Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΚΟΥΑΡΚ»
Εργοδοτική βία και αστυνομική πρόκληση

Στελέχη της εταιρίας και πληρωμένοι «μπράβοι» επιτέθηκαν βίαια σε συνδικαλιστές που πήγαν στα γραφεία της, για να απαιτήσουν να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία. Στη σύλληψη και των θυμάτων προχώρησε η Αστυνομία. Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά, απαντούν οι εργαζόμενοι 

Με ωμή βία και ξυλοδαρμούς που πήραν χαρακτήρα δολοφονικής επίθεσης, απάντησαν οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ» - ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφάλειας «σεκιούριτι σύστεμ σέρβις» - στο αίτημα συνδικαλιστών, μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα της τραμπούκικης, άνανδρης επίθεσης από πληρωμένους «μπράβους» και στελέχη της εταιρίας, με εντολή του πρώην διοικητή Ασφάλειας Αττικής Θ. Παπαφίλη - επίσης στελέχους της εταιρίας - ήταν να συλληφθούν μαζί με τους θύτες και οι συνδικαλιστές, ύστερα από την προσαγωγή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά. Πρόκειται για τον γραμματέα του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτση, του αναπληρωτή γραμματέα Τ. Ιατρόπουλο και δυο ακόμα μέλη της διοίκησης. Κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων του Πειραιά που συγκεντρώθηκαν έξω από την Ασφάλεια χτες το απόγευμα, του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, αλλά και του Α. Σκυλλάκου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, αργά το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η σύλληψη και κράτηση των συνδικαλιστών επί πολλές ώρες, παρότι υπήρχε Εισαγγελέας υπηρεσίας που μπορούσε να αναλάβει την υπόθεση, είναι συνειδητή επιλογή που φανερώνει το κυβερνητικό «δόντι» που έχει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας. Σήμερα στις 11 το πρωί με απόφαση του ΕΚΠ και σωματείων θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια του Πειραιά.

Μπράβοι και απόστρατοι της Ασφάλειας σε δράση!

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πήγε στην εταιρία, μετά από επώνυμες καταγγελίες εργαζομένων που απολύθηκαν παράνομα ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα, προκειμένου να απαιτήσει από τους υπεύθυνους να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο προσωπάρχης Α. Μενούτης, με απειλητικό ύφος απαίτησε να μείνουν μόνο τρεις συνδικαλιστές και προκειμένου να συζητηθεί επί της ουσίας το πρόβλημα, παρέμεινε μέσα μια μικρή αντιπροσωπεία.

Ταυτόχρονα, με εντολή των υπευθύνων ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά «σεκιούριτι» να προσέλθουν στην εταιρία. Μόλις, η συζήτηση μεταξύ των συνδικαλιστών και του Α. Μενούτη πήρε «φωτιά» καθώς ο προσωπάρχης υποστήριζε ότι είναι καθ' όλα νόμιμος, με εντολή του Θ. Παπαφίλη μπούκαραν στο γραφείο οι «μπράβοι» και παρά την προσπάθεια των συνδικαλιστών να υπάρξει ηρεμία, χίμηξαν οι τραμπούκοι πάνω από γραφεία και τζαμαρίες και άρχισαν να χτυπούν με όλο τους το μίσος βίαια τους συνδικαλιστές. Ρόλο τραμπούκου ανέλαβε και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ι. Πετρόπουλος που άρχισε και ο ίδιος να χτυπά. Ολα αυτά μπροστά στα μάτια του εντολέα Θ. Παπαφίλη που «επόπτευε» τον ξυλοδαρμό. Με κλοτσιές και μπουνιές πέταξαν έξω από την εταιρία τους συνδικαλιστές και μάλιστα κάποια στιγμή ο «αρχιμπράβος» Σπύρος Ντετιλής απομόνωσε τον Μ. Νουφαρίτση και άρχισε να τον χτυπά στο πρόσωπο. Αντίστοιχη «δουλιά» λίγο πιο δίπλα έκανε ο «αρχιμπράβος» Καλιγέρης! Ο Μ. Νουφαρίτσης πήγε στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν κακώσεις στο πρόσωπό του και σήμερα θα περάσει ιατροδικαστική εξέταση.

Για πάνω από μισή ώρα οι συνδικαλιστές περίμεναν να έρθει η αστυνομία και μόνο έπειτα από συνεχή διαβήματα προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μετά την προσέλευση δεκάδων συνδικαλιστών, κατέφθασαν οι αστυνομικοί! Επίσης, μόνο μετά από την έντονη και οργισμένη αντίδραση σύσσωμης της διοίκησης του ΕΚΠ και συνδικαλιστών από πρωτοβάθμια σωματεία προχώρησαν στη σύλληψη των πληρωμένων «σεκιούριτι», αλλά και των απόστρατων που συμμετείχαν στη βιαιοπραγία! Τον δε Σπ. Ντετιλή τον κρατούσαν κλειδωμένο στα γραφεία, προκειμένου να τον προστατέψουν!

Στην Ασφάλεια Πειραιά έγινε αμέσως διάβημα στον Ταξίαρχο Στεφανή για την καθυστέρηση της Αστυνομίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση των μηνύσεων και η σύλληψη των συνδικαλιστών. Λίγο μετά τις 4.30 το μεσημέρι ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που επιχείρησε να πάει στην Ασφάλεια για να δει τους κρατούμενους συνδικαλιστές, στελέχη της εταιρίας κατά την είσοδό του είπαν στους αστυνομικούς ότι ήταν ένας από αυτούς που τους «επιτέθηκαν», με αποτέλεσμα να συλληφθεί και ο ίδιος, ο οποίος δεν ήταν στο χώρο όταν έγινε το περιστατικό! Θα καταθέσει μήνυση σήμερα για ψευδορκία!

Εξω από την Ασφάλεια συνεχώς κατέφθαναν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Στις 7.50 και ενώ είχε ενισχυθεί η είσοδος της Ασφάλειας από διμοιρίες των ΜΑΤ οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν προπηλακισμούς, ενώ έγινε προσπάθεια να μην επιτραπεί η είσοδος στον Γ. Μίχα. Κάτω από την πίεση του κόσμου και την παρέμβαση του Αγγ. Τζέκη, δόθηκε εντολή από τον Εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι συνδικαλιστές, γιατί, όπως είπε, δε συντρέχει λόγος για την κράτησή τους. Πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι μαζί με τους συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τραμπούκοι.

Ο Τ. Ιατρόπουλος κατά τη διάρκεια της κράτησής του δήλωσε στο «Ρ»: «Πρόκειται για βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από πληρωμένους τραμπούκους που διαιωνίζουν το καθεστώς παρανομίας στην εργασία, γράφοντας τους νόμους στα πιο παλιά παπούτσια τους».

Μετά την απελευθέρωσή του, ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ανέφερε: «Η εργοδοσία σήμερα αποθρασυμένη από την κυβερνητική πολιτική, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Δε δίστασε να χτυπήσει βάρβαρα αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε, να υποχωρήσουμε, με τον αγώνα μας με τις δυναμικές μας κινητοποιήσεις θα δώσουμε την απάντηση».

Ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ: «Το γεγονός - ανέφερε - ότι οι συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι οφείλεται στη δική σας παρουσία και παρέμβαση. Εμείς θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων όπως είναι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλιάς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε προς τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους: «Σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέταξε το προσωπείο της. Πιστεύει ότι μπορεί να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Της λέμε ότι λάθος πόρτα χτύπησε. Μπορεί στη Βουλή με τη διαμορφωμένη πλειοψηφία, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να περνάει τα αντεργατικά της μέτρα αλλά όπως αποδείχτηκε σήμερα δεν μπορεί να τα περάσει στους εργάτες. Οπως αποδείχτηκε σήμερα, με την παρέμβαση του ΚΚΕ και τη μαζική σας παρουσία ότι η πρόταση του ΚΚΕ να πάρουν οι εργάτες την υπόθεση στα χέρια τους είναι ο μόνος δρόμος. Ο δρόμος του μετώπου είναι η μόνη λύση και διέξοδος».

Ασυδοσία με πλήρη κάλυψη

Η «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ», εκτός των άλλων, έχει πολλές συμβάσεις με το δημόσιο (νοσοκομεία, διυλιστήρια, ΟΑΕΔ κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα ασυδοτεί σε βάρος των εργαζομένων, γεγονός που φανερώνει την πλήρη κάλυψη που τους παρέχεται.

Χτες, μετά τα επεισόδια στο χώρο πήγε αρμόδια Επιθεωρήτρια Εργασίας, προκειμένου να κάνει έλεγχο. Είναι αποκαλυπτική η στάση των υπευθύνων που αρνήθηκαν να της επιτρέψουν την είσοδο στο χώρο και μόνο κάτω από την επίμονη απαίτηση των συνδικαλιστών του ΕΚΠ υποχώρησαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας και δέχτηκαν τον έλεγχο παρουσία δυο μελών της διοίκησης του ΕΚΠ. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις, δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι όροι απασχόλησης και αμοιβής. Εμφανίζονται μόνο 160 εργαζόμενοι, ενώ με βάση επώνυμες καταγγελίες απασχολούνται πάνω από 700 εργαζόμενοι. Οι 160 εργαζόμενοι εμφανίζεται να δουλεύουν και να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με μέσο όρο 15 - 16 ημερομίσθια το μήνα, ενώ από μαρτυρίες εργαζομένων δουλεύουν τουλάχιστον 25 μέρες. Ταυτόχρονα, συνεχώς έφταναν στην εταιρία εργαζόμενοι που δήλωναν ότι επιδιώκουν να πληρωθούν, αλλά η εταιρία συνεχώς το αναβάλλει. Ο Α. Μενούτης αρνήθηκε να παραλάβει το δελτίο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ