ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Τριβές» εντός και εκτός συνόρων

Η προεκλογική περίοδος ανεβάζει τους τόνους της ενδοαστικής αναμέτρησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εξακολουθεί να προκαλεί «τριβές» στις σχέσεις της Τουρκίας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιβεβαιώνοντας την όξυνση των ανταγωνισμών και τις διεργασίες που κυοφορούνται στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Ετσι, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας για τις αναφορές του πάπα Φραγκίσκου σε «γενοκτονία», η τουρκική ηγεσία κατέκρινε την απόφαση με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) καλεί την Τουρκία να αξιοποιήσει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα του 1915 και να τα αναγνωρίσει ως «γενοκτονία». Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «εχθρότητα» που εκδηλώνεται προς την Τουρκία με την εκμετάλλευση των Αρμενίων, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ αναφερόμενος στο ΕΚ έκανε λόγο για «τσίρκο» όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει ό,τι πρόταση θέλει.

Ο Μποζκίρ συνέχισε και, σχολιάζοντας την ετήσια ομιλία που ο πρόεδρος Ομπάμα θα εκφωνήσει σε λίγες μέρες εκτίμησε, ότι «οι ΗΠΑ είχαν πάντα συμπεριφερθεί έξυπνα. Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πέσει σε αυτή την παγίδα».

Η Αγκυρα υψώνει τους τόνους γύρω από την αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας εν όψει και των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούνη. Η προεκλογική καμπάνια διεξάγεται σε συνθήκες έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης, η οποία εκφράζεται και εντός του κυβερνώντος κόμματος AKP. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας και συνιδρυτής του AKP, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για το προεδρικό σύστημα που το AKP θέλει να προωθήσει εφόσον εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία. «Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα θα πρέπει να ενισχυθεί, θα πρέπει να τελειοποιηθεί» δήλωσε ο Γκιούλ, που πρόσθεσε ότι αν εφαρμοστεί το προεδρικό σύστημα «η αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών θα πρέπει να τεθεί πολύ προσεκτικά όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες».

Προχτές, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου είχε υπογραμμίσει ότι «θεωρούμε απαραίτητη την αναδιάρθρωση του συστήματος διακυβέρνησης προς ένα προεδρικό σύστημα για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση όσον αφορά τις γραμμές ευθύνης και να υπάρξει γνήσια αποκατάσταση της απόδοσης ευθυνών».

Το AKP χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες για να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση με δημοψήφισμα και 367 για να το κάνει απευθείας. Σήμερα έχει 312 έδρες. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δημοσκοπήσεις που το εμφανίζουν να έχει πτώση από 1% μέχρι και 8%.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Συμφωνία πώλησης τόνων ουρανίου στην Ινδία

Στη διάρκεια της επίσκεψης Μόντι, τα δυο μέρη απασχόλησε η ενίσχυση και των εμπορικών τους σχέσεων

Από τις συναντήσεις του Ινδού πρωθυπουργού στον Καναδά
Από τις συναντήσεις του Ινδού πρωθυπουργού στον Καναδά
ΟΤΤΑΒΑ.--

O καναδέζικος όμιλος «Cameco» («Κάμεκο») θα εξασφαλίσει στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ινδίας 3.000 τόνους ουρανίου μέσα στην επόμενη πενταετία, μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι (θυμίζουμε ότι ο Καναδάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, πρώτος μέχρι πριν μερικά χρόνια).

Εκτός από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι δυο κυβερνήσεις συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πολιτική αεροπορία, τις σιδηροδρομικές μεταφορές αλλά και την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς η Ινδία αναζητά επενδυτές που θα αναπτύξουν υποδομές απαραίτητες για την ενίσχυση της καπιταλιστικής παραγωγής αλλά και θα «προσαρμόσουν» το άφθονο εργατικό της δυναμικό στις σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών, ντόπιων και μη, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην τεράστια επικράτειά της.

Επιπλέον, στελέχη των δύο κυβερνήσεων δήλωναν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για συνεργασία στον αγροτικό τομέα, ενώ η Οττάβα εμφανίζεται διαθέσιμη να παράσχει στο Νέο Δελχί και πετρέλαιο, υποσχόμενη να υπάρξει ένας «αξιόπιστος προμηθευτής».

Από τη μεριά του, ο Μόντι, απευθυνόμενος σε μεγάλη συγκέντρωση ομοεθνών του που κατοικούν στον Καναδά, επισήμανε ότι «η Ινδία θα παράσχει την εργατική δύναμη για να δώσει ισχύ στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η αποστολή μας είναι "αναπτύξτε τις δεξιότητες της Ινδίας", "μην εξαπατήστε την Ινδία"», αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που δίνει η ινδική αστική κυβέρνηση στην «αντιμετώπιση» των εκατομμυρίων ανειδίκευτων Ινδών εργατών που αποτελούν «φλέβα χρυσού» για μονοπώλια, που στρέφονται στην ινδική αγορά λόγω του πολύ χαμηλότερου «εργατικού κόστους».

Την ίδια στιγμή, καναδέζικοι κολοσσοί, όπως οι «Bombardier Inc» (φτιάχνει αεροπλάνα, τρένα κτλ.), «Magna International Inc» (φτιάχνει εξαρτήματα αυτοκινήτων, φορτηγών), «McCain Foods» (κατεψυγμένα τρόφιμα), «Brookfield Asset Management Inc» και «Sun Life Financial Inc» (χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές εταιρείες), ενδιαφέρονται για εξαγωγές στην αναπτυσσόμενη ινδική αγορά.

Τέλος, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι, αν τελικά αυτές ολοκληρωθούν, το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50%.

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ρεκόρ αναχαίτισης ξένων μαχητικών

ΤΟΚΙΟ.--

Σε επίπεδα - ρεκόρ, που συγκρίνονται με εκείνα της δεκαετίας του 1980, κυμαίνονται οι αναχαιτίσεις ξένων μαχητικών αεροσκαφών στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οπως μετέδωσε το BBC, ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι στη διάρκεια του 12μηνου, που ολοκληρώθηκε στις 31 Μάρτη, αναχαιτίστηκαν 943 ξένα μαχητικά, από τα οποία ωστόσο κανένα δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά τα «επεισόδια» αυξήθηκαν κατά 16%. Μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων «επεισοδίων» έχει καταγραφεί το 1984 και ήταν 944, ενώ δηλαδή υπήρχε ακόμα Σοβιετική Ενωση.

Οι αναχαιτίσεις αφορούν κύρια κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη. Η «συμπλοκή» με τα κινεζικά σημειώνεται κύρια πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, όπου το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου (στα ιαπωνικά) / Ντιαογιού (στα κινεζικά) αποτελεί πεδίο διαφορών μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Η Ιαπωνία έχει εδαφικές διαφορές και με τη Ρωσία (με την οποία τυπικά δεν έχει συνθηκολογήσει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Κύρια, κοντράρονται για την κυριαρχία στα νησιά «Κουρίλες» (όπως τα αποκαλεί η Μόσχα) ή «Βόρεια Εδάφη» όπως τα ονομάζει το Τόκιο.

Τον τελευταίο χρόνο, η ιαπωνική κυβέρνηση αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ επισπεύδει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που θα δώσουν και τυπικά τη δυνατότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να αναλαμβάνουν «δράση» εκτός συνόρων, στο όνομα της «ασφάλειας» της Ιαπωνίας ή και των συμμάχων της. Η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι ολοφάνερη, με αντικείμενο τον έλεγχο μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και γεωστρατηγικών - εμπορικών περασμάτων που πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα θέλουν να «αξιοποιήσουν» για να δώσουν ώθηση στην κερδοφορία τους.

ΕΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιδοκιμασίες για το «ειδικό δικαστήριο» εγκλημάτων του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, επιδοκίμασε χτες ως θετική την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα που διέπραξαν οι πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ σε βάρος των Σέρβων και άλλων εθνοτήτων της περιοχής.

Ο Ζμπόγκαρ, που εκπροσωπεί μία από τις δυνάμεις που αιματοκύλισαν το 1999 την τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών και τώρα το παίζει τάχα «άμεμπτος» υπερασπιστής των θυμάτων που σφαγιάστηκαν από τους αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, δήλωσε ότι το ειδικό δικαστήριο «δε θα ξαναγράψει την Ιστορία, ούτε θα τη δικάσει, αλλά θα ζητήσει δικαιοσύνη και ευθύνη για όλα τα ατομικά εγκλήματα». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου «είναι προτεραιότητα προς το συμφέρον του Κοσσόβου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΝΑΤΟικού και Ευρωενωσιακού προτεκτοράτου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, χαρακτήρισε την απόφαση για την ίδρυση του δικαστηρίου «βήμα προς τα εμπρός στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων» και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών (που οι περισσότεροι διετέλεσαν ανώτερα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ... όπως ο πρώην πρωθυπουργός νυν υπουργός Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι) «να επιδείξουν ομοφωνία, ώστε να εκπληρωθεί η διεθνής συμφωνία».

Η 120μελής κοσσοβάρικη Βουλή, το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου, καλείται να εγκρίνει με πλειοψηφία 2/3 των μελών, δηλαδή με την ψήφο 80 βουλευτών, την τροπολογία στο Σύνταγμα και στη συνέχεια το νόμο για τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές» της Πρίστινας, οι πρώτες συλλήψεις για κάποια από τα εκατοντάδες εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ΟΥΤΣΕΚΑ μπορεί να γίνουν εντός του Μαΐου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ