Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Στο επίκεντρο εξοπλιστικά, τζιχαντιστές, κυρώσεις

Τον επικίνδυνο ρόλο που επιχειρεί να παίξει η συγκυβέρνηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και ως φίλος της Ρωσίας», ξεδίπλωσε ο υπουργός Αμυνας...

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Σ. Σοϊγκού

ΥΠΕΘΑ

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Σ. Σοϊγκού
Με το Ρώσο ομόλογό του Σ. Σοϊγκού συναντήθηκε χτες στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, στο πλαίσιο τη συμμετοχής του στη διάσκεψη με θέμα «Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιείται στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Επιβεβαιώσαμε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας που ήδη υπάρχουν συνεχίζονται. Θα υπάρχουν συντηρήσεις των υφιστάμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο Π. Καμμένος μετά από τη συνάντηση, τάζοντας στα ρωσικά μονοπώλια «μπίζνες» με εξοπλιστικά, όπως, π.χ., η συντήρηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, το 60% των οποίων είναι ρωσικής κατασκευής.

Ταυτόχρονα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να παίξει το χαρτί της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας, σαν προπύργιο του «δυτικού κόσμου» και της «χριστιανοσύνης» για την παραπέρα διείσδυσή τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αφορμή τους «τζιχαντιστές». Είπε συγκεκριμένα: «Ανταλλάξαμε απόψεις και σε σχέση με τη μεγάλη απειλή που υπάρχει για όλους, και για τη Ρωσία και για το ΝΑΤΟ, και αφορά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θέση της Ελλάδος, την οποία εξέφρασα στον κ. υπουργό, αλλά και στο παρελθόν εξέφρασα και προς το ΝΑΤΟ, είναι ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι η τρομοκρατία. Αρα είναι η στιγμή να υπάρξει συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την απειλή. Εμείς, ως φίλοι της Ρωσίας, αλλά και ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό», πρόσθεσε, σκιαγραφώντας το βασικό ρόλο που θέλει να παίξει η εγχώρια αστική τάξη στην υποστήριξη των νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, αναζητώντας κατόπιν ανταλλάγματα.

Παραπέρα, ερωτηθείς ο Π. Καμμένος για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε στα αρμόδια ευρωενωσιακά όργανα την παράταση για άλλο ένα εξάμηνο των τέτοιων κυρώσεων και την εφαρμογή τους σε βάρος περισσοτέρων προσώπων και εταιρειών, υποστήριξε: «Από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης είναι κατά των κυρώσεων που έχουν παρθεί κατά της Ρωσίας. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να σταματήσουν, για το καλό όλων. Οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρώπη κατά της Ρωσίας έπληξαν και την Ευρώπη. Η Ελλάδα με τις κυρώσεις αυτές πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα. Θα προσπαθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε στο να σταματήσουν οι κυρώσεις, για το καλό και της Ρωσίας και της ΕΕ».

Διαρροές για ευρωατλαντική δυσαρέσκεια, παρά τα διαπιστευτήρια

Σημειωτέον η μετάβαση Καμμένου στη Μόσχα και η συμμετοχή του στην προαναφερόμενη διάσκεψη φέρονται να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρωατλαντικά κέντρα, εξ ου και οι διαρροές περί «δυσαρέσκειας» που εκφράζουν.

Τα ανοίγματα αυτά βέβαια της κυβέρνησης στη Μόσχα δεν αμφισβητούν επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Καμμένος, τέλη Μάρτη, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ: «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές», έλεγε, «και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέχτηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια», πρόσθετε, επιβεβαιώνοντας την πρόσδεση (και) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο άρμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Σε αυτήν τη βάση άλλωστε, έχει φροντίσει να ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι στις 21 Μάη μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ