Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Ομολογούν ότι είναι πανάκριβο

Ανακοίνωση της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» παραδέχεται γενικά διπλασιασμό των τελών, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες

Πανάκριβα θα είναι τα τέλη χρήσης που θα κληθούν να πληρώνουν οι επιβάτες του νέου αεροδρομίου Σπάτων, σύμφωνα με την ίδια την ομολογία της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ), το 45% των μετοχών της οποίας θα ανήκει για 30 ολόκληρα χρόνια στη γερμανική εταιρία «Χόχτιφ».

Με ανακοίνωσή του ο ΔΔΑ επιχειρεί να αντιστρέψει την εικόνα και κάνει λόγο για αύξηση μόνο κατά 100% των τελών. Και μάλιστα αυτό το κάνει με μια σκοπίμως γενική διατύπωση, χωρίς να νιώθει την ανάγκη να μπει σε λεπτομέρειες. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Για να γίνει οποιαδήποτε δίκαιη σύγκριση πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου ανάπτυξης αεροδρομίου (Σπατόσημο). Σ' αυτή την περίπτωση, τα τέλη στο νέο αεροδρόμιο είναι περίπου 100% υψηλότερα από το Ελληνικό (και όχι 800%)». Δεν απάντα όμως: Ισχύει ή δεν ισχύει ότι τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης αυξάνονται κατά 800%;

Μάλιστα ο ΔΑΑ αναφέρει ότι είχε δικαίωμα, με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε με την κυβέρνηση, να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα τέλη, αλλά δεν το έκανε επειδή κατόρθωσε να έχει πρόσθετη αύξηση των εσόδων από την υπόλοιπη εμπορική ανάπτυξη και εκμετάλλευση του αεροδρομίου (ενοικίαση καταστημάτων, αξιοποίηση ακινήτων κλπ.). Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η ΔΑΑ κάνει σύγκριση των τελών με άλλα αεροδρόμια, υποστηρίζοντας ότι τα τέλη που θα πληρώνονται στα Σπάτα είναι αντίστοιχα με αυτά των αεροδρομίων της Βιέννης, του Μάντσεστερ και του Αμστερνταμ και χαμηλότερα από αυτά του αεροδρομίου του... Χίθροου του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται να εκλιπαρεί τους Γερμανούς της «Λουφτχάνσα» να πραγματοποιήσουν κανονική πτήση το Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο Σπάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η «έξωθεν καλή μαρτυρία», για να τεθεί σε λειτουργία το αεροδρόμιο μέσα στο Μάρτη, παρά τις εκκρεμότητες που ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δοκιμαστικές πτήσεις και οι δοκιμές στα διάφορα συστήματα του αεροδρομίου, με εθελοντές που παριστάνουν τους επιβάτες. Χτες έγινε η τελευταία δοκιμή ετοιμότητας, με 240 εθελοντές στους χώρους του νέου αεροδρομίου, ενώ προσγειώθηκε και αεροπλάνο της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας», προκειμένου να ελεγχθεί η λειτουργία των αεροβοηθημάτων. Επίσης εφαρμόστηκε και σενάριο που προέβλεπε προσγείωση αεροπλάνου σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, λόγω τεχνικής βλάβης, με την επίστρωση του ειδικού αφρού στο διάδρομο προσγείωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ