ότι πολλές φορές οι οδηγοί «εξαντλούν το δεκάωρο» ημερησίως, σε οχήματα «σαράβαλα», που συχνά δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζονται μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης κατήγγειλαν ότι στα ΚΤΕΛ, σε μεγάλο ποσοστό, δεν ζητείται από τους οδηγούς η θεώρηση βιβλιαρίου υγείας τους κατ' έτος, όπως προβλέπεται, παρότι μεταφέρουν επιβάτες και προειδοποίησε ότι ενόψει της έναρξης της περιόδου των σχολικών εκδρομών πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για την ύπαρξη δεύτερου οδηγού, την καταλληλότητα οδηγών και αυτοκινήτων και στα τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές.

Ο

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»: Εμμένει στους σχεδιασμούς για παραπέρα μείωση του προσωπικού η «Χαλυβουργική» στην Ελευσίνα, καθώς σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, τους ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται «πακέτο 100 εθελούσιων αποχωρήσεων». Σήμερα στην παραγωγή έχουν απομείνει περίπου 250 χαλυβουργοί.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Η διοίκηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την προσαγωγή τριών συνδικαλιστών (οι δύο είναι μέλη της διοίκησης του σωματείου), στο Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας, το απόγευμα της Πέμπτης, επειδή έκαναν εξόρμηση με κείμενο του σωματείου για την 24ωρη απεργία της Κυριακής 5 Απρίλη και κείμενο για την καταδικαστική απόφαση κατά του Νίκου Χόντου. Την επιχείρηση τρομοκράτησης καταγγέλλει και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά διεκδίκησαν με κινητοποίησή τους στα γραφεία της ΔΕΗ το πρωί της Πέμπτης οι Επιτροπές Ανέργων 5ου Διαμερίσματος Τούμπας, Κέντρου Θεσσαλονίκης και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Χαρακτηριστική ήταν η «ουρά» από δεκάδες ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους που περίμεναν να κάνουν διακανονισμό των οφειλών ή να ζητήσουν επανασύνδεση.

ΟΑΕΔ: Από τη Μεγάλη Δευτέρα 6/4 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους ανέργους στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 5μηνης διάρκειας για τις 32.433 θέσεις σε δήμους της χώρας. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης λήγει στις 27/4/2015 και γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο είναι σταγόνα μπροστά στις στρατιές των ανέργων, αλλά και αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τα οποία επί της ουσίας ανακυκλώνονταν οι άνεργοι και την ίδια στιγμή διευρυνόταν η ευελιξία στην αγορά εργασίας και υπονομεύονταν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στις Ασφαλιστικές Εταιρείες καταγγέλλει τις απολύσεις που είναι σε εξέλιξη στην «AXA Ασφαλιστική». Η εταιρεία σκοπεύει να αναθέσει σε τρίτους εργασίες του τμήματος πληροφορικής κι έτσι ξεκίνησε να περικόπτει θέσεις εργασίας από το συγκεκριμένο τμήμα. Προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι», προτείνει στους απολυμένους να συνεχίσουν να δουλεύουν για ένα διάστημα με μπλοκάκι, χωρίς «ονομαστική μείωση μισθού».

ΗΣΑΠ: Την επιστροφή σε δύο εργαζομένους των πρώην ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος) όλων των χρημάτων που τους είχαν περικοπεί με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο από την 1/1/2013, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο.

«ΤΟΜΑΤΟΛ ΑΕ»: Συνεχίζει να μην πληρώνει σημαντικά ποσά από δεδουλευμένα των εργαζομένων η εταιρεία «ΤΟΜΑΤΟΛ ΑΕ» στα Φάρσαλα, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη που έχουν για δουλειά και το φόβο της απόλυσης, αλλά και την πλήρη απραξία των εργοδοτικών συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου. Μετά από τη δημόσια παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που ζητούσε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, πριν λίγες ημέρες έγινε έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας στο εργοστάσιο. Οπως επισημαίνει το ΕΚΛ, αυτό δεν αρκεί και η κατάσταση δεν θ' αλλάξει ουσιαστικά, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν διεκδικήσουν οργανωμένα και αγωνιστικά τα δεδουλευμένα τους.

ΣΕΠΕ: Ενας στους δώδεκα εργαζόμενους βρέθηκε να δουλεύει αδήλωτος και ανασφάλιστος το μήνα Γενάρη, κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ. Στο διάστημα αυτό, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του επιχειρησιακού συστήματος «Αρτεμις» ελέγχθησαν 1.854 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 267 (ποσοστό 14,40%) βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ