Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιδοκιμασίες για το «ειδικό δικαστήριο» εγκλημάτων του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, επιδοκίμασε χτες ως θετική την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα που διέπραξαν οι πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ σε βάρος των Σέρβων και άλλων εθνοτήτων της περιοχής.

Ο Ζμπόγκαρ, που εκπροσωπεί μία από τις δυνάμεις που αιματοκύλισαν το 1999 την τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών και τώρα το παίζει τάχα «άμεμπτος» υπερασπιστής των θυμάτων που σφαγιάστηκαν από τους αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, δήλωσε ότι το ειδικό δικαστήριο «δε θα ξαναγράψει την Ιστορία, ούτε θα τη δικάσει, αλλά θα ζητήσει δικαιοσύνη και ευθύνη για όλα τα ατομικά εγκλήματα». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου «είναι προτεραιότητα προς το συμφέρον του Κοσσόβου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΝΑΤΟικού και Ευρωενωσιακού προτεκτοράτου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, χαρακτήρισε την απόφαση για την ίδρυση του δικαστηρίου «βήμα προς τα εμπρός στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων» και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών (που οι περισσότεροι διετέλεσαν ανώτερα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ... όπως ο πρώην πρωθυπουργός νυν υπουργός Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι) «να επιδείξουν ομοφωνία, ώστε να εκπληρωθεί η διεθνής συμφωνία».

Η 120μελής κοσσοβάρικη Βουλή, το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου, καλείται να εγκρίνει με πλειοψηφία 2/3 των μελών, δηλαδή με την ψήφο 80 βουλευτών, την τροπολογία στο Σύνταγμα και στη συνέχεια το νόμο για τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές» της Πρίστινας, οι πρώτες συλλήψεις για κάποια από τα εκατοντάδες εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ΟΥΤΣΕΚΑ μπορεί να γίνουν εντός του Μαΐου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ