Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο φόντο οξυμένων προβλημάτων

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης παρουσίασε απολογισμό και προγραμματισμό στα πλαίσια της ταξικής συναίνεσης

Από τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας
Από τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας
Με την ανεργία, τη μερική απασχόληση και τη «μαύρη» εργασία, να χτυπάνε την πόρτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και τις πολυεθνικές να κυκλώνουν τον κλάδο του τουρισμού, ξεκίνησε χθες το 36ο εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού. Συνεχίζεται και σήμερα και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του, αύριο με την εκλογή νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ. Ενα συνέδριο που στιγματίστηκε από τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ, η οποία με νόθες διαδικασίες επιχειρεί να διασφαλίσει την πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων Κασσάνδρας, Πύργου, Φλώρινας και του σωματείου Μαγείρων Πάτρας δεν είναι νόμιμοι, καθώς πάνω από τους μισούς ψηφίσαντες στα σωματεία αυτά δεν είχαν βιβλιάρια ασθενείας.

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) Χρ. Κατσώτης ζήτησε από τους συνέδρους να μη συμμετέχουν οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι, πράγμα όμως που δεν έγινε δεκτό, από τους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι η ΔΑΚΕ δήλωσε «παρών».

Οι συσκέψεις και ο «κοινωνικός διάλογος» είναι αυτά που πλεόνασαν στην κυριολεξία στον τρίχρονο απολογισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, τον οποίο έκανε ο πρόεδρός της Στ. Κωλέτσης, ανοίγοντας και τις εργασίες του συνεδρίου. Ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προηγούμενων χρόνων ο Στ. Κωλέτσης περιορίστηκε στην αναφορά των προβλημάτων του κλάδου, παρακάμπτοντας τόσο τις αιτίες που τα δημιούργησαν όσο και τις ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για αυτά, αφού αρκέστηκε σε μια στάση αδράνειας.

Οσον αφορά το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια, περιορίζεται και πάλι σε κάθε είδους διαλόγους, καθώς όπως τόνισε ο Στ. Κωλέτσης: «Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι διαλεκτικό. Ο διάλογος είναι το εργαλείο που το συνδικάτο κάνει γνωστά τα αιτήματά ή τα προβλήματά του προς την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους κοινωνικούς φορείς!» Αποκηρύσσοντας ουσιαστικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.

Να «φτιασιδώσει» την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και να νομιμοποιήσει τη συνδικαλιστική της απραξία επιχείρησε ο πρόεδρος της Χρ. Πολυζωγόπουλος που παρευρέθηκε στην έναρξη του συνεδρίου, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή του, στη συμβιβασμένη Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού. Την ίδια ώρα θριαμβολογούσε, για τη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ξεχνώντας ότι μετά τον «κοινωνικό διάλογο» που άνοιξε η ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση έχει ανατραπεί όλο το πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκε η Αιμ. Αγκαβανάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο χαιρετισμό της στο συνέδριο. Οπως σημείωσε «το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν δραματικά οι οικονομικοί και εργασιακοί όροι που καθορίζουν την κατάσταση της εργατικής τάξης».

«Οι κατώτερες αποδοχές και ο μέσος μισθός βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του '89, σε πραγματικές τιμές. Το 50% όλων των συνταξιούχων παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, 130.000 δρχ. Το 23% του Ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα κέρδη όμως των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των Τραπεζιτών αυξήθηκαν και αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς», τόνισε η Αιμ. Αγκαβανάκη. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους ν' αγωνιστούν καθώς όπως σημείωσε δικαιούνται μια καλύτερη τύχη «να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και να στοχεύσουν σε μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του εργαζόμενου ανθρώπου. Αυτός είναι και ο μονόδρομος των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων στο συνέδριο χαιρέτισαν ο Βουλευτής της ΝΔ Αν. Λιάσκος και ο Γ.Τόλιος μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ