Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα φάση διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Σύνθημα» επανέναρξης των επίσημων δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο φόντο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έστειλε η χτεσινοβραδινή συνάντηση που είχαν o Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Το δείπνο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 8 μ.μ. στο γνωστό «Λήδρα Παλλάς» (έδρα της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο) και αμέσως μετά όπως είχε δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το μεσημέρι, θα ανακοινωνόταν ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που αποφασίστηκε να είναι η 15η Μάη. Ενδεικτικό της έκτασης που τα «παζάρια» έχουν ήδη πάρει είναι και οι διάφορες «ασκήσεις επί χάρτου» που η Λευκωσία αναγνωρίζει ανοιχτά ότι γίνονται, μεταξύ άλλων και για τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Προμήνυμα εξελίξεων αποτελούν και οι εντατικές επαφές που συνεχίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το Σάββατο συναντήθηκε στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «εκτίμησε ιδιαίτερα» - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνταν κυπριακά ΜΜΕ - ότι ήταν «ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης» που πήρε μέρος στις εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία και όλο νόημα διαμήνυσε: «Οποιαδήποτε βοήθεια νομίζετε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σχετικά με το Κυπριακό, εμείς είμαστε εδώ, καλέστε με όποτε χρειαστεί».

Στη Μόσχα, ο Αναστασιάδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, όπως και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ