Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καραβιές μεταναστών ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις και τη φτώχεια

ΣΙΚΕΛΙΑ.--

Τους 5.500 (ο βρετανικός «Γκάρντιαν» έκανε λόγο για 6.000) έφτασαν οι μετανάστες που η ιταλική ακτοφυλακή εντόπισε, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, μόνο μέσα σε ένα τριήμερο! Διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τουλάχιστον 9 πέθαναν όταν ανατράπηκε το σαπιοκάραβο στο οποίο επέβαιναν, 80 μόλις μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης, αργά χτες το βράδυ, ο ιταλικός Τύπος αναπαρήγαγε την πληροφορία από επιζώντες μετανάστες ότι ένα πλοιάριο προερχόμενο από τη Λιβύη ναυάγησε στα ανοιχτά της Μεσογείου και ενδέχεται να έχουν πνιγεί ακόμα και 400 άνθρωποι (!).

Μόνο την περασμένη Κυριακή, εντοπίστηκαν 700 άνθρωποι που δουλέμποροι είχαν στοιβάξει σε... φουσκωτά (!), συνολικά επτά, ενώ εκείνοι αναζητούσαν εναγωνίως έξοδο διαφυγής από την κόλαση στην οποία μετατρέπουν τη ζωή τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η φτώχεια.

Συνολικά, εκτιμάται ότι από τις αρχές της χρονιάς (δηλαδή σε 4,5 μήνες), 15.000 μετανάστες έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας, εγκαταλείποντας τις πατρίδες τους στη βόρεια και υπόλοιπη Αφρική, σε μια περίοδο που οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και η εξαθλίωση γιγαντώνουν τα αδιέξοδα για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε αυτές.

Χαρακτηριστικό των κυκλωμάτων των οποίων χιλιάδες μετανάστες πέφτουν όμηροι, είναι και η είδηση που μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο «Ανσα»: Στην πόλη Ραγκούσα της Σικελίας, η ακτοφυλακή συνέλαβε έναν άνδρα από τη Γουινέα που -θεωρείται ένας από τους δουλεμπόρους που τσεπώνουν αποταμιεύσεις μιας ζωής για να φορτώσουν οικογένειες σε επικίνδυνα πλοιάρια-, σύμφωνα με μαρτυρίες, πέταξε στους καρχαρίες τη σωρό ενός μετανάστη, όταν ο δεύτερος πέθανε, αφού εισέπνευσε μολυσμένα νερά που εισέρρευσαν στο σκάφος εν μέσω θαλασσοταραχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ