Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μέτρα που δεν απαντούν ουσιαστικά στο πρόβλημα

Προκλητική η αναπληρώτρια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, χαρακτήρισε τα θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έρχονται αναγκαστικά στη χώρα μας «ανθρώπους που λιάζονται στην Ομόνοια»

Eurokinissi

Μέτρα που δεν απαντούν ουσιαστικά στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες που καταφτάνουν πλέον κατά χιλιάδες στη χώρα μας, εξαιτίας της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, μετά από διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποδέχεται πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εγκλωβίζει τους μετανάστες στη χώρα και επιχειρεί να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό ζήτημα με αόριστες εξαγγελίες και μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε: - «Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες». Η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι εντελώς στον αέρα, αφού δεν διευκρινίζεται ούτε πού ακριβώς υπάρχουν αυτά τα κέντρα, ούτε πότε και εάν πρόκειται να γίνουν καινούργια για να φιλοξενηθούν μετανάστες και πρόσφυγες. - «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα». Είναι γνωστό, βέβαια, ότι μέχρι σήμερα αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και το άσυλο δίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι. - Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό το λέει η συγκυβέρνηση όταν είναι γνωστό ότι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι ακριβώς αυτή που ευθύνεται και για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για τον εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας, εξαιτίας της συμφωνίας «Δουβλίνο 2», καθώς και της Συνθήκης Σένγκεν. Οσον αφορά τον αναλογικό καταμερισμό, η συγκυβέρνηση αποκρύπτει ότι ακριβώς αυτός ο καταμερισμός που έχει αποφασιστεί απορρέει από την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που έχει οδηγήσει τη χώρα να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών». Ακόμα, η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.» Επιπλέον, έγινε λόγος - γενικώς και αορίστως - για τη διαμόρφωση χώρων, τους οποίους, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, χτες το πρωί, θα ζητήσουν από την Περιφέρεια, τους δήμους και το Στρατό.

Απλά ...«λιάζονται»

Σε τέτοιες συνθήκες διαβιούν - συχνά για πολλές μέρες - μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας (φωτ. από την Κω την περασμένη βδομάδα)

Eurokinissi

Σε τέτοιες συνθήκες διαβιούν - συχνά για πολλές μέρες - μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας (φωτ. από την Κω την περασμένη βδομάδα)
Στο μεταξύ, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι ρισκάρουν τις ζωές τους στο Αιγαίο για να έρθουν στη χώρα μας, διωγμένοι από τις πατρίδες τους, η Τ. Χριστοδουλοπούλου, βγήκε χτες στα μέσα ενημέρωσης και δήλωσε ότι έκανε μία βόλτα μόνη της στην Αθήνα και δεν είδε κανένα μετανάστη ή πρόσφυγα. Μάλιστα είπε πως δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια. «Αν το πρωί λιάζονται οι άνθρωποι, τι να κάνουμε;», ισχυρίστηκε. Λίγο αργότερα μιλώντας στο Mega η Τ. Χριστοδολουπούλου υποστήριξε ότι 100.000 αλλοδαποί θα φτάσουν στη χώρα μας το 2015. H δήλωση αυτή προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όμως ψήφισαν τις συνθήκες της ΕΕ που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση.

Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι το πρόβλημα των μεταναστών είναι πολύ μεγάλο και η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό, ενώ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για θέμα «της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Δουβλίνο ΙΙ».

Η ΝΔ αποκαλεί λαθρομετανάστες τα θύματα της πολιτικής που και η ίδια ασπάζεται και εφάρμοσε ως κυβέρνηση, ενώ «καίγεται» για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ανοιξαν τα κέντρα κράτησης και πλημμύρισαν την Αθήνα λαθρομετανάστες. Ανοιξαν τα σύνορα και γέμισαν τα νησιά μας μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω τουριστικής περιόδου». Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της χώρας, ζητά το Ποτάμι, που με ανακοίνωσή του θέτει θέμα ενίσχυσης των κατασταλτικών δυνάμεων της FRONTEX. «Τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με λεφτά όλης της Ευρώπης», σημειώνεται. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ζητεί την υλοποίηση του αντιμεταναστευτικού νόμου 3907/2011, ως τη «λύση» στο πρόβλημα.

  • Φωτιά σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε οικίσκο στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών στη Σάμο. Ο οικίσκος κάηκε ολοσχερώς και η φωτιά έσβησε μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ