Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προκλητική είσοδος Νταβούτογλου στο συριακό έδαφος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης προκάλεσε η επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, να εισέλθει παράνομα την Κυριακή στο συριακό έδαφος, για να προσκυνήσει τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν, που βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την τουρκική μεθόριο, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη...

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σαφή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων» της Συρίας, ενώ την ίδια ώρα και το Ιράν αντέδρασε με παρόμοιο τρόπο, κρίνοντας την εξέλιξη «επικίνδυνο βήμα».

Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», Χαλέντ Χότζα, δήλωσε χτες από την Κωνσταντινούπολη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις άτυπες ενδο-συριακές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη στο πλαίσιο διπλωματικής πρωτοβουλίας του απεσταλμένου Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επαναλαμβάνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι για τον πόλεμο στη χώρα του φταίει τάχα αποκλειστικά ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ.

Στη Βαγδάτη, πάντως, την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν συνάντηση ανάμεσα στον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι και τον Σύρο πρέσβη στο Ιράκ, Σατάμ Τζανταάν αλ Νταντάχ με στόχο την εκτίμηση, όπως είπαν, της έως τώρα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και στον κοινό αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών.

Στη Ράκα λένε πως μεταφέρθηκε ο Μπαγκντάντι

Παράλληλα, το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» επανέφερε στο προσκήνιο τις πληροφορίες περί σοβαρού τραυματισμού του αρχηγού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη διάρκεια βομβαρδισμών τον περασμένο Μάρτη στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε στη Ράκα της Συρίας από τη Μοσούλη του Ιράκ, ώστε να έχει καλύτερη ιατρική φροντίδα, επειδή φέρεται να έχει μείνει παράλυτος στο αριστερό πόδι από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Για αυτό το λόγο, φέρεται πως ανώτερα στελέχη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» θα προχωρήσουν έως το τέλος της βδομάδας στη σύγκληση του ανώτατου Συμβουλίου, ώστε να εκλέξουν τον πιθανό διάδοχό του στο «χαλιφάτο», ώστε να μπορεί αυτός να μετακινείται ανεμπόδιστα και γρήγορα μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι ισλαμιστές μισθοφόροι σε Συρία και Ιράκ.

Στο περιθώριο αυτών των πληροφοριών συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις τζιχαντιστών και συριακού στρατού στη βορειοδυτική συριακή πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ όπου έχουν οχυρωθεί 250 στρατιώτες και πολίτες και πολιορκούνται από τζιχαντιστές του Μετώπου Νούσρα. Στις συγκρούσεις αυτές του τελευταίου τριημέρου στην περιοχή φέρεται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 70 άτομα, οι περισσότεροι τζιχαντιστές.

Τέλος, στις ΗΠΑ, ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, που είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές 2016, δήλωσε ότι θα ενέκρινε την ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «διαπράχθηκαν σφάλματα» μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν (από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ