Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Συμφωνία πώλησης τόνων ουρανίου στην Ινδία

Στη διάρκεια της επίσκεψης Μόντι, τα δυο μέρη απασχόλησε η ενίσχυση και των εμπορικών τους σχέσεων

Από τις συναντήσεις του Ινδού πρωθυπουργού στον Καναδά
Από τις συναντήσεις του Ινδού πρωθυπουργού στον Καναδά
ΟΤΤΑΒΑ.--

O καναδέζικος όμιλος «Cameco» («Κάμεκο») θα εξασφαλίσει στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ινδίας 3.000 τόνους ουρανίου μέσα στην επόμενη πενταετία, μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι (θυμίζουμε ότι ο Καναδάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, πρώτος μέχρι πριν μερικά χρόνια).

Εκτός από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι δυο κυβερνήσεις συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πολιτική αεροπορία, τις σιδηροδρομικές μεταφορές αλλά και την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς η Ινδία αναζητά επενδυτές που θα αναπτύξουν υποδομές απαραίτητες για την ενίσχυση της καπιταλιστικής παραγωγής αλλά και θα «προσαρμόσουν» το άφθονο εργατικό της δυναμικό στις σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών, ντόπιων και μη, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην τεράστια επικράτειά της.

Επιπλέον, στελέχη των δύο κυβερνήσεων δήλωναν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για συνεργασία στον αγροτικό τομέα, ενώ η Οττάβα εμφανίζεται διαθέσιμη να παράσχει στο Νέο Δελχί και πετρέλαιο, υποσχόμενη να υπάρξει ένας «αξιόπιστος προμηθευτής».

Από τη μεριά του, ο Μόντι, απευθυνόμενος σε μεγάλη συγκέντρωση ομοεθνών του που κατοικούν στον Καναδά, επισήμανε ότι «η Ινδία θα παράσχει την εργατική δύναμη για να δώσει ισχύ στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η αποστολή μας είναι "αναπτύξτε τις δεξιότητες της Ινδίας", "μην εξαπατήστε την Ινδία"», αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που δίνει η ινδική αστική κυβέρνηση στην «αντιμετώπιση» των εκατομμυρίων ανειδίκευτων Ινδών εργατών που αποτελούν «φλέβα χρυσού» για μονοπώλια, που στρέφονται στην ινδική αγορά λόγω του πολύ χαμηλότερου «εργατικού κόστους».

Την ίδια στιγμή, καναδέζικοι κολοσσοί, όπως οι «Bombardier Inc» (φτιάχνει αεροπλάνα, τρένα κτλ.), «Magna International Inc» (φτιάχνει εξαρτήματα αυτοκινήτων, φορτηγών), «McCain Foods» (κατεψυγμένα τρόφιμα), «Brookfield Asset Management Inc» και «Sun Life Financial Inc» (χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές εταιρείες), ενδιαφέρονται για εξαγωγές στην αναπτυσσόμενη ινδική αγορά.

Τέλος, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι, αν τελικά αυτές ολοκληρωθούν, το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ