Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»: Εμμένει στους σχεδιασμούς για παραπέρα μείωση του προσωπικού η «Χαλυβουργική» στην Ελευσίνα, καθώς σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, τους ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται «πακέτο 100 εθελούσιων αποχωρήσεων». Σήμερα στην παραγωγή έχουν απομείνει περίπου 250 χαλυβουργοί.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Η διοίκηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την προσαγωγή τριών συνδικαλιστών (οι δύο είναι μέλη της διοίκησης του σωματείου), στο Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας, το απόγευμα της Πέμπτης, επειδή έκαναν εξόρμηση με κείμενο του σωματείου για την 24ωρη απεργία της Κυριακής 5 Απρίλη και κείμενο για την καταδικαστική απόφαση κατά του Νίκου Χόντου. Την επιχείρηση τρομοκράτησης καταγγέλλει και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά διεκδίκησαν με κινητοποίησή τους στα γραφεία της ΔΕΗ το πρωί της Πέμπτης οι Επιτροπές Ανέργων 5ου Διαμερίσματος Τούμπας, Κέντρου Θεσσαλονίκης και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Χαρακτηριστική ήταν η «ουρά» από δεκάδες ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους που περίμεναν να κάνουν διακανονισμό των οφειλών ή να ζητήσουν επανασύνδεση.

ΟΑΕΔ: Από τη Μεγάλη Δευτέρα 6/4 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους ανέργους στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 5μηνης διάρκειας για τις 32.433 θέσεις σε δήμους της χώρας. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης λήγει στις 27/4/2015 και γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο είναι σταγόνα μπροστά στις στρατιές των ανέργων, αλλά και αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τα οποία επί της ουσίας ανακυκλώνονταν οι άνεργοι και την ίδια στιγμή διευρυνόταν η ευελιξία στην αγορά εργασίας και υπονομεύονταν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στις Ασφαλιστικές Εταιρείες καταγγέλλει τις απολύσεις που είναι σε εξέλιξη στην «AXA Ασφαλιστική». Η εταιρεία σκοπεύει να αναθέσει σε τρίτους εργασίες του τμήματος πληροφορικής κι έτσι ξεκίνησε να περικόπτει θέσεις εργασίας από το συγκεκριμένο τμήμα. Προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι», προτείνει στους απολυμένους να συνεχίσουν να δουλεύουν για ένα διάστημα με μπλοκάκι, χωρίς «ονομαστική μείωση μισθού».

ΗΣΑΠ: Την επιστροφή σε δύο εργαζομένους των πρώην ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος) όλων των χρημάτων που τους είχαν περικοπεί με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο από την 1/1/2013, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο.

«ΤΟΜΑΤΟΛ ΑΕ»: Συνεχίζει να μην πληρώνει σημαντικά ποσά από δεδουλευμένα των εργαζομένων η εταιρεία «ΤΟΜΑΤΟΛ ΑΕ» στα Φάρσαλα, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη που έχουν για δουλειά και το φόβο της απόλυσης, αλλά και την πλήρη απραξία των εργοδοτικών συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου. Μετά από τη δημόσια παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που ζητούσε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, πριν λίγες ημέρες έγινε έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας στο εργοστάσιο. Οπως επισημαίνει το ΕΚΛ, αυτό δεν αρκεί και η κατάσταση δεν θ' αλλάξει ουσιαστικά, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν διεκδικήσουν οργανωμένα και αγωνιστικά τα δεδουλευμένα τους.

ΣΕΠΕ: Ενας στους δώδεκα εργαζόμενους βρέθηκε να δουλεύει αδήλωτος και ανασφάλιστος το μήνα Γενάρη, κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ. Στο διάστημα αυτό, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του επιχειρησιακού συστήματος «Αρτεμις» ελέγχθησαν 1.854 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 267 (ποσοστό 14,40%) βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ