Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Θα πληρώνουν τα Ταμεία!
  • Πρωτοφανής απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου με εντολή άνωθεν ώστε να μην «επιβαρύνεται οικονομικά το νοσοκομείο»
  • «Η απόφαση αυτή πρέπει να ανατραπεί», δήλωσε στο «Ρ» ο Χ. Χουρδάκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, που καταψήφισε την απόφαση

Πρόδρομο των οικονομικών αποφάσεων, που θα παίρνουν στο μέλλον τα περίφημα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας-Πρόνοιας, Αλ. Παπαδόπουλου, προχώρησε στη μετατροπή του 82,5% των κλινών του σε θέσεις Α΄ και Β΄. Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση των καταβαλλόμενων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία νοσηλίων από 20 έως 77% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας. Η απόφαση ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτός απ' τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Χ. Χουρδάκη.

Βέβαια, η διαβάθμιση των θέσεων υπάρχει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αλλά ο αριθμός τους είναι ελάχιστος και ως ποσοστό επί του συνόλου είναι μονοψήφιος. Αν λοιπόν και άλλα νοσοκομεία προχωρήσουν σε τέτοιου είδους αποφάσεις, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν νέα επιβάρυνση, που θα προστεθεί σε εκείνη που επιβλήθηκε το 1998, όταν με απόφαση της κυβέρνησης επιβλήθηκαν τα διαφοροποιημένα νοσήλια. Τότε τα νοσήλια διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του Πίνακα που δημοσιεύουμε και μεταφράστηκαν σε αυξήσεις από 29 έως 64%, ανάλογα με τη θέση νοσηλείας.

Ενας απ' τους κύριους λόγους της μη διαβάθμισης των θέσεων είναι ο κακός ξενοδοχειακός εξοπλισμός των νοσοκομείων. Στο «Αγία Ολγα» - και ύστερα από αγώνες - λειτούργησε το 1991 η νέα πτέρυγα, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1980. Επίσης, ανακαινίστηκε ένα μέρος της παλιάς πτέρυγας.


Ετσι λοιπόν οι καλές κλίνες προσφέρονται για «αναβάθμιση». Με αιτιολογικό ένα πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας για διαφυγόντα έσοδα, χτες έγινε εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέφερε ότι «επιβάλλεται η διαβάθμιση των θέσεων ώστε να αυξηθούν τα νοσήλια που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτως ώστε να καλύπτουν το πραγματικό κόστος νοσηλείας των ασθενών χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά το νοσοκομείο»! Ακόμα επικαλείται το ΠΔ 517/91 για τις ιδιωτικές κλινικές.

Το «Αγία Ολγα» διαθέτει 246 κρεβάτια - εκ των οποίων τα 16 είναι κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ΔΣ αποφάσισε τη μετατροπή σε Α΄ και Β΄ θέση των 203 κρεβατιών ήτοι του 82,5%. (Αν βέβαια δεν υπολογιστούν τα 16 κρεβάτια της ΜΕΘ τότε το ποσοστό φτάνει σε 88,2%).

Σύμφωνα με την απόφαση γίνονται οι εξής αλλαγές:

Α΄ Θέση: 8 μονόκλινοι θάλαμοι του νοσοκομείου.

Βα΄ Θέση: 33 δίκλινοι θάλαμοι ή 66 κρεβάτια.

Ββ΄ Θέση: 43 τρίκλινοι θάλαμοι ή 129 κρεβάτια.

θέση Γ΄: 4 τρίκλινοι θάλαμοι (12 κρεβάτια) και 3 πεντάκλινοι θάλαμοι (15 κρεβάτια). Σύνολο δηλαδή 27 κρεβάτια.

Οι αλλαγές αυτές θα σημάνουν αυξήσεις από 20 έως 75% στον παθολογικό τομέα, 20-74% στο χειρουργικό τομέα και 22,2-77% στον ψυχιατρικό τομέα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές κλίνες Γ΄ θέσης οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε θαλάμους άλλων θέσεων».

Χ. Χουρδάκης: «Ν' αναλάβουν ευθύνη οι δήμοι»

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του «Αγία Ολγα» δήλωσε στο «Ρ»: «Η πλειοψηφία του ΔΣ του νοσοκομείου, θέλοντας φαίνεται να δώσει εξετάσεις νομιμοφροσύνης και "εκσυγχρονισμού", έσπευσε πριν καν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την υγεία να προσαρμόσει και να εντάξει το νοσοκομείο "Αγία Ολγα" στο νέο σύστημα και στη νέα λογική. Με μια προκλητική απόφαση, πατώντας σε υπόδειξη των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, ότι έχει διαφυγόντα κέρδη από ασφαλιστικά ταμεία επειδή δεν υπάρχουν θέσεις στο νοσοκομείο, προχώρησε σε απόφαση για τη δημιουργία θέσεων νοσηλείας στο νοσοκομείο. Εδώ ας σημειωθεί ότι λόγω του ότι στο νοσοκομείο λειτουργεί νέα πτέρυγα και έχει ανακαινιστεί μέρος της παλιάς, ένα μεγάλο ποσοστό των θαλάμων μπορεί να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο διατίθεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Αλήθεια, πού θα βρίσκουν κρεβάτια οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ όταν οι δίκλινοι και μονόκλινοι θάλαμοι θα είναι κατειλημμένοι από τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών εταιριών; Προκλητική ήταν η στάση του διευθυντή του νοσοκομείου, που δικαιολόγησε το όλο εγχείρημα, με το ότι το νοσοκομείο θα εισπράξει από αυτή την υπόθεση επιπλέον 50-70 εκατ. ετησίως. Οταν τα χρέη του νοσοκομείου αγγίζουν τα 2,5 δισ. λόγω της υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ενώ το τρέχον χρέος των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξεπερνάει τα 300 εκατ.

Και ο Χ. Χουρδάκης κατέληξε: «Το νοσοκομείο μας είναι το μοναδικό πλήρως αναπτυγμένο νοσοκομείο στη Βορειοδυτική Αθήνα, από Νέα Ιωνία έως Μενίδι, που για δεκαετίες ήταν αποκούμπι της φτωχολογιάς της περιοχής. Σε συνδυασμό με το ότι ετοιμάζεται το κλείσιμο μικρότερων νοσοκομείων της περιοχής, ο λαός της ευρύτερης περιοχής πρακτικά θα μείνει χωρίς νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το σωματείο των εργαζομένων και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής - και εδώ έχουν τεράστια ευθύνη οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των γύρω δήμων - οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν για να ανατραπεί εδώ και τώρα η προκλητική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Ιδιαίτερα πρέπει να καταδικαστούν ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ο εκπρόσωπος των γιατρών, που στο όνομα του εκσυγχρονισμού και των 70 εκατομμυρίων έδωσαν τη συγκατάθεσή τους σε αυτή την απαράδεκτη προκλητική απόφαση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράμετροι, προβληματισμοί και σκέψεις για τη νοσηλεία των ασθενών με νόσο Covid-19 (2021-05-04 00:00:00.0)
Συνθήκες ασφυξίας για τους υγειονομικούς και τον λαό (2020-11-14 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία και εξαντλημένο το ελλιπές προσωπικό (2020-11-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνες ελλείψεις για τη νοσηλεία ασθενών με μεταδοτικά νοσήματα (2010-01-31 00:00:00.0)
«Κυνηγούν» τα νοσήλια των Ταμείων (2007-05-02 00:00:00.0)
Προσεκτικά αλλά αποφασιστικά προς την εμπορευματοποίηση (2005-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ