Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση

Σε κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Δυναμική κινητοποίηση χτες στη Λάρισα

Την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ επανέλαβε και χτες ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες. Το μόνο που «υποσχέθηκε» ο υπουργός ήταν ότι δεν πρέπει να φοβούνται για τις εργασιακές σχέσεις.

Οπως επισήμαναν μετά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, δεν έλαβαν καμία απάντηση στα ερωτήματα που υπέβαλαν στον υπουργό και για τα εργασιακά αλλά και για τη λειτουργία του ΟΑΕΔ και τα σενάρια για τη σύσταση Ανωνύμων Εταιριών. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κατέθεσε για άλλη μια φορά τις θέσεις των εργαζομένων για δημόσιο ενιαίο ΟΑΕΔ, υπέρ των συμφερόντων των ανέργων και όχι των ιδιωτών, αναβάθμιση του Οργανισμού και αύξηση των πενιχρών επιδομάτων που δίνει.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η στάση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, που ζήτησε τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξε όμως ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει πάρει θέση για την αναδιάρθρωση που ετοιμάζει η κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες απαντήσεις!!!

Να σημειώσουμε ότι προχτές, μέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, οι Γενικές Συνελεύσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν την Ομοσπονδία να κηρύξει νέα 48ωρη απεργία και Γενική Συνέλευση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ στη Λάρισα

Σε κατάληψη του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ στη Λάρισα προχώρησαν χτες τα μέλη της διοίκησης και πολλοί συνδικαλιστές σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος του Οργανισμού. Εκεί ήταν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, οι μαθητές των σχολών και άνεργοι, οι οποίοι δήλωναν την ικανοποίησή τους για την έμπρακτη συμπαράσταση του ΕΚΛ στον αγώνα που δίνουν κατά της ιδιωτικοποίησης. Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση συνδικαλιστές και εργαζόμενοι κατάφεραν να σταματήσουν για περίπου τρεις ώρες τη λειτουργία των γραφείων της περιφερειακής διοίκησης του Οργανισμού, της υπηρεσίας του νομού, του κέντρου προώθησης ανέργων και των σχολών μαθητείας.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιόγκας, τόνισε ότι με το σχέδιο ξεπουλήματος η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τον ΟΑΕΔ στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και των εργοδοτών. Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους, τους μαθητές και τους άνεργους σε διαρκή αγώνα κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και δηλώνει ότι αγωνίζεται μαζί τους, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση και το ξεπούλημα του ΟΑΕΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και συνεχίζει: «Τη νέα μορφή του ιδιωτικοποιημένου-ξεπουλημένου ΟΑΕΔ υπαγορεύει η ΕΕ και προωθείται από το "Επιχειρησιακό Σχέδιο", που θ' αντιμετωπίζει τους άνεργους και τους μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ σαν πελάτες. Το μεγάλο κεφάλαιο αναλαμβάνει, ευθέως, να ροκανίζει τα δισεκατομμύρια που προορίζονται για την επιδότηση των ανέργων. Ο ΟΑΕΔ, που ετοιμάζουν η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, δε θα θυμίζει τίποτα από τον παλιό ΟΑΕΔ, παρά τα προβλήματα και τις κυβερνητικές πολιτικές σε βάρος του που έχουν εφαρμοστεί. Τον ΟΑΕΔ, που ετοιμάζουν, θέλουν να τον θέσουν πλήρως στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και των εργοδοτών».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει: «Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σταματήσει να βάζει πλάτες στην ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΟΑΕΔ, με τις δήθεν "θέσεις" της για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με τον εθνικό φορέα απασχόλησης κλπ. Το ΕΚΛ θεωρεί ότι η ανακούφιση των ανέργων και η εκπαίδευσή τους είναι υπόθεση του κράτους και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων και του μεγάλου κεφαλαίου, που μοναδικό στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Δεν τους έδωσε κανείς το δικαίωμα να ιδιωτικοποιήσουν-ξεπουλήσουν τον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ είναι περιουσία των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ