Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υποβάθμιση» από τη «Standard and Poor's»

Η αιφνίδια απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «Standard and Poor's» για υποβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους (σε CCC+ από Β-) αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση που παρουσιάζουν τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη «Standard and Poor's», η απόφασή της συνδέεται με τη μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, λόγω της αβεβαιότητας από τη «μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Ειδικότερα:

-- Προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% για το 2015, ενώ αναφέρεται πως χωρίς «βαθιές μεταρρυθμίσεις» ή την ελάφρυνση του χρέους, οι δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι «βιώσιμες». Ο οίκος αξιολόγησης υπολογίζει πως η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περίπου 1% τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.

-- Οι προοπτικές είναι αρνητικές, με δεδομένο τον κίνδυνο για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία.

-- Η πιο αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία δείχνουν πως το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2015, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

-- Από το τέλος του Νοέμβρη του 2014, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου το 14% των καταθέσεών τους.

-- Εκτιμάται πως οι «ξένοι επενδυτές» δεν θα μετακυλήσουν τα έντοκα γραμμάτια που έχουν στη διάθεσή τους και η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών εταιρειών και των δήμων για να διατηρήσει το στοκ των 15 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει στερεύσει από κεφάλαια μετά τις 12 Μάη (ημερομηνία αποπληρωμής στο ΔΝΤ ποσού ύψους 760 εκατ. ευρώ).

-- «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί το βασικό σενάριο», σύμφωνα με τον οίκο.

-- «Η αντίληψή μας είναι ότι οι συζητήσεις για μία αποδεκτή αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνεχίζονται, αν και με αργό ρυθμό».

-- Η επίτευξη συμφωνίας«θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας, της φορολογικής συμμόρφωσης και μίας βαθμιαίας οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση της «Standard and Poor's»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ