ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 9η ΜΑΗ
Κορόνες «πατριωτισμού» από τη σημερινή αστική εξουσία

Οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ δεν ξεχνούν την προσφορά της σοσιαλιστικής πατρίδας

Από τη μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα
Από τη μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα
Με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα γιορτάστηκαν το Σάββατο 9 Μάη τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης, με τη σημερινή αστική εξουσία της Ρωσίας να προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δικαιολογημένη περηφάνια του λαού για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ κατά των ναζιστών, ώστε να ενισχύσει τη θέση της στον ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στην παρέλαση αυτή, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, έγινε μια επίδειξη του στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας, παρουσιάστηκαν νέα οπλικά συστήματα, το νέο άρμα μάχης Τ14 «Αρμάτα», επιθετικά ελικόπτερα και άλλα, ενώ συμμετείχαν πάνω από 16 χιλιάδες στρατιώτες και επιπλέον παρέλασαν μαζί και τμήματα με στρατιώτες από την Κίνα, την Ινδία και τη Σερβία. Ταυτόχρονα, αν και η Κόκκινη Πλατεία γέμισε με σύμβολα της πρώην σοσιαλιστικής πατρίδας, την κόκκινη σημαία της νίκης (αντίγραφο της σημαίας, που καρφώθηκε το 1945 στην «καρδιά του φασισμού», στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου) και βετεράνους του πολέμου, αναπαράσταση με τις στολές, τα παράσημα, τα κόκκινα αστέρια και το σφυροδρέπανο, στόχος των εκδηλώσεων ήταν να τονωθεί το «ρωσικό ηθικό», με το περιεχόμενο που του δίνει η αστική τάξη. Ο ηρωικός αγώνας των προγόνων των σημερινών εκμεταλλευόμενων από την καπιταλιστική εξουσία εργαζομένων, που είχε έντονη την παρουσία του - χάρη στις ισχυρές μνήμες που υπάρχουν - προβάλλεται αποκομμένος από το ουσιαστικό περιεχόμενό του. Δηλαδή, τη σοσιαλιστική εξουσία, το ρόλο του ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αντιφασιστικού αγώνα, και ο ανθός της νεολαίας και των κομμουνιστών συμπεριλαμβάνεται στα 27 εκατομμύρια νεκρούς, που έδωσαν οι λαοί της ΕΣΣΔ για να τσακιστεί το φασιστικό τέρας.

Αξιοποίηση από την αστική τάξη της Ρωσίας

Ο αστικός «πατριωτισμός» χαρακτήρισε και την κεντρική ομιλία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος αν και δυσαρεστημένος από το μποϊκοτάζ των ηγετών της Δύσης που δεν παρέστησαν στις εκδηλώσεις λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά πριν ζητήσει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου: «Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης». Και πρόσθεσε: «Ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός ο οποίος, έπειτα από μια καταστροφική επίθεση εναντίον του Βερολίνου, έβαλε την τελεία στον πόλεμο εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας».

Εντονη κριτική άσκησε στο γεγονός ότι επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναβίωση των φασιστών και την ανοχή σε αυτούς σε πολλές χώρες. Βέβαια, και η σημερινή αστική εξουσία στη Ρωσία συμβάλλει, με τον τρόπο της, στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την Ιστορία, σύμβολα και συμβολισμούς της περιόδου της ΕΣΣΔ, ακόμη και τον ύμνο, με παραλλαγμένους στίχους.

Ισχυρές οι ιστορικές μνήμες

Ενα τέτοιο στοιχείο, που κουβαλάει και έντονη συναισθηματική φόρτιση, ήταν και η μεγάλη πορεία που ακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να έχουν στα χέρια τους τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων, ηρώων που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση από το φασισμό. Στην πορεία αυτή με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αθάνατο σύνταγμα» ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν στην πρώτη γραμμή με το πορτρέτο του πατέρα του, που συμμετείχε στο Κόκκινο Ναυτικό.

Μετά την πορεία ακολούθησαν, έως το βράδυ, φαντασμαγορικές εκδηλώσεις με βεγγαλικά, άλλα δρώμενα που επιχειρούσαν να τονώσουν τον εθνικισμό της άρχουσας τάξης.

Στις εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία βρέθηκαν οι Πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, της Ινδίας, Πρανάμπ Μουχέρτζι, του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, της Τσεχίας, Μίλον Ζέμαν, της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, συνολικά 30 ηγέτες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Από την Ελλάδα παρέστη η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου (αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα πήγαινε και ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος).

Επίσης, οι λαοί της Ρωσίας και όλων των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών γιόρτασαν την Αντιφασιστική Νίκη με εκατοντάδες εκδηλώσεις (μόνο στη ρωσική επικράτεια έγιναν γύρω στις 200). Με ιδιαίτερα φορτισμένο τρόπο γιορτάστηκε στην πόλη - σύμβολο της Κριμαίας, Σεβαστούπολη, αλλά και στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες.

Συγκέντρωση κομμουνιστών στη Μόσχα

Στη Μόσχα επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας διοργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΕΡΚΕΛ
Στο επίκεντρο η Ουκρανία και οι ... μπίζνες

ΜΟΣΧΑ.--

Παρότι η Γερμανία συμμετείχε στο μποϊκοτάζ των εκδήλωσεων στην Μόσχα για τις 9 Μάη, η Αγκελα Μέρκελ πήγε την επομένη στην ρωσική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Μαζί του κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη κοντά στο Κρεμλίνο, στη μνήμη των σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και το «κύριο μενού» της συνάντησης αφορούσε τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Βεβαίως η Γερμανική αστική τάξη έχει σημαντικές ζημιές από την κλιμακούμενη σύγκρουση, καθώς η διασύνδεση γερμανικών και ρωσικών μονοπωλίων είναι πολύ ισχυρή σε πολλούς τομείς (Ενέργεια, βαριά βιομηχανία, νεές τεχνολογίες κ.λπ.) και υπάρχουν σημαντικά διακυβεύματα από την εξέλιξη.

Στην επίσημη διπλωματική γλώσσα και από τις δύο πλευρές υποστηρίχτηκε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ και να βρεθεί λύση με διπλωματικά μέσα. Ο Πούτιν ζήτησε άρση του οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Κιέβου στις περιοχές του Ντονμπάς και «να αποκαταστήσει το τραπεζικό σύστημα, τις υπηρεσίες, και να προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση με την συμμετοχή των εκεί αρχών, στην βάση της συμφωνίας του Μινσκ που συνυπογράφουν η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία». Η Μέρκελ εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για τις παραβιάσεις της συμφωνίας και κάλεσε τον «Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στους πολιτοφύλακες», ενώ κάλεσε να αποκατασταθεί η «εδαφική ακεραιότητα όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία αλλά και στην Κριμαία» που μετά το Μάρτη του 2014 με δημοψήφισμα ενσωματώθηκε στην Ρωσία. Ο Πούτιν απαντώντας μίλησε για «πραξικόπημα στην Ουκρανία» και «τα δύο μέτρα και σταθμά που έχουν οι δυτικοί σύμμαχοι, όπως στο παράδειγμα της Υεμένης».

Είχε προηγηθεί επίσης η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, την περασμένη βδομάδα στο Βόλγογκραντ όπως λέγεται η ηρωϊκή πόλη του Στάλινγκραντ, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Επίσης και ο πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ έκανε το ίδιο στο μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών στο Βερολίνο, κινήσεις που δείχνουν την διάθεση της Γερμανίας να υπάρξει προσέγγιση με τη Ρωσία, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις μονοπωλιακών ομίλων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα συγκεντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι πολιτοφύλακες κατήγγειλαν 37 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, στην διάρκεια μόνο της Κυριακής, και ότι ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην γραμμή του μετώπου, κάτι που δείχνει προετοιμασία εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης. Ακόμα υπάρχουν καταγγελίες ότι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας τα σύμβολα του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) πραγματοποιούν περιπολίες σε θύλακες που ελέγχουν.

Την ίδια ώρα σήμερα αναμένεται συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι της Ρωσίας, όπου θα βρεθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, με κύριο αντικείμενο των συζητήσεων την κατάσταση στην Ουκρανία (βεβαίως θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, οι διαπραγματεύσεις με το Ιραν κ.λπ).

Επίσης από τις αρχές των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ ανακοινώθηκε ότι χθες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί διεθνής συνάντηση για την στήριξη των ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), και να δοθούν αναλυτικές πληροφορίες.

Ταυτόχρονα χθες ξεκίνησαν ναυτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, ενώ συνεχίζονται ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Δυτική Ουκρανία και την Γεωργία, όλα πολύ κοντά με την Ρωσία.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα φάση διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Σύνθημα» επανέναρξης των επίσημων δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο φόντο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έστειλε η χτεσινοβραδινή συνάντηση που είχαν o Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Το δείπνο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 8 μ.μ. στο γνωστό «Λήδρα Παλλάς» (έδρα της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο) και αμέσως μετά όπως είχε δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το μεσημέρι, θα ανακοινωνόταν ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που αποφασίστηκε να είναι η 15η Μάη. Ενδεικτικό της έκτασης που τα «παζάρια» έχουν ήδη πάρει είναι και οι διάφορες «ασκήσεις επί χάρτου» που η Λευκωσία αναγνωρίζει ανοιχτά ότι γίνονται, μεταξύ άλλων και για τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Προμήνυμα εξελίξεων αποτελούν και οι εντατικές επαφές που συνεχίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το Σάββατο συναντήθηκε στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «εκτίμησε ιδιαίτερα» - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνταν κυπριακά ΜΜΕ - ότι ήταν «ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης» που πήρε μέρος στις εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία και όλο νόημα διαμήνυσε: «Οποιαδήποτε βοήθεια νομίζετε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σχετικά με το Κυπριακό, εμείς είμαστε εδώ, καλέστε με όποτε χρειαστεί».

Στη Μόσχα, ο Αναστασιάδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, όπως και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ