Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό τείχος

Απόσπασμα της εισήγησης σχετικά με τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα για την ενότητα δράσης για το ασφαλιστικό

«Στο ΠΑΜΕ εκτιμούμε ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να ορθώσει ένα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ απέναντι στην κυβέρνηση και στους βιομήχανους. Ομως, για να είναι αποτελεσματικό το τείχος αυτό, χρειάζεται ο ενωμένος ταξικός αγώνας και η ενεργοποίηση πριν απ' όλα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνος του κανένας κλάδος δε θα σωθεί. Ούτε μπορούν οι κορυφές μόνες τους να κρίνουν την έκβαση αυτής της μάχης».

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται για:

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.
  • Οργανισμούς ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ αυτοδιοικούμενους, αυτοδιαχειριζόμενους.
  • Ανάληψη όλων των οικονομικών βαρών από κράτος και εργοδότες.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε άντρες και γυναίκες, στα μεικτά και βαρέα.
  • Αύξηση του ύψους των συντάξεων.
  • Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενταγμένο σε κεντρικό Εθνικό Σχεδιασμό με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο.
  • Κάλυψη με ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες ολόκληρου του πληθυσμού πλήρως και εφ' όρου ζωής.
  • Ξεχωριστή φροντίδα στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και στις οικογένειές τους.
  • Σύστημα Υγείας προσανατολισμένο στην πρόληψη και στην προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες.
  • Κρατικό Οργανισμό Φαρμάκου με καθετοποιημένη παραγωγή.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, των εργαζομένων στο φασόν και στους μερικά απασχολούμενους.
  • Πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή 35ωρου - 5ημερου - 7ωρου, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια.
  • Κατάργηση εισφοροαπαλλαγών, εισφοροδιαφυγών και εισφοροδιακανονισμών.
  • Καθολική μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών.
Η τακτική του ΠΑΜΕ

«Αμεσος στόχος μας είναι να υπάρξει έγκαιρο φούντωμα των αντιδράσεων, πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να παρεμποδιστεί η κυβέρνηση να φέρει τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή.

Για να προωθήσουμε έναν τέτοιο σημαντικό στόχο είναι ανάγκη να σταματήσει το παζάρι των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και κλαδικών οργανώσεων με την κυβέρνηση που της δίνουν άλλοθι και νομιμοποιούν τον ψευτοδιάλογο που στήνει, να αναπτυχθούν δυναμικές αντιδράσεις κατά κλάδο και ενιαία στην εργατική τάξη και ευρύτερα.

Αν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού πάρουν τελικά μέρος στον λεγόμενο Κοινωνικό Διάλογο, πράγμα που είναι και το πιθανότερο, έχει υποχρέωση και καθήκον το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όσες άλλες υγιείς δυνάμεις δρουν στα Συνδικάτα, να τους καταγγείλουν και να τους αποκαλύψουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Η συμμετοχή των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σ' αυτό το διάλογο θα ισοδυναμεί με έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων.

To ΠΑΜΕ, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και του χαρακτήρα της επίθεσης από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, αντιλαμβάνεται ότι για να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ο αγώνας αυτός απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση. Απαιτείται η συστράτευση και η κοινή αγωνιστική δράση με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Επιβάλλεται ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Συνδικαλιστικά στελέχη που έστω και προσωρινά είναι διατεθειμένοι να πορευτούν από κοινού με το ΠΑΜΕ στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Με την εκτίμησή μας αυτή, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δε μας ενδιαφέρουν ούτε "αποκλειστικότητες" ούτε "πρωτοκαθεδρίες" στον αγώνα αυτό. Αυτό που μας πονά και μας απασχολεί είναι να φουντώσει η λαϊκή οργή και να βγουν στην πάλη τα λαϊκά στρώματα στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να συγκροτήσουμε σήμερα εδώ όλοι μαζί ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, που θα είναι ΑΝΟΙΧΤΗ, θα παίρνει πρωτοβουλίες και θα πρωτοστατεί για την οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα και ταυτόχρονα σε συμμαχία και κοινή δράση με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις και οργανώσεις, να παρεμποδίζει την κυβέρνηση, να φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Θα προωθεί και θα στηρίζει μορφές πάλης που να αντιστοιχούν στη σφοδρότητα της επίθεσης και στην οξύτητα της αντιπαράθεσης, να συμβάλει στην κλιμάκωση της πάλης, στο ξεσκέπασμα της κυβέρνησης στην παρεμπόδιση των στόχων της.

Οι θέσεις του ΠΑΜΕ για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν βάση για διέξοδο και λύσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Είναι χρήσιμο να υιοθετηθούν από τα συνδικάτα και να αποτελούν στόχους πάλης τους και να αναπτύσσεται η δράση με βάση αυτούς τους στόχους.

Για την ανάπτυξη όμως της κοινής δράσης απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης δεν αποτελεί όρο η αποδοχή των θέσεών μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που οι ταξικές δυνάμεις είναι στη μειοψηφία. Βάση συσπείρωσης για την ανάπτυξη της κοινής δράσης αποτελεί η αντίθεση στα αντεργατικά μέτρα και τις μεθόδους παγίδευσης των εργαζομένων όπως είναι ο κοινωνικός διάλογος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ