Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΕΡΚΕΛ
Στο επίκεντρο η Ουκρανία και οι ... μπίζνες

ΜΟΣΧΑ.--

Παρότι η Γερμανία συμμετείχε στο μποϊκοτάζ των εκδήλωσεων στην Μόσχα για τις 9 Μάη, η Αγκελα Μέρκελ πήγε την επομένη στην ρωσική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Μαζί του κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη κοντά στο Κρεμλίνο, στη μνήμη των σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και το «κύριο μενού» της συνάντησης αφορούσε τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Βεβαίως η Γερμανική αστική τάξη έχει σημαντικές ζημιές από την κλιμακούμενη σύγκρουση, καθώς η διασύνδεση γερμανικών και ρωσικών μονοπωλίων είναι πολύ ισχυρή σε πολλούς τομείς (Ενέργεια, βαριά βιομηχανία, νεές τεχνολογίες κ.λπ.) και υπάρχουν σημαντικά διακυβεύματα από την εξέλιξη.

Στην επίσημη διπλωματική γλώσσα και από τις δύο πλευρές υποστηρίχτηκε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ και να βρεθεί λύση με διπλωματικά μέσα. Ο Πούτιν ζήτησε άρση του οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Κιέβου στις περιοχές του Ντονμπάς και «να αποκαταστήσει το τραπεζικό σύστημα, τις υπηρεσίες, και να προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση με την συμμετοχή των εκεί αρχών, στην βάση της συμφωνίας του Μινσκ που συνυπογράφουν η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία». Η Μέρκελ εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για τις παραβιάσεις της συμφωνίας και κάλεσε τον «Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στους πολιτοφύλακες», ενώ κάλεσε να αποκατασταθεί η «εδαφική ακεραιότητα όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία αλλά και στην Κριμαία» που μετά το Μάρτη του 2014 με δημοψήφισμα ενσωματώθηκε στην Ρωσία. Ο Πούτιν απαντώντας μίλησε για «πραξικόπημα στην Ουκρανία» και «τα δύο μέτρα και σταθμά που έχουν οι δυτικοί σύμμαχοι, όπως στο παράδειγμα της Υεμένης».

Είχε προηγηθεί επίσης η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, την περασμένη βδομάδα στο Βόλγογκραντ όπως λέγεται η ηρωϊκή πόλη του Στάλινγκραντ, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Επίσης και ο πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ έκανε το ίδιο στο μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών στο Βερολίνο, κινήσεις που δείχνουν την διάθεση της Γερμανίας να υπάρξει προσέγγιση με τη Ρωσία, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ