Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΝΟΤΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ»
Ετοιμασίες για επιχειρήσεις στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία

«Βολικό» πρόσχημα για μια ακόμα φορά ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» και η «άνοδος της ριζοσπαστικοποίησης»...

Η «ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας» με έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλίων ΕΕ και ΝΑΤΟ
Η «ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας» με έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλίων ΕΕ και ΝΑΤΟ
Για ανάληψη πιο ...ενεργής ιμπεριαλιστικής δράσης στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την «τρομοκρατία», τους «τζιχαντιστές», την «παράνομη μετανάστευση», συνήλθε τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους «Νότιους εταίρους», με αντικείμενο επισήμως την τρέχουσα αναθεώρηση της περιλάλητης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Παράλληλα, εκτός των παραπάνω, η συζήτηση μπήκε και στο «ψητό» των ενεργειακών θεμάτων, καθώς είναι βασικό ζητούμενο για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια η διασφάλιση του απρόσκοπτου ανεφοδιασμού τους με φτηνό καύσιμο.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν 22 από τους 28 υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Συρία και η Λιβύη δεν έστειλαν αντιπροσώπους τους. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής.

«Εκκληση» που προετοιμάζει έδαφος...

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στη Σύνοδο ήταν η «έκκληση» που απηύθυνε η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, στις χώρες της Μεσογείου να εντείνουν τη «συνεργασία» τους με τις Βρυξέλλες για την «αντιμετώπιση» της «τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή «εύθραυστη» και ουδόλως «συνηθισμένη».

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στο Παρίσι όσο και στην Τύνιδα, αλλά και οι χθεσινές στην Αίγυπτο και στην πρεσβεία του Μαρόκου στη Λιβύη, δείχνουν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

«Ολες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν μια εύθραυστη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας, που επιδεινώνεται λόγω των πολλών ένοπλων συγκρούσεων, κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη. Παρακολουθούμε την άνοδο της ριζοσπαστικοποίησης των νέων μας, καθώς ολοένα και περισσότεροι ακολουθούν το κάλεσμα των τζιχαντιστών στα βόρεια και τα νότια της Μεσογείου», συνέχισε, προϊδεάζοντας για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευθεία από Λιβύη μέχρι Συρία και Ιράκ.

«Ο καλύτερος τρόπος για να εργαστούμε μαζί για την ασφάλεια της περιοχής μας είναι να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς: Φυσικά στην ασφάλεια αλλά επίσης και στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην πολιτική», κατέληξε η Φ. Μογκερίνι.

Ο φιλοξενών πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, από την πλευρά του, έκανε έκκληση να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ώστε να αντιμετωπιστούν το πρόβλημα της «παράνομης μετανάστευσης» και η «τρομοκρατική βαρβαρότητα», όπως την αποκάλεσε.

«Η τζιχαντιστική τρομοκρατία είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των χωρών και των πολιτών μας και αναμφίβολα αυτή είναι η βασική απειλή για εμάς αυτή τη στιγμή», είπε ο Μ. Ραχόι στην εναρκτήρια ομιλία του. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και των χωρών διαμετακόμισης είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της «παράνομης μετανάστευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ