ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Στο επίκεντρο εξοπλιστικά, τζιχαντιστές, κυρώσεις

Τον επικίνδυνο ρόλο που επιχειρεί να παίξει η συγκυβέρνηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και ως φίλος της Ρωσίας», ξεδίπλωσε ο υπουργός Αμυνας...

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Σ. Σοϊγκού

ΥΠΕΘΑ

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Σ. Σοϊγκού
Με το Ρώσο ομόλογό του Σ. Σοϊγκού συναντήθηκε χτες στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, στο πλαίσιο τη συμμετοχής του στη διάσκεψη με θέμα «Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιείται στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Επιβεβαιώσαμε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας που ήδη υπάρχουν συνεχίζονται. Θα υπάρχουν συντηρήσεις των υφιστάμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο Π. Καμμένος μετά από τη συνάντηση, τάζοντας στα ρωσικά μονοπώλια «μπίζνες» με εξοπλιστικά, όπως, π.χ., η συντήρηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, το 60% των οποίων είναι ρωσικής κατασκευής.

Ταυτόχρονα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να παίξει το χαρτί της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας, σαν προπύργιο του «δυτικού κόσμου» και της «χριστιανοσύνης» για την παραπέρα διείσδυσή τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αφορμή τους «τζιχαντιστές». Είπε συγκεκριμένα: «Ανταλλάξαμε απόψεις και σε σχέση με τη μεγάλη απειλή που υπάρχει για όλους, και για τη Ρωσία και για το ΝΑΤΟ, και αφορά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θέση της Ελλάδος, την οποία εξέφρασα στον κ. υπουργό, αλλά και στο παρελθόν εξέφρασα και προς το ΝΑΤΟ, είναι ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι η τρομοκρατία. Αρα είναι η στιγμή να υπάρξει συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την απειλή. Εμείς, ως φίλοι της Ρωσίας, αλλά και ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό», πρόσθεσε, σκιαγραφώντας το βασικό ρόλο που θέλει να παίξει η εγχώρια αστική τάξη στην υποστήριξη των νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, αναζητώντας κατόπιν ανταλλάγματα.

Παραπέρα, ερωτηθείς ο Π. Καμμένος για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε στα αρμόδια ευρωενωσιακά όργανα την παράταση για άλλο ένα εξάμηνο των τέτοιων κυρώσεων και την εφαρμογή τους σε βάρος περισσοτέρων προσώπων και εταιρειών, υποστήριξε: «Από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης είναι κατά των κυρώσεων που έχουν παρθεί κατά της Ρωσίας. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να σταματήσουν, για το καλό όλων. Οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρώπη κατά της Ρωσίας έπληξαν και την Ευρώπη. Η Ελλάδα με τις κυρώσεις αυτές πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα. Θα προσπαθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε στο να σταματήσουν οι κυρώσεις, για το καλό και της Ρωσίας και της ΕΕ».

Διαρροές για ευρωατλαντική δυσαρέσκεια, παρά τα διαπιστευτήρια

Σημειωτέον η μετάβαση Καμμένου στη Μόσχα και η συμμετοχή του στην προαναφερόμενη διάσκεψη φέρονται να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρωατλαντικά κέντρα, εξ ου και οι διαρροές περί «δυσαρέσκειας» που εκφράζουν.

Τα ανοίγματα αυτά βέβαια της κυβέρνησης στη Μόσχα δεν αμφισβητούν επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Καμμένος, τέλη Μάρτη, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ: «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές», έλεγε, «και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέχτηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια», πρόσθετε, επιβεβαιώνοντας την πρόσδεση (και) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο άρμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Σε αυτήν τη βάση άλλωστε, έχει φροντίσει να ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι στις 21 Μάη μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Η πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής», δίνει σήμερα Πέμπτη η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ενόψει της έναρξης της δίκης των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι, στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα 3ου ορόφου).

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στοχεύει να συμβάλει και μέσω των δικηγόρων της, ως πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ώστε η δίκη να αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη «της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής αυτής οργάνωσης, του ρατσιστικού της χαρακτήρα, των διασυνδέσεων με τμήματα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κρατικού μηχανισμού, της βαθιάς απέχθειας που τρέφει για την εργατική τάξη και το κίνημά της, για κάθε αντιφασίστα και προοδευτικό άνθρωπο».

Στο πλαίσιο αυτό, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αντιτάσσεται στην όποια προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τα καθοριστικά πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, εκφράζει προβληματισμό για το πολύμορφο κλίμα ανοχής που καλλιεργείται απέναντι στη Χρυσή Αυγή μπροστά στην έναρξη της δίκης, ενώ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να κάνουν δική τους υπόθεση την αποκάλυψη, απομόνωση και καταδίκη στη συνείδηση του λαού της ναζιστικής εγκληματικής δράσης.

Τη Δευτέρα η συγκέντρωση των σωματείων

Συγκέντρωση σωματείων και φορέων διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τη Δευτέρα 20 Απρίλη, ημερομηνία έναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών του Κορυδαλλού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το πρωί, στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια. Τη συμμετοχή τους σε αυτήν αποφασίζουν καθημερινά σωματεία και ομοσπονδίες.

Σε αυτήν καλούν: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων της Tasty, το ΠΕΣ - ΝΑΤ. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί επίσης στη συγκέντρωση και προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 7.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ.

Το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στα ΔΣ ενέκριναν, επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

  • Στη συγκέντρωση καλεί η ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Κάθε γυναίκα από λαϊκή οικογένεια, κάθε μάνα που νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών της, έχει χρέος να αντιπαλέψει την προσπάθεια να φιμωθεί η ανάδειξη της πολιτικής πλευράς της δίκης της Χρυσής Αυγής».
  • Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
Να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση η δίκη

Να ξεκινήσει αμέσως η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, χωρίς νομικά τερτίπια και δικονομικές υπεκφυγές που θα την καθυστερήσουν, τόνισαν χτες, σε συνέντευξη, δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, δικηγόροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων και μαζικοί φορείς. Επισημάνθηκε ότι η δίκη δεν πρέπει να γίνει στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά σε μια αίθουσα όπου θα έχει τα εχέγγυα της χωρητικότητας και της προσβασιμότητας για να μπορεί να την παρακολουθεί όποιος θέλει. Μάλιστα, όπως είπαν, ο υπουργός έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει πού μπορεί να γίνει μια δίκη και υπενθύμισαν δίκες που έγιναν στην αίθουσα του Συμβουλίου Εφετών.

Επίσης, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι η καταγραφή των στοιχείων των εισερχομένων στις φυλακές Κορυδαλλού, για να παρακολουθήσουν την δίκη, εύλογα αποθαρρύνει και δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας σε όσους δε θα ήθελαν να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους, έστω και στην Αστυνομία. Επιπρόσθετα ειπώθηκε ότι πρέπει να υπάρχει καθημερινή ηχογράφηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης και γι' αυτό χρειάζεται να διατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης κονδύλι. Τονίστηκε, τέλος, η ανάγκη της παρουσίας του μαζικού κινήματος σε όλη τη διαδικασία.

Χαμόγελα στη Βραζιλία - εμπλοκές στο Αιγαίο

Σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προχώρησαν χτες δέκα τουρκικά αεροσκάφη σε όλο τον άξονα του Αιγαίου, από Βορρά προς Νότο. Μάλιστα σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά, που σηκώθηκαν για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στη Βραζιλία όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια διεθνούς έκθεσης αμυντικών βιομηχανιών, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος συναντιόταν με τον Τούρκο ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας. «Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα και συζητήθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και γενικότερα οι προοπτικές καλής γειτονίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αλλο ένα δείγμα - από τη μια οι συναντήσεις, από την άλλη οι αερομαχίες - των σχέσεων αντιφατικού χαρακτήρα, ανταγωνισμού και συνεργασίας που αναπτύσσονται μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, με βάση τη στρατηγική στόχευση της καθεμιάς χωριστά για γεωπολιτική της αναβάθμιση και απόκτηση προβαδίσματος στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ