ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Επικίνδυνη ανάφλεξη συγκρούσεων στο Κουμάνοβο

Στρατός στους δρόμους του Κουμάνοβο
Στρατός στους δρόμους του Κουμάνοβο
ΣΚΟΠΙΑ.--

Οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία της ΠΓΔΜ και ομάδα δεκάδων ένοπλων αυτονομιστών με τα διακριτικά του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κουμάνοβο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων (14 ένοπλοι και 8 αστυνομικοί), το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναδεικνύουν το νέο κύκλο επικίνδυνης έντασης που σιγοβράζει στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιβο Κότεφσκι, κάνοντας χτες έναν απολογισμό των συγκρούσεων που άρχισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, είπε πως ξεκίνησαν από ομάδα περίπου 40 «καλά εκπαιδευμένων ενόπλων», με εμπειρία, όπως σημείωσε, «σε συρράξεις της Μέσης Ανατολής και παλιότερα των Βαλκανίων». Χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική», υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο κρατικούς θεσμούς, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας ως ένδειξη προθέσεων σημαντικό παράνομο οπλοστάσιο, που, όπως τόνισε, βρέθηκε προχτές στο δυτικό Κουμάνοβο από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η ομάδα των ενόπλων εισήλθε στην ΠΓΔΜ στις αρχές Μάη «από χώρα της περιοχής», ότι φορούσαν στολές με τα διακριτικά του ΟΥΤΣΕΚΑ, ενώ κατονόμασε πέντε Κοσσοβάρους Αλβανούς ως «ηγετικά στελέχη των παραστρατιωτικών πυρήνων» που συμμετείχαν στην επίθεση του Σαββατοκύριακου. Τόνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν η πρόκληση «γενικότερης αποσταθεροποίησης» στη χώρα.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, εξήρε τον τρόπο καταστολής της επίθεσης από τις αστυνομικές δυνάμεις και ανέφερε ότι παραδόθηκαν στις αρχές 30 άτομα, τα οποία κρίθηκαν χτες από δικαστήριο των Σκοπίων προφυλακιστέα για 30 μέρες ως ύποπτα για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την κατάλυση της συνταγματικής έννομης τάξης και διατάραξη της ασφάλειας». Από αυτούς οι 18 είναι Κοσσοβάροι Αλβανοί, οι 11 Αλβανοί πολίτες της ΠΓΔΜ και ένας Αλβανός μετανάστης στη Γερμανία.

Συνάντηση Ιβάνοφ με ξένους πρέσβεις

Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, που θύμισαν την επικίνδυνη, αιματηρή σύρραξη του 2001 ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ και Αλβανούς αυτονομιστές και «εκτονώθηκε» με την «ειρηνευτική» συμφωνία της Οχρίδας, απασχόλησε έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με τους πρέσβεις ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Τουρκίας. Ο Ιβάνοφ, τους ενημέρωσε για τα γεγονότα, δραττόμενος παράλληλα της «ευκαιρίας» για να υποστηρίξει ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται και στο «πάγωμα» της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, φωτογραφίζοντας ως υπαίτια την Ελλάδα και τη διμερή διένεξη για την επίσημη ονομασία της χώρας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξήρε τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από τις αρχές της ΠΓΔΜ, κάνοντας παράλληλα έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» και για διενέργεια έρευνας για τα γεγονότα στο Κουμάνοβο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», ενώ η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασε «αυστηρά οποιαδήποτε ανάμειξη» των πολιτών της στις βιαιότητες.

Ρόλο στην κρίση ανέλαβε χτες και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, που κάλεσε τον ομόλογό του στα Σκόπια, Ν. Γκούεφσκι, να παραιτηθεί για να εκτονωθεί η κρίση, επικαλούμενος ως αιτία για τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο «διαχωρισμούς» και ανισότητες...

Ας σημειωθεί πάντως ότι η ανάφλεξη των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ σημειώνεται περίπου ένα μήνα μετά και από τις τελευταίες προκλητικές εθνικιστικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, περί «ένωσης» του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, είτε εντός, είτε εκτός ΕΕ.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προκλητική είσοδος Νταβούτογλου στο συριακό έδαφος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης προκάλεσε η επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, να εισέλθει παράνομα την Κυριακή στο συριακό έδαφος, για να προσκυνήσει τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν, που βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την τουρκική μεθόριο, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη...

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σαφή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων» της Συρίας, ενώ την ίδια ώρα και το Ιράν αντέδρασε με παρόμοιο τρόπο, κρίνοντας την εξέλιξη «επικίνδυνο βήμα».

Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», Χαλέντ Χότζα, δήλωσε χτες από την Κωνσταντινούπολη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις άτυπες ενδο-συριακές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη στο πλαίσιο διπλωματικής πρωτοβουλίας του απεσταλμένου Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επαναλαμβάνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι για τον πόλεμο στη χώρα του φταίει τάχα αποκλειστικά ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ.

Στη Βαγδάτη, πάντως, την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν συνάντηση ανάμεσα στον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι και τον Σύρο πρέσβη στο Ιράκ, Σατάμ Τζανταάν αλ Νταντάχ με στόχο την εκτίμηση, όπως είπαν, της έως τώρα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και στον κοινό αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών.

Στη Ράκα λένε πως μεταφέρθηκε ο Μπαγκντάντι

Παράλληλα, το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» επανέφερε στο προσκήνιο τις πληροφορίες περί σοβαρού τραυματισμού του αρχηγού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη διάρκεια βομβαρδισμών τον περασμένο Μάρτη στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε στη Ράκα της Συρίας από τη Μοσούλη του Ιράκ, ώστε να έχει καλύτερη ιατρική φροντίδα, επειδή φέρεται να έχει μείνει παράλυτος στο αριστερό πόδι από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Για αυτό το λόγο, φέρεται πως ανώτερα στελέχη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» θα προχωρήσουν έως το τέλος της βδομάδας στη σύγκληση του ανώτατου Συμβουλίου, ώστε να εκλέξουν τον πιθανό διάδοχό του στο «χαλιφάτο», ώστε να μπορεί αυτός να μετακινείται ανεμπόδιστα και γρήγορα μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι ισλαμιστές μισθοφόροι σε Συρία και Ιράκ.

Στο περιθώριο αυτών των πληροφοριών συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις τζιχαντιστών και συριακού στρατού στη βορειοδυτική συριακή πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ όπου έχουν οχυρωθεί 250 στρατιώτες και πολίτες και πολιορκούνται από τζιχαντιστές του Μετώπου Νούσρα. Στις συγκρούσεις αυτές του τελευταίου τριημέρου στην περιοχή φέρεται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 70 άτομα, οι περισσότεροι τζιχαντιστές.

Τέλος, στις ΗΠΑ, ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, που είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές 2016, δήλωσε ότι θα ενέκρινε την ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «διαπράχθηκαν σφάλματα» μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν (από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις).

ΛΙΒΥΗ
Βομβαρδίστηκε τουρκικό φορτηγό πλοίο

Ενα τουρκικό φορτηγό πλοίο βομβαρδίστηκε, καθώς προσέγγιζε το λιμάνι του Τομπρούκ, στη Λιβύη, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, το πλοίο δέχτηκε επίθεση και από τον αέρα, όταν προσπάθησε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Στη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε το περασμένο Σάββατο 10 Μάη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ» που επικαλείται την υπουργική ανακοίνωση, σκοτώθηκε ο τρίτος αξιωματικός του πλοίου και άλλα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν.

Στη Λευκορωσία ο Σι Τζινπίνγκ

ΜΙΝΚΣ.-

Στο ρόλο που η Λευκορωσία μπορεί να παίξει στην υλοποίηση των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» επικεντρώνεται η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στη συγκεκριμένη χώρα ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος ηγέτης μαζί με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Ανάμεσα στους τομείς που ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ως χώρους προώθησης της διμερούς συνεργασίας είναι το εμπόριο, οι υποδομές, ο «βιομηχανικός εκσυγχρονισμός», αλλά και η «χρηματοδότηση με όρους αμοιβαίου οφέλους». Το κινεζικό «Σινχουά» μετέδωσε ότι θα ξεκινήσει κατασκευή του πρώτου σινο-λευκορωσικού βιομηχανικού πάρκου που θα βρίσκεται 25 χλμ. από το Μινσκ. Θα εκτείνεται σε μια περιοχή συνολικά 91,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται εκεί θα απολαμβάνουν μια σειρά προνόμια. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας τους θα έχουν πλήρη απαλλαγή από φόρους που βαρύνουν αντίστοιχες επιχειρήσεις, ενώ και τα επόμενα δέκα θα έχουν απαλλαγή κατά 50%...!

ΥΕΜΕΝΗ
«Εκεχειρία» με προετοιμασίες χερσαίας επέμβασης

ΣΑΝΑΑ.--

Η κατάσταση που επικρατούσε χτες στη μεθόριο Υεμένης - Σαουδικής Αραβίας μόνο με παραμονές εκεχειρίας δεν έμοιαζε. Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ μετέφερε εικόνες από δεκάδες σαουδαραβικά άρματα μάχης και τεράστια φορτηγά μεταφοράς προσωπικού που είχαν παραταχθεί σε απόσταση αναπνοής από τη μεθόριο Σ.Αραβίας - Υεμένης, σαν να προετοιμάζονταν για χερσαία επέμβαση.

Κατά τα λοιπά, οι ιμπεριαλιστικές επιδρομές του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σ.Αραβία συνεχίστηκαν και χτες, με τη διαφορά πως Σιίτες Χούτι για πρώτη φορά ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν ένα μαροκινό αεροσκάφος F-16. Εικόνες τηλεοπτικού σταθμού της Υεμένης από τη βόρεια επαρχία Σαάντα έδειξαν συντρίμμια του αεροσκάφους και δίπλα μία σορό, πιθανώς του Μαροκινού πιλότου.

Το συμβάν δεν επιβεβαιώθηκε από τις μαροκινές αρχές, που είχαν δηλώσει το αεροσκάφος «εξαφανισμένο» από το απόγευμα της Κυριακής.

Σήμερα, πάντως, όλοι περιμένουν να δουν εάν θα εφαρμοστεί η πενθήμερη εκεχειρία στην Υεμένη, που εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 22.00 μμ (ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, σύννεφα φαίνεται πως σκιάζουν την προγραμματισμένη για τις 13 και 14 του μήνα συνάντηση κορυφής των ΗΠΑ και των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Καμπ Ντέιβιντ στην Ουάσιγκτον, αφού ο ένας μετά τον άλλο ηγέτη των μοναρχιών του κόλπου δηλώνουν πως δεν θα πάνε, επικαλούμενοι υπαρκτά ή ανύπαρκτα προβλήματα υγείας και διάφορα κολλήματα, με πρώτο τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν την εξέλιξη ως δυσαρέσκεια της ηγεσίας των πετρομοναρχιών για την επιλογή της κυβέρνησης Ομπάμα να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ