ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Μέτωπο κοινής πάλης για το ασφαλιστικό

Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό προέκυψε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα με στόχο το συντονισμό   εργαζομένων και πλατιών στρωμάτων ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές και για ένα άλλο σύστημα ασφάλισης

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της σύσκεψης του ΠΑΜΕ
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της σύσκεψης του ΠΑΜΕ
Μια μεγάλη πλατιά συνδικαλιστική λαϊκή συσπείρωση για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων σηματοδότησε η χτεσινή σύσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Μια συσπείρωση από την οποία, όπως παρατήρησε και συνδικαλιστής, «δεν πρέπει να λείψει κανένας, δεν περισσεύει κανένας, δεν αποκλείεται κανένας».

Η μαζική παρουσία στη χτεσινή σύσκεψη εκατοντάδων εκλεγμένων συνδικαλιστών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από πρωτοβάθμια σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, αλλά και εκπροσώπων των ΕΒΕ και της αγροτιάς και ακόμα ανθρώπων που μέχρι χτες δε συμμετείχαν στο ΠΑΜΕ, οι δηλώσεις τους για κοινή πορεία, για ενωμένη πάλη και η συστράτευση στον κοινό αγώνα στελεχών από άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ήταν ορισμένα απ' τα γνωρίσματα της χτεσινής μάζωξης και μια επιπλέον απόδειξη ότι η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ βρίσκει απήχηση και ακουμπά τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις αγωνιστικές διαθέσεις ευρύτερων δυνάμεων.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η εργατική τάξη, οι αγρότες, οι ΕΒΕ βρίσκονται μπροστά σε μια αντιασφαλιστική λαίλαπα. Κοινή και η εκτίμηση ότι μπροστά στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης δε σηκώνει καμία αναμονή, καμιά αυταπάτη. Γιατί, όπως είπε και ο Γιώργος Μαυρίκος, «τώρα κρίνονται όλα». Γιατί, όπως προειδοποίησε και ο Αλέξης Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, «πρέπει να αντιδράσουμε όσο είναι καιρός. Και τώρα είναι καιρός. Μέσα από ένα μέτωπο πάλης μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης».

«Ολοι, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, έχουμε καθήκον να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Σπύρος Κότσιας, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, δηλώνοντας τη συστράτευσή του στον κοινό αγώνα.

Το διπλό αγωνιστικό «παρών» και ως μέλος της ΠΑΣΚΕ και ως μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ έδωσε ο Κώστας Χριστόπουλος, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι με το παραμύθι των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ούτε να πέσουν στην παγίδα των διαχωρισμών σε δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «και εκεί κακό χερόβολο και εδώ κακό δεμάτι». Για να καταλήξει: «Αυτοί που νομίζουν ότι φεύγοντας τώρα στη σύνταξη θα γλιτώσουν, είναι γελασμένοι».

«Η τριμερής χρηματοδότηση είναι ένας μύθος», τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του ο Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, «αφού το κράτος όχι μόνο δε συμμετείχε αλλά έκλεβε και τις εισφορές των εργαζομένων». Και σημείωσε την ανάγκη για πλατιά ενημέρωση όλου του ελληνικού λαού που πρέπει να μάθει την αλήθεια για τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

«Η κοινωνική ασφάλιση είναι ο τελευταίος ιμάντας που δένει τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα», τόνισε στην παρέμβασή του ο Σ. Χαρίτος, από το ΓΣ της ΟΤΟΕ, ο οποίος κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να γίνουν η φωνή των ανέργων και να παλέψουν για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

«Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους». Με αυτά τα λόγια ο Π. Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαρατεθούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και μέσα απ' τους αγώνες να ανασυντάξουν, να αναζωογονήσουν και να προσανατολίσουν ταξικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Δεν υπάρχει καλή κοινωνική ασφάλιση για τους εργαζόμενους και κακή για τους αγρότες. Δεν υπάρχει καλή πρόνοια για εργαζόμενους και κακή για αγρότες. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους». Τα παραπάνω επισήμανε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας, στέλεχος του αγροτικού κινήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγρότες θα συντονιστούν μαζί με τον αγώνα του ΠΑΜΕ για την κοινωνική ασφάλιση. Αναφερόμενος στην κατάσταση των αγροτών σημείωσε ότι «για να πάρει ένας αγρότης πλήρη σύνταξη πρέπει να είναι ασφαλισμένος 47 χρόνια», προσθέτοντας την ανάγκη για κοινή δράση αγροτών και εργαζομένων.

Ο Μ. Σκεπετάρης επισήμανε ότι μόνο αν υπάρξει συντονισμένος αγώνας από εργαζόμενους και σωματεία θα μπορέσει η εργατική τάξη να αντισταθεί στην επιδρομή που γίνεται στην κοινωνική ασφάλιση και ότι μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ θα ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου».

Από τους επαγγελματοβιοτέχνες ο Χ. Χαλβατζόγλου σημείωσε τα κοινά προβλήματα του κλάδου με τους εργαζόμενους, αποτέλεσμα, όπως είπε, της κυβερνητικής πολιτικής εξυπηρέτησης των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο Δ. Κίσσας, από τους τραπεζοϋπαλλήλους, τόνισε ότι πρέπει να αναδειχτούν οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης της κοινωνικής ασφάλισης και ότι μόνο με τον ενωμένο αγώνα μπορεί να αποτραπεί η επίθεση.

Οι εργασίες της σύσκεψης συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ και ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση της πρότασης για εκλογή Επιτροπής Αγώνα, η σύνθεση της οποίας θα είναι ανοιχτή.

Η μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών της σύσκεψης. Ανάμεσα στους εκατοντάδες συνδικαλιστές ξεχωρίσαμε τους: Χρ. Σουλελέ και Κ. Παπαντωνίου, μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Σ. Λαγό, μέλος διοίκησης ΠΟΣ, Ιορ. Μωυσίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών, Θυμ. Δούκα, γραμματέα Σωματείου Χορευτών Λυρικής Σκηνής, Παν. Σούταλο, πρόεδρο Σωματείου Τεχνικών Θεάτρου, Δ. Πάνου, γραμματέα Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανίας, Βασ. Κολοβό, πρόεδρο ΔΣ της ΠΟΘΑ, Αλέκο Μουστάκα, από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Επίσης παραβρέθηκαν ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημ. Σούκης, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, και ο Γ. Μαύρος από την ΑΚΟΑ.

Αγωνιστικό τείχος

Απόσπασμα της εισήγησης σχετικά με τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα για την ενότητα δράσης για το ασφαλιστικό

«Στο ΠΑΜΕ εκτιμούμε ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να ορθώσει ένα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ απέναντι στην κυβέρνηση και στους βιομήχανους. Ομως, για να είναι αποτελεσματικό το τείχος αυτό, χρειάζεται ο ενωμένος ταξικός αγώνας και η ενεργοποίηση πριν απ' όλα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνος του κανένας κλάδος δε θα σωθεί. Ούτε μπορούν οι κορυφές μόνες τους να κρίνουν την έκβαση αυτής της μάχης».

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται για:

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.
  • Οργανισμούς ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ αυτοδιοικούμενους, αυτοδιαχειριζόμενους.
  • Ανάληψη όλων των οικονομικών βαρών από κράτος και εργοδότες.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε άντρες και γυναίκες, στα μεικτά και βαρέα.
  • Αύξηση του ύψους των συντάξεων.
  • Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενταγμένο σε κεντρικό Εθνικό Σχεδιασμό με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο.
  • Κάλυψη με ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες ολόκληρου του πληθυσμού πλήρως και εφ' όρου ζωής.
  • Ξεχωριστή φροντίδα στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και στις οικογένειές τους.
  • Σύστημα Υγείας προσανατολισμένο στην πρόληψη και στην προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες.
  • Κρατικό Οργανισμό Φαρμάκου με καθετοποιημένη παραγωγή.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, των εργαζομένων στο φασόν και στους μερικά απασχολούμενους.
  • Πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή 35ωρου - 5ημερου - 7ωρου, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια.
  • Κατάργηση εισφοροαπαλλαγών, εισφοροδιαφυγών και εισφοροδιακανονισμών.
  • Καθολική μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών.
Η τακτική του ΠΑΜΕ

«Αμεσος στόχος μας είναι να υπάρξει έγκαιρο φούντωμα των αντιδράσεων, πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να παρεμποδιστεί η κυβέρνηση να φέρει τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή.

Για να προωθήσουμε έναν τέτοιο σημαντικό στόχο είναι ανάγκη να σταματήσει το παζάρι των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και κλαδικών οργανώσεων με την κυβέρνηση που της δίνουν άλλοθι και νομιμοποιούν τον ψευτοδιάλογο που στήνει, να αναπτυχθούν δυναμικές αντιδράσεις κατά κλάδο και ενιαία στην εργατική τάξη και ευρύτερα.

Αν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού πάρουν τελικά μέρος στον λεγόμενο Κοινωνικό Διάλογο, πράγμα που είναι και το πιθανότερο, έχει υποχρέωση και καθήκον το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όσες άλλες υγιείς δυνάμεις δρουν στα Συνδικάτα, να τους καταγγείλουν και να τους αποκαλύψουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Η συμμετοχή των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σ' αυτό το διάλογο θα ισοδυναμεί με έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων.

To ΠΑΜΕ, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και του χαρακτήρα της επίθεσης από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, αντιλαμβάνεται ότι για να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ο αγώνας αυτός απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση. Απαιτείται η συστράτευση και η κοινή αγωνιστική δράση με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Επιβάλλεται ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Συνδικαλιστικά στελέχη που έστω και προσωρινά είναι διατεθειμένοι να πορευτούν από κοινού με το ΠΑΜΕ στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Με την εκτίμησή μας αυτή, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δε μας ενδιαφέρουν ούτε "αποκλειστικότητες" ούτε "πρωτοκαθεδρίες" στον αγώνα αυτό. Αυτό που μας πονά και μας απασχολεί είναι να φουντώσει η λαϊκή οργή και να βγουν στην πάλη τα λαϊκά στρώματα στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να συγκροτήσουμε σήμερα εδώ όλοι μαζί ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, που θα είναι ΑΝΟΙΧΤΗ, θα παίρνει πρωτοβουλίες και θα πρωτοστατεί για την οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα και ταυτόχρονα σε συμμαχία και κοινή δράση με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις και οργανώσεις, να παρεμποδίζει την κυβέρνηση, να φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Θα προωθεί και θα στηρίζει μορφές πάλης που να αντιστοιχούν στη σφοδρότητα της επίθεσης και στην οξύτητα της αντιπαράθεσης, να συμβάλει στην κλιμάκωση της πάλης, στο ξεσκέπασμα της κυβέρνησης στην παρεμπόδιση των στόχων της.

Οι θέσεις του ΠΑΜΕ για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν βάση για διέξοδο και λύσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Είναι χρήσιμο να υιοθετηθούν από τα συνδικάτα και να αποτελούν στόχους πάλης τους και να αναπτύσσεται η δράση με βάση αυτούς τους στόχους.

Για την ανάπτυξη όμως της κοινής δράσης απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης δεν αποτελεί όρο η αποδοχή των θέσεών μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που οι ταξικές δυνάμεις είναι στη μειοψηφία. Βάση συσπείρωσης για την ανάπτυξη της κοινής δράσης αποτελεί η αντίθεση στα αντεργατικά μέτρα και τις μεθόδους παγίδευσης των εργαζομένων όπως είναι ο κοινωνικός διάλογος».

Γ. ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Αντίσταση στην τελική έφοδο

Σημεία της εισήγησης του μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκου, στη σύσκεψη

«Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που η πάλη των εργαζομένων επέβαλε στον προηγούμενο αιώνα. Με τις ρυθμίσεις αυτές, που αποτελούν υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, έχει στρωθεί ο δρόμος για την ΤΕΛΙΚΗ ΕΦΟΔΟ των αντιδραστικών δυνάμεων σε βάρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Λίγο πριν την τελική έφοδο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον πρόσφατο νόμο για την ανατροπή των Εργασιακών Σχέσεων, λεηλατεί τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Οργανισμών, μέσω του Χρηματιστηρίου, σπρώχνοντας 70 περίπου δισ. δραχμές μέχρι τώρα στις τσέπες των επιτήδειων, σήμερα στη Βουλή διαλύει ουσιαστικά το ΕΣΥ και καθαγιάζει τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην υγεία κλπ.

Η τελική έφοδος σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως επικεντρώνεται:

  • Στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.
  • Στη μείωση του ύψους των συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Στην απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Στη συνολική μετακύληση των αποθεματικών των Ταμείων, μέσω του Χρηματιστηρίου, προς το κεφάλαιο.
  • Στη δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας για πρόληψη και περίθαλψη.
  • Στο χτύπημα των επικουρικών ταμείων και της επικουρικής σύνταξης.
  • Στην αφαίμαξη της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ειδικών ταμείων».
Τα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα

Σχετικά με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των φιλικών τους Μέσων ενημέρωσης και των χειροκροτητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να χρυσώσουντο χάπι για τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους και τη φτωχή αγροτιά, ο Γ. Μαυρίκος ανέφερε:

«Η επίκληση του οικονομικού προβλήματος των ταμείων, χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για την επιβολή των αντιασφαλιστικών μέτρων. Η αύξηση των ελλειμμάτων αφορά ένα σύνολο παραγόντων που αντανακλούν τον αντιλαϊκό, αντιασφαλιστικό χαρακτήρα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την ενίσχυση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, τις αξεπέραστες αντιθέσεις του καπιταλισμού».

Επίσης, σημείωσε ότι «η λογική της "ανταποδοτικότητας" που προβάλλουν η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν αφορά την ισοτιμία στον καθορισμό του συνταξιοδοτικού μισθού και τη σύνδεσή του με το χρόνο ασφάλισης των εργαζόμενων. Αντιμετωπίζει την κοινωνική ασφάλιση ως εμπόρευμα, αρνείται τον κοινωνικό της χαρακτήρα, καλλιεργεί τον ατομικισμό και την αντίληψη της εμπορευματοποίησης. Αποτελεί "πολιορκητικό κριό" για τη διάλυση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης».

Αναφερόμενος σε ένα ακόμη επιχείρημα, τόνισε ότι «Η επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών - κοινωνικών δικαιωμάτων συνδέεται με τη δημαγωγική προβολή των «πλεονεκτημάτων» της ιδιωτικής ασφάλισης που αποτελεί μέσο εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων, κερδοφόρα επιχείρηση του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών».

Τέλος, επισήμανε: «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπιση του κυβερνητικού ισχυρισμού που αναφέρει ότι με τα νέα μέτρα δε θα θιγούν τα «ώριμα δικαιώματα». Πρόκειται για προπαγανδιστικό, τέχνασμα που επιδιώκει να εφησυχάσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δεν επιτρέπει «οάσεις» είναι ολομέτωπη, πλήττει θεμελιακά δικαιώματα, το σύνολο των εργαζόμενων, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».

Προτάσεις προς την Επιτροπή Αγώνα

Εισηγητικά τέθηκαν οι εξής συγκεκριμένες προτάσεις για τη νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα

Αμεσα να οργανώσει Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και σε άλλες κεντρικές πρωτεύουσες νομών.

Να συντάξει υπόμνημα για συγκέντρωση υπογραφών προς την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα.

Να εκδώσει και να κυκλοφορήσει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους εργαζόμενους.

Να απαιτήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να του τονίσει την απόφαση της Εργατικής Τάξης να αντισταθεί ανυποχώρητα.

Να γίνουν Συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης σ' όλους τους νομούς, να γίνουν περιοδείες σε χώρους δουλιάς, κλάδους και συνοικίες. Στόχος μας να είναι η συγκρότηση ανάλογων ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ στους νομούς, στους κλάδους και στις επιχειρήσεις.

Αμεσα η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ και όλες οι δυνάμεις μας στο συνδικαλιστικό και γενικότερα στο μαζικό κίνημα να συμβάλουν στην ένταση των παρεμβάσεων των συνδικάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να προετοιμάσουν και οργανώσουν κινητοποιήσεις για τα ζητήματα αυτά σε μια σειρά χώρους όπου π.χ. είναι άσχημες οι συνθήκες δουλιάς, όπου γίνονται εργατικά ατυχήματα, στο ιατρείο του ΙΚΑ κ.α. Να προβάλουμε κατάλληλα και να αναδείχνουμε αυτές τις κινητοποιήσεις κατάλληλα, ώστε να ανεβαίνει το κλίμα.

Να θέσουμε θέμα σε όλα τα συνδικάτα και να επιδιώξουμε να πάρουν αποφάσεις με βάση τη θέση της καταδίκης των μέτρων και της αντίθεσης στον κοινωνικό διάλογο και να καταλήξουν σε πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Αγώνα και συσπειρώσεις να αναπτύξουν μια μεγάλη καμπάνια μέσα στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές. Να υπάρξει προσανατολισμός για μια μαζική μαχητική απάντηση με συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στις 14 Μάρτη, που να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις από εργαζόμενους, ΕΒΕ, αγρότες.

Να υπάρξει ετοιμότητα ώστε να δοθούν μαζικές απαντήσεις στις προσπάθειες να προβάλει δημόσια η κυβέρνηση τα μέτρα με εκδηλώσεις - φιέστες ή να προχωρήσει ο κοινωνικός διάλογος.

Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2001 να έχει βασικό αντικείμενο την αντίθεση στα μέτρα για την ΚΑ. Να προηγηθούν πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες.

Να μην υπάρξει επανάπαυση. Να συνεχιστεί το πρόγραμμα αγωνιστικών δραστηριοτήτων και το επόμενο διάστημα.

Να παίρνουν οι πρωτοβουλίες μας παλλαϊκά χαρακτηριστικά, όπου πατεράδες, μανάδες και παιδιά να βγαίνουν στους δρόμους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Να συντονιστούμε με συνδικάτα και εργατικές δυνάμεις στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη στην ενιαία προσπάθεια για την απόκρουση των επιθέσεων του κεφαλαίου.

Συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο

Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών, φορέων και απλών πολιτών στη σύσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και το συντονισμό του αγώνα για τη ματαίωση των αντιλαϊκών σχεδίων κυβέρνησης - ΕΕ για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Πλατιά ανοιχτή σύσκεψη, με θέμα την κοινωνική ασφάλιση, διοργανώνει αύριο και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Η εκδήλωση γίνεται στις 6 το απόγευμα στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και θα παρευρεθεί το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος.

Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης κατά της κατεδάφισης του υπάρχοντος κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση, συγκαλεί την Τετάρτη 14 Φλεβάρη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, θα μιλήσει μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Τα μέλη της Επιτροπής

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που συστήθηκε είναι τα εξής:

Μαυροδόγλου Διαμαντής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μπουλούγαρης Γιώργος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Φωτόπουλος Τάσος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Αβραμίδης Αντρέας μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Τσώλης Αλέξης μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, Μπούτας Βαγγέλης αγρότης, Χαλβατζόγλου Χάρης πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Παπαδόπουλος Δημήτρης ΕΒΕ, Χριστόπουλος Κώστας μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Κίσσας Δημήτρης μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, Σκεπετάρης Χριστόφορος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Αγκαβανάκης Δημήτρης μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Κολοβός Βασίλης πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Τσίρκας Πολύβιος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σούκης Δημήτρης από τη ΔΕΗ, Βανδώρος Τάκης πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Μπαλούρος Μπάμπης αγρότης, Σταυρόπουλος Γιάννης μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Κώτσιας Σπύρος μέλος του ΔΣ της ΠΟΣ, Μαυρίκος Γιώργος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Ζαζόπουλος Ανδρέας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Σώκου Ζωή πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, Τουμπέλης Βασίλης πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, Θεοδώρου Δήμος πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Τούσσας Γιώργος πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ