ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Η πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής» θα δώσει αύριο Πέμπτη η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ενόψει της έναρξης της δίκης των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι, στην ΕΣΗΕΑ (Αίθουσα 3ου ορόφου).

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στοχεύει να συμβάλει και μέσω των δικηγόρων της, ως πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ώστε η δίκη να αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη «της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής αυτής οργάνωσης, του ρατσιστικού της χαρακτήρα, των διασυνδέσεων με τμήματα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κρατικού μηχανισμού, της βαθιάς απέχθειας που τρέφει για την εργατική τάξη και το κίνημά της, για κάθε αντιφασίστα και προοδευτικό άνθρωπο».

Στο πλαίσιο αυτό, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αντιτάσσεται στην όποια προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τα καθοριστικά πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, εκφράζει προβληματισμό για το πολύμορφο κλίμα ανοχής που καλλιεργείται απέναντι στη Χρυσή Αυγή μπροστά στην έναρξη της δίκης, ενώ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, να κάνουν δική τους υπόθεση την αποκάλυψη, απομόνωση και καταδίκη στη συνείδηση του λαού της ναζιστικής εγκληματικής δράσης.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μέτρα που δεν απαντούν ουσιαστικά στο πρόβλημα

Προκλητική η αναπληρώτρια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, χαρακτήρισε τα θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έρχονται αναγκαστικά στη χώρα μας «ανθρώπους που λιάζονται στην Ομόνοια»

Eurokinissi

Μέτρα που δεν απαντούν ουσιαστικά στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες που καταφτάνουν πλέον κατά χιλιάδες στη χώρα μας, εξαιτίας της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, μετά από διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποδέχεται πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εγκλωβίζει τους μετανάστες στη χώρα και επιχειρεί να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό ζήτημα με αόριστες εξαγγελίες και μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε: - «Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες». Η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι εντελώς στον αέρα, αφού δεν διευκρινίζεται ούτε πού ακριβώς υπάρχουν αυτά τα κέντρα, ούτε πότε και εάν πρόκειται να γίνουν καινούργια για να φιλοξενηθούν μετανάστες και πρόσφυγες. - «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα». Είναι γνωστό, βέβαια, ότι μέχρι σήμερα αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και το άσυλο δίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι. - Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό το λέει η συγκυβέρνηση όταν είναι γνωστό ότι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι ακριβώς αυτή που ευθύνεται και για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για τον εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας, εξαιτίας της συμφωνίας «Δουβλίνο 2», καθώς και της Συνθήκης Σένγκεν. Οσον αφορά τον αναλογικό καταμερισμό, η συγκυβέρνηση αποκρύπτει ότι ακριβώς αυτός ο καταμερισμός που έχει αποφασιστεί απορρέει από την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που έχει οδηγήσει τη χώρα να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών». Ακόμα, η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.» Επιπλέον, έγινε λόγος - γενικώς και αορίστως - για τη διαμόρφωση χώρων, τους οποίους, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, χτες το πρωί, θα ζητήσουν από την Περιφέρεια, τους δήμους και το Στρατό.

Απλά ...«λιάζονται»

Σε τέτοιες συνθήκες διαβιούν - συχνά για πολλές μέρες - μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας (φωτ. από την Κω την περασμένη βδομάδα)

Eurokinissi

Σε τέτοιες συνθήκες διαβιούν - συχνά για πολλές μέρες - μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας (φωτ. από την Κω την περασμένη βδομάδα)
Στο μεταξύ, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι ρισκάρουν τις ζωές τους στο Αιγαίο για να έρθουν στη χώρα μας, διωγμένοι από τις πατρίδες τους, η Τ. Χριστοδουλοπούλου, βγήκε χτες στα μέσα ενημέρωσης και δήλωσε ότι έκανε μία βόλτα μόνη της στην Αθήνα και δεν είδε κανένα μετανάστη ή πρόσφυγα. Μάλιστα είπε πως δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια. «Αν το πρωί λιάζονται οι άνθρωποι, τι να κάνουμε;», ισχυρίστηκε. Λίγο αργότερα μιλώντας στο Mega η Τ. Χριστοδολουπούλου υποστήριξε ότι 100.000 αλλοδαποί θα φτάσουν στη χώρα μας το 2015. H δήλωση αυτή προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όμως ψήφισαν τις συνθήκες της ΕΕ που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση.

Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι το πρόβλημα των μεταναστών είναι πολύ μεγάλο και η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό, ενώ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για θέμα «της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Δουβλίνο ΙΙ».

Η ΝΔ αποκαλεί λαθρομετανάστες τα θύματα της πολιτικής που και η ίδια ασπάζεται και εφάρμοσε ως κυβέρνηση, ενώ «καίγεται» για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ανοιξαν τα κέντρα κράτησης και πλημμύρισαν την Αθήνα λαθρομετανάστες. Ανοιξαν τα σύνορα και γέμισαν τα νησιά μας μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω τουριστικής περιόδου». Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της χώρας, ζητά το Ποτάμι, που με ανακοίνωσή του θέτει θέμα ενίσχυσης των κατασταλτικών δυνάμεων της FRONTEX. «Τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με λεφτά όλης της Ευρώπης», σημειώνεται. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ζητεί την υλοποίηση του αντιμεταναστευτικού νόμου 3907/2011, ως τη «λύση» στο πρόβλημα.

  • Φωτιά σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε οικίσκο στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών στη Σάμο. Ο οικίσκος κάηκε ολοσχερώς και η φωτιά έσβησε μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
Συγκέντρωση τη Δευτέρα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Αυξάνονται καθημερινά τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στις 20 Απρίλη, ημερομηνία έναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών του Κορυδαλλού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια.

Σε αυτήν καλούν: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων της Tasty, το ΠΕΣ - ΝΑΤ. Το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στα ΔΣ ενέκριναν, επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

  • Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
ΙΤΑΛΙΑ
Καραβιές μεταναστών ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις και τη φτώχεια

ΣΙΚΕΛΙΑ.--

Τους 5.500 (ο βρετανικός «Γκάρντιαν» έκανε λόγο για 6.000) έφτασαν οι μετανάστες που η ιταλική ακτοφυλακή εντόπισε, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, μόνο μέσα σε ένα τριήμερο! Διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τουλάχιστον 9 πέθαναν όταν ανατράπηκε το σαπιοκάραβο στο οποίο επέβαιναν, 80 μόλις μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης, αργά χτες το βράδυ, ο ιταλικός Τύπος αναπαρήγαγε την πληροφορία από επιζώντες μετανάστες ότι ένα πλοιάριο προερχόμενο από τη Λιβύη ναυάγησε στα ανοιχτά της Μεσογείου και ενδέχεται να έχουν πνιγεί ακόμα και 400 άνθρωποι (!).

Μόνο την περασμένη Κυριακή, εντοπίστηκαν 700 άνθρωποι που δουλέμποροι είχαν στοιβάξει σε... φουσκωτά (!), συνολικά επτά, ενώ εκείνοι αναζητούσαν εναγωνίως έξοδο διαφυγής από την κόλαση στην οποία μετατρέπουν τη ζωή τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η φτώχεια.

Συνολικά, εκτιμάται ότι από τις αρχές της χρονιάς (δηλαδή σε 4,5 μήνες), 15.000 μετανάστες έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας, εγκαταλείποντας τις πατρίδες τους στη βόρεια και υπόλοιπη Αφρική, σε μια περίοδο που οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και η εξαθλίωση γιγαντώνουν τα αδιέξοδα για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε αυτές.

Χαρακτηριστικό των κυκλωμάτων των οποίων χιλιάδες μετανάστες πέφτουν όμηροι, είναι και η είδηση που μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο «Ανσα»: Στην πόλη Ραγκούσα της Σικελίας, η ακτοφυλακή συνέλαβε έναν άνδρα από τη Γουινέα που -θεωρείται ένας από τους δουλεμπόρους που τσεπώνουν αποταμιεύσεις μιας ζωής για να φορτώσουν οικογένειες σε επικίνδυνα πλοιάρια-, σύμφωνα με μαρτυρίες, πέταξε στους καρχαρίες τη σωρό ενός μετανάστη, όταν ο δεύτερος πέθανε, αφού εισέπνευσε μολυσμένα νερά που εισέρρευσαν στο σκάφος εν μέσω θαλασσοταραχής.

ΚΚΕ
Η συγκυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων, σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της ΕΕ και των προηγούμενων κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε "αποθήκη ψυχών" που ζουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια και δε "λιάζονται", όπως δήλωσε η αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι, λόγω των κανονισμών και των συνθηκών της ΕΕ, τους οποίους ψήφισαν ή θεωρούν ιερούς και απαραβίαστους όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Η απαράδεκτη κατάσταση στα νησιά υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων-μεταναστών, που αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, εξαιτίας και των επικίνδυνων εξελίξεων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επανάπαυση ή αδιέξοδη και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση.

Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να εξασφαλίσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα, αλλά και για όσους απελευθερώνονται από τα κέντρα κράτησης, που πρέπει να κλείσουν οριστικά. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, αυξάνοντας τα γραφεία ασύλου και ενισχύοντάς τα με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Η απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Το ΚΚΕ καλεί τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να κάνουν αντικείμενο πάλης τα παραπάνω αιτήματα και να πρωτοστατήσουν στην αλληλεγγύη απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ
Συνταγματική η εκχώρησή τους κατά το ΣτΕ

Στα χέρια ιδιωτών μπορεί να περνά η μίσθωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των μαρίνων, με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αρκεί η ιδιοκτησία τους να παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου, ενώ οι μισθωτές των εγκαταστάσεων αυτών δεν μπορούν να αξιώσουν δικαίωμα κυριότητας ή άλλα «εμπράγματα δικαιώματα». Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελούν στους τουριστικούς λιμένες έργα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους.

Το θέμα απασχόλησε το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων του Πειραιά κατά της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Ζέας, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Ο σχετικός διαγωνισμός για τη μίσθωση και εκμετάλλευση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Ζέας, αλλά και την εκτέλεση των έργων βελτίωσης, κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Κοινοπραξία Μαρίνες Αττικής», με σύμβαση διάρκειας 40 ετών και δυνατότητα παράτασης για μια πενταετία.

Εκδήλωση της ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ

Το Σάββατο 25/4, στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στο «Θέατρο Πολιτών» (Τεγέας & Μονής Δαμάστας), η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η αντοχή και η ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές».

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ