Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Παλλαϊκή διαμαρτυρία την Κυριακή

Οι κάτοικοι αντιτίθενται στην καταλήστευση του δημόσιου ορυκτού πλούτου από τις πολυεθνικές

Παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επένδυση χρυσού διοργανώνει την Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001, ώρα 11 πμ, στη συμβολή των δρόμων Αύρας - Κομάρου πάνω στην Εθνική οδό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα 45 φορέων του Εβρου. Στη διοργάνωση της συγκέντρωσης πρωτοστατούν οι κάτοικοι των χωριών Αύρας, Ατάρνης, Κομάρου, Περάματος και Συκορράχης.

Επίσης λίγες μέρες μετά, την Τετάρτη 14 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα, καλούν σε πανέβρειο συλλαλητήριο έξω από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής Νίκος Μήτσιου σε ένδειξη του κοινού αγώνα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας ενάντια στις επενδύσεις που ετοιμάζουν πολυεθνικές εταιρίες για την καταλήστευση του δημόσιου ορυκτού πλούτου.

Στο μεταξύ σύσσωμοι οι φορείς, η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε Εβρο και Ροδόπη, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων που επιχειρούν οι εταιρίες «Μεταλλευτική Θράκης» και «Χρυσωρυχεία Θράκης», που ήδη έχουν υποβάλει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουν την έγκρισή τους από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και αναρωτιέται κανείς, με τη συναίνεση ποιων θα προχωρήσουν - αν προχωρήσουν - οι μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Πάντως, οι φορείς και των δύο νομών δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μετατροπή της περιοχής σε κρανίου τόπο. Με κάλεσμά της προς τους πολίτες του Εβρου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την υπόθεση "χρυσός" είναι τεράστια και δε θα παραιτηθούν, αν δεν ανοίξουν τις χρυσοφόρες φλέβες του Περάματος, αν δε διαγουμίσουν ό,τι κρύβουν μέσα τους, αν δε μας μετατρέψουν σε τριτοκοσμική χαβούζα, με τη θανατερή μυρωδιά του κυανίου να διαχέεται για εκατοντάδες χρόνια στον αέρα και στη θάλασσά μας.

Εμείς θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων. Είμαστε αποφασισμένοι, δε συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ενός θανάτου εν αναμονή, με το σαράκι της λευχαιμίας να κατατρώει τις φλέβες μας. Αν κερδίσουμε, θα κερδίσει η ίδια η ζωή. Κι αυτό θα οφείλεται σε όλους». Μάλιστα, καλούν τα Μέσα Ενημέρωσης να σταθούν στο πλάι τους, να «ξυπνήσουν τη συνείδηση της κοινωνίας, με πλήρη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση και να τη συντάξουν στον τιτάνιο αυτό αγώνα».

ΟΧΙ και από την ΤΕΔΚ Ροδόπης

Αρνητική θέση για την εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού στο νομό, όπου δραστηριοποιούνται η «Μεταλλευτική Θράκης» και «Χρυσωρυχεία Θράκης» πήρε ομόφωνα και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ροδόπης, στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε πως ήδη η πλειοψηφία των δήμων της περιοχής έχει πάρει αρνητική θέση, ταυτίζοντας τη στάση τους με την πλειοψηφία των φορέων του νομού, που λένε όχι στην εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής. Η θέση αυτή προκύπτει «από την επικινδυνότητα της χρήσης της δηλητηριώδους ουσίας κυανίου και των παραγώγων του, κατά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του χρυσού». Επίσης διαπιστώθηκε πως οι «βλαβερές συνέπειες, με την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέλθει, δεν αφορούν μόνο το Δήμο Σαππών, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το κοίτασμα, αλλά ολόκληρο το Νομό Ροδόπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ