Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Εκεχειρία» με προετοιμασίες χερσαίας επέμβασης

ΣΑΝΑΑ.--

Η κατάσταση που επικρατούσε χτες στη μεθόριο Υεμένης - Σαουδικής Αραβίας μόνο με παραμονές εκεχειρίας δεν έμοιαζε. Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ μετέφερε εικόνες από δεκάδες σαουδαραβικά άρματα μάχης και τεράστια φορτηγά μεταφοράς προσωπικού που είχαν παραταχθεί σε απόσταση αναπνοής από τη μεθόριο Σ.Αραβίας - Υεμένης, σαν να προετοιμάζονταν για χερσαία επέμβαση.

Κατά τα λοιπά, οι ιμπεριαλιστικές επιδρομές του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σ.Αραβία συνεχίστηκαν και χτες, με τη διαφορά πως Σιίτες Χούτι για πρώτη φορά ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν ένα μαροκινό αεροσκάφος F-16. Εικόνες τηλεοπτικού σταθμού της Υεμένης από τη βόρεια επαρχία Σαάντα έδειξαν συντρίμμια του αεροσκάφους και δίπλα μία σορό, πιθανώς του Μαροκινού πιλότου.

Το συμβάν δεν επιβεβαιώθηκε από τις μαροκινές αρχές, που είχαν δηλώσει το αεροσκάφος «εξαφανισμένο» από το απόγευμα της Κυριακής.

Σήμερα, πάντως, όλοι περιμένουν να δουν εάν θα εφαρμοστεί η πενθήμερη εκεχειρία στην Υεμένη, που εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 22.00 μμ (ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, σύννεφα φαίνεται πως σκιάζουν την προγραμματισμένη για τις 13 και 14 του μήνα συνάντηση κορυφής των ΗΠΑ και των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Καμπ Ντέιβιντ στην Ουάσιγκτον, αφού ο ένας μετά τον άλλο ηγέτη των μοναρχιών του κόλπου δηλώνουν πως δεν θα πάνε, επικαλούμενοι υπαρκτά ή ανύπαρκτα προβλήματα υγείας και διάφορα κολλήματα, με πρώτο τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν την εξέλιξη ως δυσαρέσκεια της ηγεσίας των πετρομοναρχιών για την επιλογή της κυβέρνησης Ομπάμα να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ