Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Ενεργειακή αποδοτικότητα» και «περιφερειακή συνεργασία» στο επίκεντρο

Στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας και ολοκληρώνεται αύριο, θα συμμετάσχει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης. Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο είναι η «ενεργειακή αποδοτικότητα» και η «περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας».

Σε ενημερωτικό της Λετονικής Προεδρίας της ΕΕ επισημαίνεται η ανάγκη αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ως μέσου για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε σχέση με την «ενεργειακή αποδοτικότητα» υπογραμμίζεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ενεργειακής επάρκειας, η οποία αποτελεί τον έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες της «Ενεργειακής Ενωσης» της ΕΕ. Τονίζεται ότι βοηθά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της ζήτησης ενεργειακών αγαθών, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να εξασφαλίσουν απρόσκοπτο και φθηνό εφοδιασμό με καύσιμο, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αύριο, 16 Απρίλη, οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν θέματα «περιφερειακής συνεργασίας» στον ενεργειακό τομέα, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι πρόκειται για ζήτημα «κομβικής σημασίας» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο Π. Λαφαζάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον κάποια χρηματοδοτική «ένεση» προς την Αθήνα από τη Μόσχα ως προκαταβολή για τον σχεδιαζόμενο αγωγό που θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και θα αποτελέσει επέκταση του επίσης σχεδιαζόμενου ρωσοτουρκικού αγωγού «Turkish Stream». Σύμφωνα με τον Π. Λαφαζάνη, μια τέτοια προκαταβολή θα μπορούσε να αποπληρωθεί με τα έσοδα που θα έχει το κράτος από τον αγωγό.

Χαρακτήρισε ακόμη τις συνομιλίες στη Μόσχα ένα θετικό άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορά «τη φθηνή Ενέργεια, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αλλά και τη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο» (δείχνοντας τη στοχοπροσήλωση και της τωρινής συγκυβέρνησης στους στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου), ενώ πρόσθεσε ότι ενδεχομένως και την επόμενη βδομάδα να μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διερευνούν «δυνατότητες» για κερδοφόρες μπίζνες (2016-06-11 00:00:00.0)
Ολοι οι αγωγοί ευπρόσδεκτοι... (2015-04-17 00:00:00.0)
Παζάρια σε πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2015-02-13 00:00:00.0)
«Τα δίνουν όλα» στα μονοπώλια της Ενέργειας (2014-06-28 00:00:00.0)
Καταψήφισε τη διέλευση του αγωγού TAP (2013-05-31 00:00:00.0)
Σύσφιξη συνεργασίας με Ελβετία (2011-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ