ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Θα πληρώνουν τα Ταμεία!
  • Πρωτοφανής απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου με εντολή άνωθεν ώστε να μην «επιβαρύνεται οικονομικά το νοσοκομείο»
  • «Η απόφαση αυτή πρέπει να ανατραπεί», δήλωσε στο «Ρ» ο Χ. Χουρδάκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, που καταψήφισε την απόφαση

Πρόδρομο των οικονομικών αποφάσεων, που θα παίρνουν στο μέλλον τα περίφημα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας-Πρόνοιας, Αλ. Παπαδόπουλου, προχώρησε στη μετατροπή του 82,5% των κλινών του σε θέσεις Α΄ και Β΄. Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση των καταβαλλόμενων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία νοσηλίων από 20 έως 77% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας. Η απόφαση ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτός απ' τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Χ. Χουρδάκη.

Βέβαια, η διαβάθμιση των θέσεων υπάρχει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αλλά ο αριθμός τους είναι ελάχιστος και ως ποσοστό επί του συνόλου είναι μονοψήφιος. Αν λοιπόν και άλλα νοσοκομεία προχωρήσουν σε τέτοιου είδους αποφάσεις, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν νέα επιβάρυνση, που θα προστεθεί σε εκείνη που επιβλήθηκε το 1998, όταν με απόφαση της κυβέρνησης επιβλήθηκαν τα διαφοροποιημένα νοσήλια. Τότε τα νοσήλια διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του Πίνακα που δημοσιεύουμε και μεταφράστηκαν σε αυξήσεις από 29 έως 64%, ανάλογα με τη θέση νοσηλείας.

Ενας απ' τους κύριους λόγους της μη διαβάθμισης των θέσεων είναι ο κακός ξενοδοχειακός εξοπλισμός των νοσοκομείων. Στο «Αγία Ολγα» - και ύστερα από αγώνες - λειτούργησε το 1991 η νέα πτέρυγα, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1980. Επίσης, ανακαινίστηκε ένα μέρος της παλιάς πτέρυγας.

Ετσι λοιπόν οι καλές κλίνες προσφέρονται για «αναβάθμιση». Με αιτιολογικό ένα πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας για διαφυγόντα έσοδα, χτες έγινε εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέφερε ότι «επιβάλλεται η διαβάθμιση των θέσεων ώστε να αυξηθούν τα νοσήλια που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτως ώστε να καλύπτουν το πραγματικό κόστος νοσηλείας των ασθενών χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά το νοσοκομείο»! Ακόμα επικαλείται το ΠΔ 517/91 για τις ιδιωτικές κλινικές.

Το «Αγία Ολγα» διαθέτει 246 κρεβάτια - εκ των οποίων τα 16 είναι κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ΔΣ αποφάσισε τη μετατροπή σε Α΄ και Β΄ θέση των 203 κρεβατιών ήτοι του 82,5%. (Αν βέβαια δεν υπολογιστούν τα 16 κρεβάτια της ΜΕΘ τότε το ποσοστό φτάνει σε 88,2%).

Σύμφωνα με την απόφαση γίνονται οι εξής αλλαγές:

Α΄ Θέση: 8 μονόκλινοι θάλαμοι του νοσοκομείου.

Βα΄ Θέση: 33 δίκλινοι θάλαμοι ή 66 κρεβάτια.

Ββ΄ Θέση: 43 τρίκλινοι θάλαμοι ή 129 κρεβάτια.

θέση Γ΄: 4 τρίκλινοι θάλαμοι (12 κρεβάτια) και 3 πεντάκλινοι θάλαμοι (15 κρεβάτια). Σύνολο δηλαδή 27 κρεβάτια.

Οι αλλαγές αυτές θα σημάνουν αυξήσεις από 20 έως 75% στον παθολογικό τομέα, 20-74% στο χειρουργικό τομέα και 22,2-77% στον ψυχιατρικό τομέα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές κλίνες Γ΄ θέσης οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε θαλάμους άλλων θέσεων».

Χ. Χουρδάκης: «Ν' αναλάβουν ευθύνη οι δήμοι»

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του «Αγία Ολγα» δήλωσε στο «Ρ»: «Η πλειοψηφία του ΔΣ του νοσοκομείου, θέλοντας φαίνεται να δώσει εξετάσεις νομιμοφροσύνης και "εκσυγχρονισμού", έσπευσε πριν καν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την υγεία να προσαρμόσει και να εντάξει το νοσοκομείο "Αγία Ολγα" στο νέο σύστημα και στη νέα λογική. Με μια προκλητική απόφαση, πατώντας σε υπόδειξη των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, ότι έχει διαφυγόντα κέρδη από ασφαλιστικά ταμεία επειδή δεν υπάρχουν θέσεις στο νοσοκομείο, προχώρησε σε απόφαση για τη δημιουργία θέσεων νοσηλείας στο νοσοκομείο. Εδώ ας σημειωθεί ότι λόγω του ότι στο νοσοκομείο λειτουργεί νέα πτέρυγα και έχει ανακαινιστεί μέρος της παλιάς, ένα μεγάλο ποσοστό των θαλάμων μπορεί να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο διατίθεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Αλήθεια, πού θα βρίσκουν κρεβάτια οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ όταν οι δίκλινοι και μονόκλινοι θάλαμοι θα είναι κατειλημμένοι από τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών εταιριών; Προκλητική ήταν η στάση του διευθυντή του νοσοκομείου, που δικαιολόγησε το όλο εγχείρημα, με το ότι το νοσοκομείο θα εισπράξει από αυτή την υπόθεση επιπλέον 50-70 εκατ. ετησίως. Οταν τα χρέη του νοσοκομείου αγγίζουν τα 2,5 δισ. λόγω της υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ενώ το τρέχον χρέος των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξεπερνάει τα 300 εκατ.

Και ο Χ. Χουρδάκης κατέληξε: «Το νοσοκομείο μας είναι το μοναδικό πλήρως αναπτυγμένο νοσοκομείο στη Βορειοδυτική Αθήνα, από Νέα Ιωνία έως Μενίδι, που για δεκαετίες ήταν αποκούμπι της φτωχολογιάς της περιοχής. Σε συνδυασμό με το ότι ετοιμάζεται το κλείσιμο μικρότερων νοσοκομείων της περιοχής, ο λαός της ευρύτερης περιοχής πρακτικά θα μείνει χωρίς νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το σωματείο των εργαζομένων και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής - και εδώ έχουν τεράστια ευθύνη οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των γύρω δήμων - οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν για να ανατραπεί εδώ και τώρα η προκλητική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Ιδιαίτερα πρέπει να καταδικαστούν ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ο εκπρόσωπος των γιατρών, που στο όνομα του εκσυγχρονισμού και των 70 εκατομμυρίων έδωσαν τη συγκατάθεσή τους σε αυτή την απαράδεκτη προκλητική απόφαση».

ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Προσθήκη ενός ΠΕΣΥ!

«Με τις ΑΕ γίνεται μια ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων από κάτω προς τα πάνω», υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης στη συζήτηση της Βουλής

Με τη συζήτηση των άρθρων που αφορούν τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ) συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στη Βουλή. Η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εστιάστηκε πάντως σε επιμέρους ζητήματα της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών αυτών.

Αναφερόμενος συνολικά στη νέα δομή που προωθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι «αφήνει περιθώρια άλλων αλλαγών που θα γίνουν στα πλαίσια των ΠΕΣΥ», αφού «με την ίδρυσή τους καταργείται η νομική υπόσταση των νοσοκομείων», τονίζοντας ότι είναι γνωστές οι κατευθύνσεις της ΕΕ για «μείωση των κρεβατιών του δημόσιου» και ότι «το υπουργείο θα έχει το δικαίωμα για μετακινήσεις των ανθρώπων που εργάζονται στο σύστημα ή στο νοσοκομείο». Παράλληλα επισήμανε ότι «αποφασίζεται η ίδρυση ΑΕ που αναλαμβάνει παρά πολλά καθήκοντα, δηλαδή γίνεται μια ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων από κάτω προς τα πάνω».

Αναφορικά με τα προβλεπόμενα για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων σημείωσε: «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», αφού με «έμμεσο τρόπο» προωθείται η «καθήλωση του βασικού μισθού και δεν έχουμε δημιουργία καινούριων θέσεων».

Χτες, παρουσιάζοντας επιμέρους νομοτεχνικές αλλαγές, ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε τη δημιουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, ανταποκρινόμενος και σε σχετικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ΠΕΣΥ που προβλέπει το νομοσχέδιο σε 17 συνολικά. Την ευαρέσκειά του για την εξέλιξη εξέφρασε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης. Οσον άφορα το θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών και τη δυνατότητά τους για διατήρηση ιδιωτικών ιατρείων, ο Αλέκος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δε θα υπάρξει καμιά τροποποίηση με τροπολογία ή άλλο τρόπο σε όσα προβλέπονται ήδη στο νομοσχέδιο.

  • Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών Κινδύνων, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση το Συμβούλιο θα ασκεί επιδημιολογική επιτήρηση και συνολικά θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα καταθέτοντας μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση «προτάσσεις πρόληψης από βιολογικούς και τοξικούς κινδύνους». Θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς καθηγητές και έναν εκπρόσωπο από τα υπουργεία Υγείας, Εθνικής Αμυνας, Περιβάλλοντος και Γεωργίας. Οσον άφορα τη λειτουργία του θα στηρίζεται από το προσωπικό και τις υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.
Να λειτουργήσει ο «Αγιος Παύλος»

Τη λειτουργία του νοσοκομειακού συγκροτήματος «Αγιος Παύλος», προκείμενου να καλυφθούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ζήτησε στα πλαίσια σχετικής Ερώτησής του, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Το εν λόγω νοσοκομείο σημειώνουμε έκλεισε εξαιτίας της λειτουργίας του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα έλλειψης υποδομής και άλλα προβλήματα όπως αυτό του αξονικού τομογράφου». Κάνοντας τη γενική παρατήρηση σχετικά με τις συνολικές κυβερνητικές προθέσεις, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή επιδιώκεται η μετάθεση και αυτού του τομέα, μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές, στους ιδιώτες. Ειδικά για τη λειτουργία των δυο μονάδων ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι τα σωματεία των νοσοκομείων έχουν κάνει υπεύθυνες συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας πως «θα μπορούσε το πρώτο γενικό νοσοκομείο στο Φοίνικα να λειτουργήσει ως περιφερειακό νοσοκομείο και να καλύψει τις οργανικές θέσεις από αποσπασμένο προσωπικό που είναι σε άλλα νοσοκομεία».

Απαντώντας η υφυπουργός Υγείας, Χριστίνα Σπυράκη, σημείωσε ότι «το νοσοκομείο "Παπανικολάου" είναι λειτουργικά ενταγμένο στο ΕΣΥ» προσθέτοντας: «νομίζω ότι η διαδικασία έγινε προς όφελος του λαού της Θεσσαλονίκης». Αναφορικά με το δεύτερο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» κατέληξε λέγοντας πως «το αν θα λειτουργήσει ως κέντρο αποκατάστασης ή κέντρο υγείας είναι ένα ερώτημα το οποίο μελέτα το υπουργείο».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Π. ΚΟΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΚΑΤ
Ο ασθενής μετατρέπεται σε πελάτη

Ο Π. Κοσιώνης στο Τμήμα της Αποστείρωσης
Ο Π. Κοσιώνης στο Τμήμα της Αποστείρωσης
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει "ψυχούλα", αφού ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως πελάτης. Είναι ένα ψυχρό λογιστικό νομοσχέδιο στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων δε χωράνε. Μόνο το κέρδος υπάρχει. Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου κατεδάφισης κάθε κοινωνικής προσφοράς του νοσοκομείου».

Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, στη διάρκεια της περιοδείας του στο ΚΑΤ.

«Και τώρα τι μπορούμε να κάνουμε;» ήταν το ερώτημα που αντιμετώπισε από αρκετούς εργαζόμενους στα τμήματα που επισκέφτηκε.

«Εχετε τη δύναμη να αντιδράσετε», απάντησε ο Π. Κοσιώνης. «Μπορείτε να σπάσετε τη νοοτροπία του "τίποτα δε γίνεται, έτσι κι αλλιώς θα περάσει". Πρέπει να δράσετε. Η κυβέρνηση όταν βλέπει αντίδραση, την παρακολουθεί. Τη φραστική δυσαρέσκεια την ακούει, αλλά αυτή δεν την προβληματίζει. Την οργανωμένη αντίσταση και πάλη φοβάται, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις την "πονάνε" και εκεί πρέπει να απαντήσετε».

Τα σχέδια της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης, θα υλοποιηθούν με πέντε νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν σε βάθος χρόνου. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά στη διοικητική διάρθρωση των νοσοκομείων με τα λεγόμενα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα αντιμετωπίζει τον ασθενή ως πελάτη.

Μόνο το κέρδος υπάρχει σ' αυτό το νομοσχέδιο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων δε χωράνε
Μόνο το κέρδος υπάρχει σ' αυτό το νομοσχέδιο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων δε χωράνε
Στη συνέχεια επισήμανε πως «κάθε δημόσια υπηρεσία που θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν τη δυσφημίζουν, τόσο για την προσφορά της όσο και για την κακή ποιότητα υπηρεσιών των εργαζομένων σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη αρνητικά, να αποφύγει τις αντιδράσεις, ώστε στη συνέχεια να είναι πιο εύκολη η παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Με αυτή την αντιστροφή της αλήθειας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αίσθηση του καθήκοντός σας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υπονομεύοντας το λειτούργημά σας. Εσείς είστε κοινωνικοί λειτουργοί. Εχετε να κάνετε με ασθενείς. Η προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο είναι ανεκτίμητη. Ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων δεν πρέπει να χαθεί, γιατί τότε τα φαινόμενα πελατοποίησης των ασθενών θα είναι γεγονός», τόνισε ο Π. Κοσιώνης.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της αυτή, έχει έμμεση και άμεση βοήθεια από πολιτικές δυνάμεις που συμπλέουν μαζί της σε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και ανέφερε πως «όταν η λαϊκή αγανάκτηση φούντωσε και πήγε να εκφραστεί με κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή για το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο και για το άρθρο 24 του Συντάγματος, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες συζητήσεις στη Βουλή να διακοπούν. Την ώρα που ήταν "ζεστό το σίδερο" έριξε κρύο νερό», είπε με νόημα.

Τέλος, παρατήρησε ότι αυτή την ολομέτωπη επίθεση που γίνεται σε βάρος του λαού -όχι μόνο στο επίπεδο της υγείας- αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς της καθημερινής ζωής, «πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ένα δικό μας μέτωπο, που θα αντιπαλέψει και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού».

Σημαντική προσφορά παρά τα... ΚΑΤάγματα

Πριν ξεκινήσει την περιοδεία, ο Π. Κοσιώνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, Τ. Βίγλα και το Διοικητικό Διευθυντή Γ. Πλάγο.

Στη συνέχεια περιόδευσε στο βιοχημικό εργαστήριο, στο φαρμακείο, στο τμήμα αποστείρωσης, επισκέφτηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε συνάντηση με το διευθυντή της ΜΕΘ καθηγητή Γ. Μπαλτόπουλο.

Ο Τ. Βίγλας είπε ότι το «καλό όνομα που έχει το Νοσοκομείο στην επαρχία οφείλεται στην προσπάθεια του προσωπικού και ειδικότερα σε τμήματα όπως οι επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη και στην άκρα χείρα». Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ το Νοσοκομείο πιέζεται και από έλλειψη χώρων.

Αυτή τη στιγμή είναι κενές 300 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ όπως επισημάνθηκε στον Π. Κοσιώνη, για να υπάρξει άμεσα απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου χρειάζεται η πρόσληψη 150 νοσηλευτριών. Και τούτο γιατί υποβάλλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση 5-7 νοσηλεύτριες τη βδομάδα, αλλά και για να λειτουργήσουν νέα τμήματα, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο καθώς συνταξιοδοτούνται με γοργούς ρυθμούς και οι εργαζόμενοι που είναι σε προσωποπαγείς θέσεις και έχουν κρατήσει την ασφάλιση στο ΙΚΑ και έτσι ενώ δε φαίνεται ως προσωπικό του Νοσοκομείου, εντούτοις καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Μέσα σε δύο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν οι μισοί από τους 140 εργαζόμενους αυτής κατηγορίας.

Ακόμα δε λειτούργησε ο νέος αξονικός τομογράφος που αγοράστηκε πριν δυο χρόνια, ενώ υπολογίζεται να μπει σε λειτουργία σε δύο μήνες. Εχει αποσπαστεί ένας γιατρός ενώ προωθείται η πρόσληψη τριών τεχνολόγων.

Μετά τις καταστροφές από το σεισμό στο Ογκολογικό Νοσοκομείο των «Αγίων Αναργύρων» μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου λειτούργησαν μόνο τα εφτά απ' τα 12 κρεβάτια. Συνολικά στο ΚΑΤ λειτουργούν 33 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε να έχει μέχρι 60, σύμφωνα με το διεθνή στάνταρ.

Επίσης, στο ΚΑΤ μεταφέρθηκε και ο θάλαμος με υπερβαρική οξυγονοθεραπεία. Η μονάδα αυτή είναι μοναδική για το Λεκανοπέδιο Αττικής και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών, των δηλητηριάσεων με μονοξείδιο του άνθρακα κλπ. (Ενας τέτοιος θάλαμος λειτουργεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο ενώ υπάρχουν δύο ιδιωτικές μονάδες στο Λεκανοπέδιο).

Οπως είπε ο Γ. Μπαλτόπουλος, έχει τη διαβεβαίωση ότι σήμερα θα αρχίσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση αυτής της μονάδας.

Ρατσιστική εγκύκλιος

Σε ρόλους αστυνομικού οδηγούνται γιατροί, εργαζόμενοι και διοικητικά στελέχη του ΚΑΤ, εξαιτίας της ρατσιστικής εγκυκλίου του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου (Υ 4α/οικ.8997 13 Ιουλίου 2000) για την «ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αλλοδαπών εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η εγκύκλιος αναφέρεται στους αλλογενείς που ζητούν νοσηλεία στην Ελλάδα, στους τουρίστες, στους αλλοδαπούς τους νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα, στους αλλοδαπούς πολιτικούς πρόσφυγες και στους αλλοδαπούς τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα.

Για τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα, η εγκύκλιος προβλέπει: «Στους ασθενείς αυτής της κατηγορίας θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού και μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας τους. Δε θα γίνονται δεκτοί από τα νοσοκομεία αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας για μη επείγοντα περιστατικά. Διευκρινίζεται ότι και στην περίπτωση των αλλοδαπών αυτής της κατηγορίας, δεν προβλέπεται η έκδοση βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και όταν προσκομίζεται τέτοιο θεωρείται πλαστό ή μη νομίμως εκδοθέν και ειδοποιείται η φερόμενη ως εκδούσα αρχή. Σε κάθε περίπτωση ειδοποιούνται άμεσα από το νοσοκομείο οι κατά τόπους υπεύθυνες Αστυνομικές υπηρεσίες για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες».

Στο ΚΑΤ λοιπόν φτάνουν και τραυματισμένοι αλλοδαποί που είναι παράνομοι. Ετσι λοιπόν όσοι τους περιθάλπουν έχουν να διαλέξουν: 'Η να γίνουν χαφιέδες ή να τους προσφέρουν υπηρεσίες όπως επιτάσσει ο όρκος του Ιπποκράτη.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έγινε κανείς χαφιές, παρότι πάνω απ' το κεφάλι τους επικρέμεται η υπουργική απόφαση ως δαμόκλειος σπάθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ