Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πέθανε ο δικτάτορας Εβρέν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στα 98 του χρόνια πέθανε, το περασμένο Σάββατο, ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής του πραξικοπήματος που επιβλήθηκε στην Τουρκία στις 12 Σεπτέμβρη 1980. Στη διάρκεια του πραξικοπήματος (ενός από τα πολλά που έχουν επιβληθεί στον τουρκικό λαό), δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, ενώ πολλοί εκτελέστηκαν. Επιστρατεύτηκαν δε μια σειρά νέοι μηχανισμοί καταστολής σε βάρος του λαϊκού - εργατικού κινήματος.

Η επιβολή του πραξικοπήματος είχε τις «ευχές» ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που τη χαρακτήρισαν «αναγκαία», ως απάντηση στις εκτεταμένες «ταραχές», με τις οποίες πολλοί εννοούσαν τις λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο.

Μετά από τις «εκλογές» του 1983 ο Εβρέν έγινε «Πρόεδρος» της χώρας μέχρι το 1989. Το 2014 ο Εβρέν είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για «εγκλήματα κατά του κράτους», στο πλαίσιο και της όξυνσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ της «κοσμικής» αντιπολίτευσης και του σημερινού ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος AKP. Πάντως, ο Εβρέν έμεινε αμετανόητος έχοντας δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ότι «αν ίσχυαν παρόμοιες συνθήκες σήμερα, θα έκανα το ίδιο». Να σημειωθεί ότι επί «Προεδρίας» Εβρέν, το ψευδοκράτος στην Κύπρο αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ